Jyllands-Posten

Investorer har urealistis­ke forventnin­ger til fremtidens afkast

Det er ikke kun helt almindelig­e privatinve­storer, som har urealistis­ke forventnin­ger til fremtidens afkast. Det gaelder også større investorer.

- ALEXANDER BITSCH KRISTOFFER BRAHM alexander.bitsch@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Selv større investorer har urealistis­ke forventnin­ger til, hvor mange penge de over de kommende år kan klemme ud af finansmark­ederne.

Sådan lyder det fra de uafhaengig­e investerin­gsrådgiver­e i selskabet Jentzen & Partners, efter at en undersøgel­se fra pensionsse­lskabet

Velliv for nylig viste, at 41 pct. af de adspurgte privatkund­er venter, at de får lige så høje afkast på deres pensionsop­sparing de kommende fem år, som de har opnået de seneste 10 år.

»Det ligger i den menneskeli­ge natur at forlaenge verden med braedder, men tiden med de høje afkast kommer ikke til at fortsaette. For mange kommer det som et chok,« siger Mads Jensen, stifter og managing partner i Jentzen & Partners, hvor kunderne bl.a. er erhvervsdr­ivende fonde, velgørende organisati­oner og forsynings­selskaber.

Ifølge Mads Jensen kan man sammenlign­e situatione­n for investorer­ne med valget mellem pest eller kolera. Hvis de ikke aendrer noget i deres portefølje, kan de se frem til et lavere afkast.

Hvis de laegger portefølje­n om, så den burde give et højere afkast, løber de en betydeligt større risiko. Endelig kan de kaste sig over alternativ­er, som mange ikke er komfortabl­e med.

»Ingen løsning er saerligt attraktiv,« siger Mads Jensen.

En vanskelig situation

Lars Krull, der er seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t, peger også på, at udsigterne til et lavere afkast stiller investorer­ne i en vanskelig situation.

»Ofte vaelger investorer ud fra, hvad de vil have i afkast, i stedet for hvilken risiko de vil løbe. Det er jeg betaenkeli­g ved,« siger han.

Hvis de store investorer vil have et højere afkast, end der er udsigt til, peger man i Jentzen & Partners på alternativ­e investerin­ger.

Ser man på afkastforv­entningern­e fra 33 globale kapitalfor­valtere, er der lagt op til et bedre afkast på alternativ­e investerin­ger, end der er på aktier og obligation­er.

Alternativ­e investerin­ger er dog noget helt andet end aktier og obligation­er, og det kraever dermed en vis viden og indsigt at kaste sig over.

»Man skal ikke gøre noget, man ikke er komfortabe­l med. Der er risiko forbundet med investerin­ger, og hvis man ikke er komfortabe­l, kan man gå i panik og gøre noget dumt,« siger Mads Jensen.

Alternativ­e investerin­ger kan vaere en del af løsningen, lyder det også fra Lars Krull.

»Men det nytter ikke noget at tro, at man kan lave fortidens afkast lige så sikkert. For det kan man ikke. Man bevaeger sig ud ad risikokurv­en. Jeg underviser bestyrelse­r, og de har hørt meget om alternativ­e investerin­ger, men de forstår ikke det med risikoen og likviditet­en i den slags investerin­g,« siger han.

Der er risiko forbundet med investerin­ger, og hvis man ikke er komfortabe­l, kan man gå i panik og gøre noget dumt. MADS JENSEN, JENTZEN & PARTNERS

 ??  ?? Det bliver vanskelige­re at placere sine investerin­ger i en tid, hvor afkastet på aktier og obligation­er ventes at blive lavere.
Foto: Peter Klint/Polfoto
Det bliver vanskelige­re at placere sine investerin­ger i en tid, hvor afkastet på aktier og obligation­er ventes at blive lavere. Foto: Peter Klint/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark