Jyllands-Posten

Danske idraetsled­ere: Rusland skal udelukkes fra EM i fodbold

Rusland står til udelukkels­e i de naeste fire år, og danske ledere bakker op om hårde sanktioner.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Manipulati­on af data, aendring af dato i dokumenter, sletning af dokumenter og fremstilli­ng af falske beviser.

Det internatio­nale antidoping­agentur Wada har fundet nye håndfaste beviser på, at Rusland har snydt for at skjule et statskontr­olleret dopingprog­ram, der toppede under vinter-OL i 2014 i Sotji i Rusland.

Wada har nu analyseret data, som efter laengere tids pres blev udleveret i januar 2019 fra antidoping­laboratori­et i Moskva. Materialet er nu blevet sammenhold­t med original rådata fra samme laboratori­um, som Wada har fået fra en whistleblo­wer i 2017, formentlig den tidligere russiske antidoping-chef Grigory Rodchenkov, der flygtede til USA.

Det viser sig, at russerne har slettet og manipulere­t med data både i 2016 og 2017, men også så sent som i december 2018 og januar 2019.

»Disse aktivitete­r består blandt andet af aendringer af dateringer af computersy­stemer og filer for at få det til at se ud, som om al data fra Moskva har set sådan ud siden 2015,« skriver Wada.

Der er desuden fundet beviser på, at russerne har fabrikeret falske beviser og falske e-mailkorres­pondancer for at skyde skylden for uregelmaes­sighederne på Rodchenkov.

»Det er fuldstaend­ig hårrejsend­e og uacceptabe­lt. Jeg har aldrig set noget lignende. Først har de snydt og bedraget, så har de forsøgt at skjule det og efterfølge­nde fabrikeret falske beviser for at kaste skylden på andre. Jeg har svaert ved at forestille mig noget mere alvorligt end dette,« siger Michael Ask, der er direktør for Anti Doping Danmark.

Udelukkels­e i fire år

Wadas ekspertgru­ppe anbefaler nu hårde sanktioner: Rusland skal som nation udelukkes i fire år fra alle store, internatio­nale idraetsbeg­ivenheder som OL, VM og EM. Desuden skal Rusland ikke kunne afholde store mesterskab­er i den periode eller tildeles andre store mesterskab­er, ligesom et bud på OL i 2032 er helt udelukket. Dermed kan Rusland blive smidt ud af EM i fodbold både som deltager og som vaert for de to EM-gruppekamp­e samt den kvartfinal­e, der efter planen skal spilles i Skt. Petersborg.

»Det er nogle uhørt hårde sanktioner, som bliver anbefalet af Wadas uafhaengig­e ekspertkom­ité, men jeg synes, at de er på sin plads,« siger DIF’s direktør, Morten Mølholm Hansen.

Den endelige beslutning om, hvad der nu skal ske med Rusland, skal traeffes af Wadas bestyrelse den 9. december. Bliver Rusland udelukket i fire år, vil landet kunne anke afgørelsen til den internatio­nale sportsdoms­tol CAS.

»Det er svaert at sige, hvor lang tid det vil tage, hvis det sker, men CAS er godt klart over, at det haster, fordi der både er OL og EM i fodbold i 2020,« siger Michael Ask.

Et smuthul for Rusland

Wadas ekspertpan­el anbefaler, at russiske atleter kan få lov til at stille op på individuel­t plan under neutralt flag, dog under forudsaetn­ing af, at der ikke kører sager om overtraede­lse af antidoping­reglerne imod dem. Sådan var det også under vinter-OL i 2018.

Rusland stillede op i ishockey ved vinter-OL i 2018 under neutralt OL-flag. Kan man forestille sig, at Rusland kan stille op ved EM i fodbold på samme måde?

»Det kan jeg ikke udelukke. Men jeg laeser det sådan, at

Rusland skal udelukkes som nation, og det betyder, at Rusland ikke kan deltage ved EM i fodbold. Disse overtraede­lser er så alvorlige, at det må mødes med de hårdeste konsekvens­er. Landet skal afskaeres fra at kunne promovere sig igennem sporten,« siger Michael Ask.

Han mener ikke, at det nytter at blive ved med at give Rusland smuthuller og en hjaelpende hånd til atleterne.

Nu må det stoppe

»Nu må foden saettes ned. Rusland har fået så mange chancer, nogle vil sige for mange, og nu må det stoppe. Rusland må sendes ud i kulden, indtil de finder ud af, at sådan kan man ikke agere, hvis man ønsker at deltage i internatio­nal idraet,« siger Michael Ask.

Fungerende kulturmini­ster Rasmus Prehn siger til Ritzau:

»En grundlaegg­ende forudsaetn­ing for et staerkt globalt antidoping­system er, at der bliver slået hårdt ned på dem, der overtraede­r de internatio­nale antidoping­regler.«

Chefen for Ruslands Antidoping­agentur (Rusada), Yuri Ganus, forventer, at Rusland bliver udelukket i fire år.

»Vi er på vej ind i en ny fase af Ruslands dybe dopingkris­e i de naeste fire år,« siger Yuri Ganus til nyhedsbure­auet AFP.

 ??  ?? Rusland vandt OL-guld ved vinter-OL i 2018 under neutralt OL-flag. Ifølge Michael Ask fra Anti Doping Danmark bør dette ikke komme på tale under EM i fodbold i 2020.
Foto: David W Cerny
Rusland vandt OL-guld ved vinter-OL i 2018 under neutralt OL-flag. Ifølge Michael Ask fra Anti Doping Danmark bør dette ikke komme på tale under EM i fodbold i 2020. Foto: David W Cerny

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark