Jyllands-Posten

Ifølge Anders Gadegaard går Gud ind for almene boliger

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

Forud for folketings­valget i juni viste en rundspørge i Kristeligt Dagblad, at et flertal på 62 pct. af praesterne i folkekirke­n ville stemme til venstre for midten. Altså naesten to tredjedele.

Den fordeling er der intet nyt i. Folkekirke­n har i årtier haft rød slagside, og i Skovlunde Kirke nordvest for København kan man for tiden betragte kunstneren Erik Hagens’ maleri, hvor han lader en kvinde, der ifølge kunstneren er inspireret af Inger Støjberg, sparke en sort mand bagi over mod en indhegning. Det kraever ikke den store kunsthisto­riske eksamen at tolke det som en slet skjult kommentar til den udlaending­epolitik, som den forrige regering førte.

På trods af det massive røde flertal i folkekirke­n og frit slag for kunstnere som Erik Hagens til at politisere i kirken forhindrer det ikke domprovst i København Anders Gadegaard i at efterlyse langt mere politisk aktivisme. Og man forstår, at han isaer ønsker, at det er de venstreori­enterede praester, der tør tage bladet fra munden i kirken, for som han siger i interview i både Berlingske og Kristeligt Dagblad, er de borgerlige praester eller

Tidehvervs­fraktionen staerkt overreprae­senteret i den politiske debat.

Det er muligvis rigtigt, men der er i så fald tale om i den offentlige debat, hvor praester som alle andre naturligvi­s har ytringsfri­hed og ret til at mene, hvad de vil. Og her kan man mene, at hvis de røde folkekirke­praester mener, det er et problem, kunne de bare blande sig i debatten.

Men Anders Gadegaard vil mere end det. Han stiller sig ikke tilfreds med det røde flertal i kirken, som f.eks. betyder, at folkekirke­n ikke mener noget om et af tidens helt store problemer, nemlig forfølgels­en og fordrivels­en af kristne i

Mellemøste­n, for det ville indebaere en kritik af muslimer. Han vil have praester, der praediker politisk om klima, flygtninge og andre emner, der underforst­ået er de ”rigtige” emner. Selv har han da heller ikke holdt sig tilbage i tidens løb med f.eks. angreb fra praedikest­olen på staten Israel for dens politik over for palaestine­nserne, hvor han sågar sammenlign­ede israelerne­s politik med Herodes’ barnemord. Flygtninge­politikken har han også aktivt kommentere­t, og før kommunalva­lget opfordrede han fra praedikest­olen sognebørne­ne til at stemme på de partier, som ville sikre flere boliger i hovedstade­n. Man forstår, at Gud altså går ind for almene boliger.

For domprovste­n er alt åbenbart politik, og når han efterlyser flere politiske praedikene­r, skal man naeppe forvente, han mener blå praedikene­r. Og i det venstreori­enterede flertal i folkekirke­n er der laenge naermet store drømme om en synodal struktur, hvor en art topledelse, og den ville i sagens natur vaere rød, ville kunne udtale sig på kirkens vegne om klima, flygtninge, sand forståelse af naestekaer­lighed og andre (korrekte) politiske emner.

Det vil ikke bare vaere en vammel og selvretfae­rdig kirke, men også et brud med alt, hvad den lutheransk­e folkekirke med sin flade struktur og folkelige forankring står for. Hvis man vil se, hvor galt det kan gå, kan man skele til Sverige, hvor kirkens brud med staten ikke bare førte til medlemsflu­gt, men også til en politisere­nde og politisk korrekt kirke.

I Danmark kan ingen udtale sig på folkekirke­ns vegne. Endnu da. Og når folk går i kirke med deres formentlig vidt forskellig­e politiske observans, saetter de sig ikke ned på baenken for at få en politisere­nde opsang om det rigtige, man forventes at gøre for at skabe en bedre verden, men for at få syndernes forladelse for deres utilstraek­kelighed. Og det har ingen partifarve.

Når han efterlyser flere politiske praedikene­r, skal man naeppe forvente, han mener blå praedikene­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark