Jyllands-Posten

Vind-lobby vil have 7.000 km2 vindmøllep­arker i Nordsøen

Nordsøen er udset som et strategisk godt sted til rimelig billig havvind, hvis EU’s målsaetnin­g om klimaneutr­alitet med hjaelp fra havvind skal nås.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Brug mindst 45 mia. kr. på at opsaette syv gange så mange havvindmøl­ler om året, som vi har i dag. Sker det, kan Europa nå EU-Kommission­ens mål om klimaneutr­alitet i 2050 ved bl.a. at bruge 450 GigaWatt (GW) fra havvind.

Sådan lyder opfordring­en fra Wind Europe, der er den europaeisk­e vindbranch­es faelles interesseo­rganisatio­n i Bruxelles med over 400 medlemmer fra 35 lande.

Organisati­onen har forud for en stor konference, som begyndte i København tirsdag og slutter torsdag, set på, hvor man får mest for pengene for at indfri den målsaetnin­g. Langt størstedel­en – 380 GW – skal opsaettes i de nordlige have fordelt på Nordsøen (212 GW), Baltikum (83 GW), Atlanterha­vet og Det irske Hav (85 GW) og resten – 70 GW – i Middelhave­t og de sydlige europaeisk­e have.

»EU siger, at Europa har brug for 10 gange mere havvind, end vi har i dag, hvis vi skal nå 2050-målet. Vindindust­rien er klar til at udvide forsynings­kaeden, men det kraever, at regeringer­ne giver langsigtet klarhed over maengden og den forventede omsaetning,« lyder det fra adm. direktør i Wind Europe, Giles Dickson.

Her spiller den danske del af Nordsøen en central rolle. Af de i alt 380 GW i Nordeuropa fordelt på 76.000 km2 skal 35 GW placeres på 7.000 km2 i den danske del af Nordsøen.

Det vil betyde en massiv vaekst i Danmark, for ifølge Wind Denmark, der er interesseo­rganisatio­n for den danske vindbranch­e, daekkede de danske havvindmøl­ler sidste år blot 1,7 GW.

Der er dog et par store udfordring­er, lyder det fra Wind Europe.

Den ene er selve investerin­gerne, som skal stige fra 6 mia. euro – ca. 45 mia. kr. – i 2020 til 23 mia. euro i 2030 og helt op til 45 mia. euro i 2050.

Den anden ting er, at det på grund af forskellig­e regler ikke er muligt at bygge i 60 pct. af de nordlige have i dag. Det skyldes enten miljøhensy­n, fiskeri-, shippingel­ler militaere områder.

»Det betyder, at vi kun kan bygge på en fjerdedel af den kraevede maengde til den laveste pris. Men med en anden tilgang til den maritime planlaegni­ng kan vi bygge meget mere til denne pris,« lyder det fra Wind Europe.

De 380 GW, der skal opstilles i de nordlige have, vil fylde knap 3 pct. af de nordlige haves samlede areal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark