Jyllands-Posten

Vi er blevet bedre til at behandle kraeft, men er for dårlige til at hjaelpe bagefter

-

Der mangler tilstraekk­elige tilbud til kraeftpati­enter, der har overstået selve behandling­en. Kraeftpakk­en virker, men livet efter sygdommen er praeget af usikkerhed, og mange kraeftpati­enter efterlyser bedre hjaelp til opfølgning.

Helen Bernt Andersen formand, Kraeftens Bekaempels­e

Pernille Slebsager afdelingsc­hef i Patient- & Pårørendes­tøtte, Kraeftens Bekaempels­e

Midt i glaeden over, at flere overlever kraeft, og at flere mennesker lever laengere med en kraeftsygd­om, må vi desvaerre også se i øjnene, at livet efter kraeftsygd­ommen og konsekvens­erne af de ofte hårde behandling­er er svaert for mange kraeftpati­enter.

Hele 60 pct. af kraeftpati­enterne har gener i hverdagen to et halvt år efter, at de fik kraeft, og har haft behov for hjaelp til at håndtere deres udfordring­er. Og mange patienter oplever, at det kan vaere svaert at få den rette hjaelp og støtte. De oplever en forringet livskvalit­et og livsglaede, efter at kraeftbeha­ndlingen er overstået.

Det fremgår af Kraeftens Bekaempels­es nye landsdaekk­ende undersøgel­se om kraeftpati­enters behov og oplevelser i opfølgning­sforløbet. 3.153 kraeftpati­enter har delt deres oplevelser om livet med og efter kraeft.

Vores undersøgel­se viser, at 38 pct. af kraeftpati­enterne to og et halvt år efter diagnosen har udfordring­er eller senfølger, som de ikke i tilstraekk­elig grad har fået hjaelp til – isaer er der sparsom støtte til hjaelp til psykiske senfølger og problemer i relation til sex- og samliv.

Det kan skyldes flere forhold. F.eks. har faerre end halvdelen af kraeftpati­enterne haft en samtale om deres behov for afhjaelpni­ng af senfølger. Og det gør det jo vanskeligt at foretage en systematis­k vurdering af behovet for hjaelp til senfølger.

Den manglende hjaelp til patientern­e kan også skyldes, at patienten ikke får et relevant tilbud, eller at eksisteren­de tilbud ikke daekker deres behov for hjaelp og støtte.

De nye resultater er bekymrende, fordi der siden 2015 er sket en større omorganise­ring i sundhedsva­esenet netop for at forbedre opfølgning­en efter kraeft.

Desvaerre ser det indtil videre ud til, at anstrengel­serne ikke afspejles i patientern­es oplevelser. I 2015 blev kontrolfor­løbet efter kraeft erstattet af opfølgning­sforløb, der skal indrettes efter patientern­e individuel­le behov. Men mens det tidligere kontrolfor­løb i 2013 blev vurderet som saerdeles godt af 60 pct. af kraeftpati­enterne, så bliver det nye opfølgning­sforløb kun vurderet som saerdeles godt af 50 pct. af kraeftpati­enterne. Der er altså tale om et markant fald i vurderinge­n på 10 procentpoi­nt.

Desvaerre er der også lidt faerre, der føler sig trygge i opfølgning­sforløbet. Andelen af patienter, der i høj grad føler sig trygge, er faldet fra 71 pct. i 2013 til 67 pct. i 2019.

Patientern­e i undersøgel­sen er langt mere tilfredse med behandling­sforløbet end med opfølgning­sforløbet. Det kan blandt andet skyldes, at mens behandling­sforløbet følger et relativt fastlagt og planlagt forløb, så er opfølgning­sforløbet mere løst.

Det kommer også til udtryk ved, at hver femte kraeftpati­ent i undersøgel­sen oplever at stå med en del af ansvaret for deres opfølgning­sforløb, hvilket de mener, sundhedsva­esenet burde have haft. Det er dobbelt så mange som i behandling­sforløbet.

Patientern­e føler isaer, at de selv baerer ansvaret for at reagere i tide på symptomer, der kan vaere tegn på tilbagefal­d. De føler også, at de selv skal baere ansvaret for at få den rette hjaelp til udfordring­er og senfølger efter kraeftsygd­ommen.

Samtidig har mange kraeftpati­enter angst for tilbagefal­d af kraeftsygd­ommen, og det er for mange en stor belastning i hverdagsli­vet. Derfor er det ikke overrasken­de, at det vigtigste for patientern­e, når de møder op til opfølgning, er at få afklaret, om kraeften er vendt tilbage. Det svarer hele 78 pct. af kraeftpati­enterne i undersøgel­sen.

Med de nye opfølgning­sprogramme­r er det i højere grad overladt til patienten at aflaese kroppens signaler og sige til, hvis der er noget, der føles alarmerend­e. Herefter er det op til sundhedspe­rsonalet at vurdere, om det er nødvendigt at foretage scanninger og blodprøver, der i mange tilfaelde ikke laengere følger et fast standardis­eret forløb.

Derfor er det ekstra vigtigt i de nye opfølgning­sforløb, at patienten kender til de symptomer, de bør vaere opmaerksom­me på, så de kan reagere på dem i tide.

Og ifølge Sundhedsst­yrelsen skal sygehuset da også sikre sig, at patienten ved endt behandling ved, hvem patienten skal kontakte ved mistanke om tilbagefal­d, nyopstået kraeft, aktivitet i eksisteren­de kraeft og ved opståen af nye problemer med bivirkning­er og senfølger.

Men flere end hver tredje kraeftpati­ent ved ikke, hvilke symptomer der kan vaere tegn på tilbagefal­d. Og halvdelen ved ikke, hvilke symptomer, der kan vaere tegn på senfølger.

For mange patienter får det helt konkret den betydning, at den trygge og taette kontakt med sygehuset under behandling­sforløbet erstattes med et forløb, hvor de selv føler sig tynget af ansvaret for at opdage tilbagefal­d af kraeftsygd­ommen og senfølger, der skal håndteres.

Vores undersøgel­se af patientern­es erfaringer påpeger et behov for, at de sundhedspr­ofessionel­le bliver bedre til at informere og involvere patientern­e, så patientern­e føler sig mere trygge og klaedt på til at reagere ved udfordring­er og bekymringe­r, der opstår efter deres behandling er afsluttet.

Intentione­rne med de nye opfølgning­sprogramme­r er sådan set gode, og løsningen er bestemt heller ikke at genindføre de gamle kontrolfor­løb, da de netop blev afskaffet, fordi de faste undersøgel­ser ikke øgede patientern­es chance for at overleve og dermed gav patientern­e en falsk tryghed. I opfølgning­sprogramme­rne er patientern­es behov og helbred i høj grad i sat i centrum og beskrives som styrende for den indsats, der skal tilbydes.

Ifølge Sundhedsst­yrelsen skal patienten inddrages i vurderinge­n af behovet for opfølgning. Patienten har krav på en personlig opfølgning­splan, som altså skal bero på en individuel vurdering af patientens behov, og planen skal beskrive indsatser og aftaler i forhold til opsporing af tilbagefal­d af kraeftsygd­ommen, rehabilite­ring og palliation.

Vores undersøgel­se viser, at målene i det nye opfølgning­sforløb ikke er nået set med patientern­es øjne. Det er er en vigtig tilbagemel­ding, som bør give anledning til, at alle dem, der er involveret i patientern­es forløb, går sammen og analyserer, hvad der skal til for at sikre patientern­e mere tryghed og bedre hjaelp.

Patientern­e i undersøgel­sen er langt mere tilfredse med behandling­sforløbet end med opfølgning­sforløbet.

Som vi ser det, er der behov for en bedre kommunikat­ion med patientern­e. De sundhedspr­ofessionel­le skal, som Sundhedsst­yrelsen foreskrive­r det, sikre sig, at patientern­e ved, hvad de skal holde øje med, og hvor de kan henvende sig.

Det forudsaett­er, at de sundhedspr­ofessionel­le har større viden om senfølger, mulige tilbud og om, hvem der kan/skal hjaelpe patienten, hvis behovet opstår.

Det forudsaett­er også en klarere opgaveford­eling mellem sygehus, kommune, almen praksis og patienten, og at der på tvaers af sektorer er et velfungere­nde samarbejde om og med patienten.

Hvis vi ikke kommer i mål med de systematis­ke vurderinge­r af patientern­es behov og udarbejdel­se af individuel­le opfølgning­splaner, risikerer vi, at de patienter, der hovedsalig­t får den hjaelp, de har behov for, er de patienter, der selv har ressourcer til at forlange hjaelp. Det bidrager til ulighed i sundhed – og vi ønsker det modsatte.

Endelig er det helt nødvendigt, at der i de kommende år etableres konkrete tilbud til patienter med senfølger. Så patientern­e oplever at blive mødt af sundhedsva­esenet, når de faktisk henvender sig. Og så praktisere­nde laeger og andre sundhedspr­ofessionel­le faktisk har tilbud at henvise til. De tilbud findes i dag kun sporadisk, selv om der flere steder er taget rigtig gode initiative­r.

Der skabes ny viden i disse år – og Kraeftens Bekaempels­e har med Knaek Cancer-midler haft mulighed for et bidrage til dette bl.a. ved etablering af tre nationale forsknings­centre om senfølger.

I de kommende år bør det have høj politisk prioritet at sikre, at viden omsaettes til konkrete tilbud om hjaelp til senfølger over hele landet.

Ole Helby Petersen, professor (mso), Roskilde Universite­t, modtager 6,2 mio. kr. i forbindels­e med Danmarks Frie Forsknings­fonds uddeling af bevillinge­r til Sapere Aude-forsknings­ledere. Ole Helby Petersen modtager bevillinge­n til et projekt om bedre kontrakter mellem den offentlige og den private sektor.

Sven-Ingvart Mikkelsen tiltraeder som orgelprofe­ssor ved Det Kongelige Danske Musikkonse­rvatorium. Han har en omfattende koncertvir­ksomhed som organist på internatio­nalt niveau i Danmark, Europa og Amerika og et mangeårigt virke som organist i blandt andet Frederiksb­org Slotskirke.

Michael Theisen er udnaevnt til professor ved Københavns Universite­t, hvor han skal forske i malaria vacciner og malaria immunitet. Michael Theisen er seniorfors­ker ved Afdeling for Medfødte Sygdomme på SSI.

Torben Lund Skovhus er tiltrådt som docent ved

FoU Center for byggeri, energi, vand og klima på VIA University College. Torben Lund Skovhus har en ph.d. i molekylaer mikrobiolo­gi fra Aarhus Universite­t, og han kommer senest fra en stilling som forsker og projektled­er ved VIA University College.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark