Jyllands-Posten

Berettiget kritik af EU er på sin plads

-

Forleden kunne man i JP laese en kronik af Louise Lindhagen. Hun skriver, at Mette Frederikse­n er med til at skubbe på en daxit-dagsorden, når hun kritiserer EU’s budget. Det er jeg uenig med hende i. Det burde vaere muligt at debattere EU-politik, uden det med det samme skal koges ned til at vaere for eller imod unionen.

Jeg er for EU. Punktum. Men i mine 14 år som parlamenta­riker har jeg da oplevet ting, der har fået mig til at ryste på hovedet. Eksempelvi­s bruger EU en tredjedel af sit budget på Samhørighe­dsfonden, der skal fremme en harmonisk udvikling i Europa. Det er i udgangspun­ktet fint, hvis man kan fremme vaekst og velstand i unionens fattigste lande, men i sin nuvaerende form bør man prioritere ressourcer­ne i fonden anderledes, end kommission­en laegger op til. Den vil sende over en tredjedel af midlerne til Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien.

Når kommission­en samtidig vil bruge enorme summer på en foraeldet landbrugss­tøttemodel, så skal vi kunne påpege dens fejlpriori­teringer og debattere dem. I kommission­ens budget er der lagt op til en stigning i EU’s samlede udgifter, selv om antallet af indbyggere i unionen falder 13 pct., når Storbritan­nien forlader EU. Danmarks ekstraregn­ing løber op i 4-5 mia. kr. om året. Dem kan vi i stedet bruge i Danmark. F.eks. på retten til en tidligere folkepensi­on.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark