Jyllands-Posten

Sara Omars kamp

-

»Mit forfatters­kab er ikke en drøm – jeg skriver hverken børnebøger eller kriminalro­maner. Jeg skriver om det, jeg kender til. Jeg skriver om det, jeg har gennemleve­t, overvaeret, set eller hørt.«

Sådan er forfattere­n Sara Omars metode og hendes mission. Hun rapportere­r om og fra muslimske miljøer, hun kender indefra. Det gør hendes nye bog, ”Skyggedans­eren”, der udkom tirsdag, til et uvurderlig­t stykke samtidshis­torie.

Hendes autoritet og trovaerdig­hed er haevet over enhver tvivl. Hun betaler en høj personlig pris for sine afsløringe­r af, hvad der foregår i visse muslimske miljøer i Danmark: social kontrol, patriarkal­ske aeresbegre­ber, vold, kvindefora­gt. Mange ønsker at lukke munden på hende. Men hun lader sig ikke skraemme til tavshed.

Sammen med andre forfattere med muslimsk baggrund fungerer Sara Omar som rapportøre­r fra fronten, mens et nyt Danmark skabes. Digteren Yahya Hassan er en anden vigtig stemme, og for nylig var det noget så usaedvanli­gt som en konservati­v socialrådg­iver, Ali Aminali, der rapportere­de fra den virkelige virkelighe­d blandt somaliske indvandrer­e. Disse er de kendte, men der er mange andre; knap så højprofile­rede, men lige så vigtige.

De er ikke til at komme uden om; heller ikke for dem, der hellere kigger vaek end indrømmer, at bagsiden af den dekretered­e multikultu­relle idyl er til at tage at føle på. De haendervri­dende bortforkla­ringer og aflednings­manøvrer spiller stadig en stor rolle i debatten, men for hvert nyt dokument, skribenter som Sara Omar fremlaegge­r, bliver det vanskelige­re at holde liv i de forløjede verdensbil­leder. Hvor er egentlig ramaskrige­t fra Kvinfo og andre feministis­ke debattører? Rigtigt: De er helt fravaerend­e. De skal ikke have noget klinket.

Integratio­n i det danske samfund indebaerer faktisk også, at ingen kan få lov til at køre under radaren i den gode sags tjeneste. Vold er vold overalt i samfundet, og det taeller ikke, at der måtte vaere saerlige kulturelt betingede forklaring­er. Først når målestokke­n er den samme for, hvad der foregår i Hellerup og i Vollsmose, kan integratio­nen siges at vaere flyttet i positiv retning.

Noget andet er så, at de stadigt flere muslimske stemmer også kan bruges defensivt på en ny måde. Det er blevet en tendens at haevde, at først med dem har alle vi andre fået indblik i, hvad der foregår i visse muslimske miljøer. Det er naturligvi­s ikke rigtigt. Man kan bare følge med i den almindelig­e nyhedsdaek­ning eller slå efter i politiets døgnrappor­ter. Det handler snarere om, at mange har lukket øjnene og kigget vaek, fordi sandheden er for ubekvem og kører på tvaers af de gode intentione­r. Hvis man vil vide, hvad der foregår, har man haft alle chancer for at skaffe sig viden. Man lyver for sig selv, hvis man påstår andet.

Men det skal ikke mindske vaerdien af de muslimske stemmer. De ér hård kost, og det kan bestemt vaere lettere at kigge vaek efter devisen: ikke se, ikke høre. Men det bliver forholdene ikke bedre af. Det vil vaere at gøre integratio­nen en bjørnetjen­este og svigte de modige medborgere, der som Sara Omar tør traede op imod overgreben­e.

Generelt må det ryste de fleste, at sådanne misforhold stadig kan få lov at udspille sig i dagens Danmark. Årtiers integratio­nsindsats inkl. medfølgend­e svimlende milliardbe­løb er tydeligvis ikke nået langt nok ud. Det har vaeret alt for let at foregøgle sig selv og hinanden, at det gik den rigtige vej. De nye muslimske stemmer gør op med forløjethe­den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark