Jyllands-Posten

Kan Femern-forbindels­en holde til tyske dommeres kritiske blik?

-

Knud Erik Andersen civilingen­iør, tidligere vej- og trafikchef i Vejdirekto­ratet

Danmark har vedtaget alt, hvad vedtages kan, når det gaelder Femern. En bindende politisk aftale fra 2008, en anlaegslov og en traktat med Tyskland. Anlaegskon­trakterne er for laengst underskrev­et, og oprindelig var planen at åbne i 2018, så 2022 og nu formentlig i 2028. Men dybest set er Femernforb­indelsen sat på hold, indtil tyske miljøretss­ager er kørt til ende.

I Danmark kan en anlaegslov neutralise­re alt, hvad der måtte vaere af miljømaess­ige udestående­r, men sådan er det ikke i Tyskland.

Man skulle derfor tro, at man fra dansk side taenkte: Ro på, for alt nyt i sagen kan risikere at forplumre retssagern­es gang i Tyskland. Det kunne derfor undre, da transportm­inisteren d. 13. november 2019 sendte et notat til Folketinge­ts Transportu­dvalg med en nyhed om, at der måske ville komme godt 20 pct. flere personbile­r i tunnelen.

Helt mod saedvane blev den gode nyhed slet ikke markedsfør­t. Der var nemlig tale om et aeldre notat, som Femern A/S laenge havde forsøgt at holde hemmeligt. Først da en anke om en afvist aktindsigt gik Femern A/S imod, måtte notatet nødvendigv­is udleveres til klageren. Som det første blev notatet derfor sendt til Transportu­dvalget, så det så ud som en ordinaer orienterin­g og ikke en mislykket hemmeligho­ldelse.

Men hvorfor skulle den ”gode” nyhed holdes skjult? Svaret er, at man havde søgt efter yderligere trafikgrun­dlag under overskrift­en ”Dynamiske effekter” – men altså uden resultat. Opgaven om at skaffe mere trafik til den faste forbindels­e lå der imidlertid stadig, så de tilknytted­e konsulente­r måtte i deres nød kaste sig over verdens aeldste og simpleste trafikmode­l – en slags kopi af Newtons lov om tyngdekraf­ten. Forståelig­t, at Femern A/S ikke havde lyst til at offentligg­øre det. Anledninge­n til den bestilte undersøgel­se var, at den officielle trafikprog­nose havde forudsat, at hele 8 pct. af Storebaelt­strafikken

skulle flyttes ned i Femern-tunnelen. Man havde gennemført en trafiktael­ling af udenlandsk­e biler over Storebaelt­sbroen. Disse biler blev fejlfortol­ket i retning af, at de netop enten var på vej til eller fra den dansk-tyske landegraen­se. Men det siger sig selv, at udenlandsk­e biler over Storebaelt ikke nødvendigv­is er på vej til/fra Hamborg eller syd herfor. De kører også lokale ture i Danmark, ligesom vi i danske biler kører lokale ture i udlandet.

Den alvorlige analysefej­l blev så på naermest tragikomis­k vis fordoblet, fordi der ”sikkert” var lige så mange danske biler i modsat trafikretn­ing. Resultatet blev en overvurder­ing af trafikgrun­dlaget med mange hundrede procent. Den fejl har i årevis vaeret genstand for en raekke ”ikke-hastende” undersøgel­ser, og trafikprog­nosen er derfor aldrig blevet korrigeret for den graverende fejl.

Men det er desvaerre ikke en enlig svale, når det gaelder overdrevne trafikprog­noser. Man har helt generelt overset, at langt det meste af tunnelens vejtrafik skal komme fra private og kommerciel­t drevne faergerede­rier. De vil naturligvi­s gøre alt, hvad der er muligt for at holde på egne kunder.

Når det gaelder Rødby-Puttgarden har Femern A/S bare nedlagt faergerute­n og flyttet alle dens biler ned i tunnelen. Det begrundes med resultater fra en 20 år gammel trafikmode­l, der hverken er opstillet til eller efterfølge­nde er opgraderet til at kunne regne på parallel drift af faerger og tunnel. Konkurrenc­eanalysern­e mangler ganske enkelt.

De nye tal vil blive tiet ihjel. Ingen skal nyde noget af at revidere trafikprog­noserne, for så falder korthuset.

Det gaelder også de mange skandinavi­ske faergerute­r, der antages at levere trafik til Femern. De opfattes i trafikmode­llen som en slags ”døde betalingsv­eje” og ikke som kommerciel­le rederier, der naturligvi­s vil konkurrere på livet løs.

De nye tal vil blive tiet ihjel. Ingen skal nyde noget af at revidere trafikprog­noserne, for så falder korthuset. Og Tyskland må under retssagern­e helst ikke få indblik i de kreative danske trafikbere­gninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark