Jyllands-Posten

25 nye tiltag skal løfte indsatsen mod hvidvask og økonomisk kriminalit­et

-

gruppens kommissori­um, men dens medlemmer har vurderet, at det er så vigtigt at øge gennemsigt­igheden i indsatsen mod hvidvask, at den af egen drift har taget det med.

Ifølge arbejdsgru­ppen skal de enkelte banker forpligte sig til i ledelsesbe­retningern­e i årsregnska­berne at redegøre for håndtering­en af hvidvask og terrorbeka­empelse, ligesom der på deres hjemmeside­r skal vaere et dedikeret område, hvor de oplyser om deres indsats på området. Endelig skal Finans Danmark årligt afholde en konference og udgive en rapport.

Ifølge Lars Krull har bankerne forbedret sig så markant i forhold til bekaempels­en af hvidvask, at det nu er myndighede­rne, der skal oppe sig.

»Ikke mindst Finans har de seneste måneder med konkrete sager vist, at myndighede­rnes indsats naermest er pinlig. Bankerne har implemente­ret det, de skulle, men vi mangler myndighede­rne,« siger Lars Krull.

Han henviser dermed til, at Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, sammen med dagbladet Informatio­n har kortlagt et netvaerk af forretning­smaend med forbindels­e til terrorbeva­egelserne Islamisk Stat og al-Qaeda, der gennem stribevis af nu krakkede selskaber har laenset den danske stat for over 1 mia. kr. i formodet moms- og skattesvin­del.

Det er samtidig også kommet frem, hvordan advarsler om netvaerket i flere år cirkulered­e rundt mellem bl.a. bagmandspo­litiet og Politiets Efterretni­ngstjenest­e, uden at myndighede­rne greb ind, før pengene var forsvundet.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få bagmandspo­litiet til at forholde sig til kritikken.

Ministeren glaeder sig

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup oplyser, at han glaeder sig til at laese hele Finans Danmarks rapport om hvidvaskin­dsatsen og se de 25 konkrete forslag.

»Jeg er glad for, at den finansiell­e sektor tager kampen mod finansiel kriminalit­et alvorligt. De skandaler, vi har vaeret vidne til, underminer­er tilliden. Derfor er der brug for, at sektoren selv saetter sig i spidsen for at genoprette den tillid. Det er positivt, at den nu kommer med en raekke bud på, hvordan indsatsen kan styrkes,« skriver han i en e-mail.

 ??  ?? Danske Banks hvidvasksa­g, som i sin tid blev praesenter­et af davaerende formand Ole Andersen og davaerende adm. direktør Thomas Borgen, er en vaesentlig årsag til, at Finans Danmark nedsatte en arbejdsgru­ppe, som nu kommer med forslag til at forbedre indsatsen mod hvidvask og terrorfina­nsiering.
Arkivfoto: Stine Bidstrup
Danske Banks hvidvasksa­g, som i sin tid blev praesenter­et af davaerende formand Ole Andersen og davaerende adm. direktør Thomas Borgen, er en vaesentlig årsag til, at Finans Danmark nedsatte en arbejdsgru­ppe, som nu kommer med forslag til at forbedre indsatsen mod hvidvask og terrorfina­nsiering. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark