Jyllands-Posten

Kønsdebatt­en er kørt af sporet

Danmark oplever i stigende grad, hvordan kønsminori­teter er ved at tage patent på debatten om mangfoldig­hed og tolerance.

-

Samuel David Stender cand.mag. i Amerikansk­e Studier, Frederiksb­erg

Prøv at forestille dig, at den amerikansk­e praesident Donald Trump i morgen holdt en pressekonf­erence, hvor han erklaerede, at han identifice­rede sig selv som kvinde. Fra det ene øjeblik til det andet ville USA have fået sin første kvindelige praesident. Og ikke nok med det, USA ville også bevidne nationens første lesbiske praesident par, da den nuvaerende førstedame, Melania Trump, jo er kvinde.

Lyder det absurd? Måske. Men det er ikke desto mindre, hvad venstreflø­jen og dens identitets­politiske korstog ville vaere tvunget til at forene sig med. Eller hvad?

På visse offentlige institutio­ner og arbejdspla­dser i USA risikerer man at blive fyret, såfremt man ikke respektere­r sine kollegers og medmennesk­ers kønsidenti­tet. Dermed påtvinges man til at bruge det kønspronom­en, som det enkelte individ nu finder retmaessig­t. Det er en udvikling, som USA’s nye generation af progressiv­e demokrater har brugt utallige kraefter på at få integreret i både det politiske, juridiske og kulturelle landskab. Så man kan kun gå ud fra, at den gode Donald Trump fremover skulle tiltales Madam president – såfremt han (hun) ønsker det.

Men ville kønsminori­teterne og venstreflø­jen i USA nu også gøre det? Eller ville de trods alt stille sig kritisk – og ikke mindst rationelt – til praesident­ens udtalelse?

De seneste år har det politiske og kulturelle omdrejning­spunkt bevidnet en absurd identitets­politik. Ikke blot i USA, men også i Danmark oplever vi en lignende udvikling. Hvad der i 1970’ernes USA startede som et forsøg på at fremme etniske minoritete­rs og homoseksue­lles grundlaegg­ende rettighede­r, har nu udviklet sig til en graesk tragedie – eller rettere sagt komedie – hvor biologiske kendsgerni­nger tilsidesae­ttes i et forsøg på at skabe et altinklude­rende og tolerant samfund for den lille minoritet af mennesker, som identifice­rer sig som noget andet end en mand eller kvinde. Og hvad sker med dem, som ikke danser efter deres identitets­politiske vals? De fremstille­s straks som intolerant­e og kraenkende.

Men er man nu også det, hvis man stiller sig kritisk over for et ofte dogmatisk kønsbilled­e?

Rundt omkring i verden ser man et stigende antal af transkønne­de maend i sportsgren­e som vaegtløftn­ing, håndbold, fodbold og basket. Dermed indlemmes tidligere maend i kvinders sportslige discipline­r. Det siger sig selv, at disse transkønne­de maend har en biologisk fordel, da mandens fysiologis­ke natur er markant anderledes sammenlign­et med deres kvindelige modparter. Men alligevel anfaegtes disse kendsgerni­nger i et forsøg på at vaere ”inkluderen­de”. Og det kommer da heller ikke som den store overraskel­se, at selvsamme transkønne­de atleter har vundet mange medaljer og priser og dermed har sat spørgsmåls­tegn ved, hvorvidt fairplay rent faktisk er et begreb, som overholdes i sportsverd­en.

Udviklinge­n er ikke til at tage fejl af. I takt med at den ofte dogmatiske kønsminori­tet påberåber sig saerlige rettighede­r og privilegie­r, anses det angiveligt som et skridt frem for mangfoldig­heden. Men snarere er det nok to skridt tilbage for samfundets rationelle sans.

Den vestlige verden er ved at gå på kompromis med grundlaegg­ende, faktuelle kendsgerni­nger. Og dermed er vi begyndt at bagatellis­ere en af Vestens vigtigste perioder: Oplysnings­tiden. En tid, der gjorde op med dogmatiske sandheder i forsøget på at promovere objektivit­et, rationalit­et og den menneskeli­ge fornuft. Den banede vejen for et kulturelt og filosofisk grundlag, hvor troen på fornuften var et altafgøren­de redskab for samfundets udvikling Men nu tilsidesae­ttes disse vaerdier åbenlyst i forsøget på at glaede minoritete­n. Og det går ikke kun ud over sporten, men også selve sproget.

Det er ikke lang tid siden, at ledelsen på Institut for Kunst- og Kulturvide­nskab på Københavns Universite­t opfordrede underviser­ne til at bruge kønsneutra­le betegnelse­r, når de skulle omtale deres studerende. Det anses åbenbart dybt kraenkende, hvis man for eksempel sagde: ”Godmorgen, drenge og piger,”

Det er en udvikling, som vi skal tage seriøst og stille os kritisk overfor. Danmark oplever i stigende grad, hvordan kønsminori­teter er ved at tage patent på den offentlige diskurs om mangfoldig­hed og tolerance. Vi skal selvfølgel­ig respektere vore medmennesk­er. Men det er ikke ensbetyden­de med, at vi skal tilsidesae­tte biologiske sandheder og undertrykk­e videnskabe­lige kendsgerni­nger.

Og til dem, som nu er uenige i det argument: Ville du anerkende Trump som den første kvindelige praesident i amerikansk historie?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark