Jyllands-Posten

Wie bitte? Kein Deutsch in Aalborg?

-

Tre forskellig­e engelskudd­annelser, men ingen i tysk – det er snart virkelighe­den på Aalborg Universite­t, efter at universite­tets ledelse forleden besluttede at lukke to tyskuddann­elser og en spanskudda­nnelse. Fra 2020 vil det i Nordjyllan­d ikke vaere muligt at påbegynde et studium med henblik på at blive tysklaerer i gymnasiet eller få en sproglig uddannelse med fokus på handel med det tyske eller spanske marked. Lukningen er blot tre i den efterhånde­n utallige raekke af lukninger af sproguddan­nelser i Danmark, der langsomt, men sikkert, lider sprogdøden.

At man på AAU vaelger at have tre engelskudd­annelser, men ingen tyskuddann­elser, skyldes, at det bedre kan betale sig at have store, brede uddannelse­r, det, der på ledelsessp­rog kaldes cash cows, mens man ikke ønsker at prioritere mindre uddannelse­r, som f.eks. tyskuddann­elserne. Det vigtige for AAU’s ledelse er altså, at uddannelse­n indadtil er ”økonomisk baeredygti­g”, ikke at opfylde samfundets behov. Med blot 3,9 pct. arbejdsløs­e tyskkandid­ater er efterspørg­slen der. Ekstraregn­ingen for at drive de to tyskuddann­elser har i de seneste år vaeret ca. 1 mio. kr. Til sammenlign­ing havde AAU i 2019 et budget på 3.039,8 mio.

Det er på tide, at politikern­e traeder i karakter og kraever, at universite­terne lever op til deres forpligtig­elser med at sikre sproguddan­nelser i hele landet og samtidigt sørger for den nødvendige finansieri­ng – også af mindre sproguddan­nelser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark