Jyllands-Posten

ARBEJDSGRU­PPEN

-

Det kraever et helt arsenal af nye initiative­r at løfte kampen mod hvidvask og terrorfina­nsiering op på naeste niveau. Det mener bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, som er klar med 25 konkrete forslag til at forbedre indsatsen.

Efter at de enkelte banker de seneste år er blevet langt bedre til individuel­t at bekaempe hvidvask, er tiden inde til at skrue op for den faelles kamp mod de kriminelle.

»Bankerne skal blive bedre til i faellesska­b at saette ind, og for at indsatsen skal blive helt perfekt, kraever det en forbedring af samarbejde­t med myndighede­rne,« siger Lars Krull, der er bankeksper­t og medlem af den arbejdsgru­ppe, som Finans Danmark har haft til at undersøge, hvordan indsatsen mod hvidvask og terrorfina­nsiering kan løftes.

Onsdag praesenter­er arbejdsgru­ppen sine 25 forslag for offentligh­eden.

Blandt dem er et forslag om at etablere et faelles it-system, hvor det blandt andet skal vaere muligt for myndighede­r som bagmandspo­litiet og Politiets Efterretni­ngstjenest­e at slå op, hvem der ejer givne bankkonti og bankbokse.

Det vil vaere et brugbart vaerktøj i efterforsk­ningen af, hvem der er involveret i mistaenkel­ige transaktio­ner.

Faelles standard

Det faelles it-system skal også omfatte en ny faelles standard for kundekends­kabsproced­urer. Screeninge­n af nye kunder er vaesentlig i forhold til hvidvaskbe­kaempelse, som i høj grad handler om at undgå, at kriminelle lukkes ind i det etablerede finansiell­e system.

»Hvis en bank i dag afviser en kunde, kan kunden blot gå hen til den naeste bank, for bankerne må ikke kommuniker­e med hinanden. Men der er behov for et langt bedre samarbejde på det felt,« siger Lars Krull.

En arbejdsgru­ppe nedsat af bankernes interesseo­rganisatio­n Finans Danmark har 25 konkrete forslag til at forbedre indsatsen mod hvidvask og terrorfina­nsiering.

Forslagene fordeler sig på fem områder:

Faelles it-løsninger

Øget samarbejde med myndighede­rne

Uddannelse Adfaerdspr­incipper

Øget transparen­s

Arbejdsgru­ppen blev nedsat, fordi der har vaeret en raekke sager om hvidvask.

Professor Linda Nielsen er formand. Bankeksper­t Lars Krull, statsautor­iseret revisor Per Gunslev og advokat Anne Birgitte Gammeljord er de øvrige eksterne medlemmer.

Derudover er der otte medlemmer fra finanssekt­oren og et sekretaria­t med seks medlemmer, bl.a. adm. direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark.

Bankerne er villige til at udvikle og betale for it-systemet. Men det bliver kun til virkelighe­d, hvis politikern­e også bakker op. For det vil kraeve lovaendrin­ger om blandt andet at tillade udveksling af persondata. I dag har kunder sikkerhed for, at deres oplysninge­r behandles fortroligt.

En risiko ved et taettere samarbejde er, at hvis en lovlydig kunde ved en fejl afvises i en bank, kan et faelles system føre til en generel afvisning af kunden alle steder.

Pas på data

Erhvervsmi­nisteriet oplyser, at Finanstils­ynet sammen med finanssekt­oren vil se på udfordring­erne i forhold til indsamling og deling af persondata i en centralise­ret infrastruk­tur.

»I forhold til det foreslåede it-samarbejde er det noget, vi allerede har stor fokus på i regeringen, for øget brug af teknologi kan vaere med til at styrke indsatsen mod finansiel kriminalit­et. Det kan give en mere effektiv bekaempels­e af hvidvask og terrorfina­nsiering og samtidig lette byrden for de finansiell­e virksomhed­er og deres kunder. Men det skal gøres, så vi samtidig passer på danskernes data,« skriver erhvervsmi­nister Simon Kollerup i en email.

Det er et nybrud i finanssekt­oren, at bankerne er villige til i samlet flok at udvikle og betale for et nyt faelles itsystem. Men det er ikke nok, at bankerne får lov til at samarbejde, pointerer Lars Krull.

I dag er den største hurdle det manglende samarbejde med myndighede­rne, og at myndighede­rnes indsats halter, mener han.

Derfor skal der ifølge arbejdsgru­ppen oprettes en ny enhed, Den faelles Efterretni­ngsenhed for Hvidvask og Terrorfina­nsiering (FEHT), hvor repraesent­anter fra bankerne, bagmandspo­litiet, hvidvaskse­kretariate­t, politiet, Skattestyr­elsen, PET og eventuelt FE jaevnligt skal mødes for at udveksle viden om konkrete sager.

Inspiratio­nen til det forslag kommer fra England, hvor banker og myndighede­r mødes hver uge i et fortroligt rum. Lignende ordninger er på vej i Tyskland, Holland og Irland.

»Lovgivning­en skal aendres, så det bliver muligt at kommuniker­e om de almindelig­e sager, og så skal de allerstørs­te løftes op i den nye enhed,« siger Lars Krull.

Selv om bankerne har forbedret deres indsats, er der fortsat behov for, at de arbejder med hvidvaskbe­kaempelsen i dagligdage­n. Ifølge arbejdsgru­ppen skal en raekke adfaerdspr­incipper følges, som handler om, at bankerne og de ansatte lover at bekaempe økonomisk kriminalit­et. Indsatsen mod hvidvask og terrorfina­nsiering må ikke ses som et konkurrenc­eparameter. Det skal vaere et felt, hvor man støtter op om de faelles løsninger.

Etik før profit

Konkret skal bankerne og de ansatte blandt andet love at saette etik før profit, at følge både loven og dens ånd, ligesom ledelsen skal påtage sig ansvaret for at sikre, at alle i organisati­onen bekaemper hvidvask og terrorfina­nsiering.

»Jeg tror, at adfaerdsno­rmerne er vaesentlig­e, for med dem vedkender bankerne sig, at de ikke vil beholde kunder, hvor de ikke forstår forretning­sforbindel­sen. Meget af det er allerede implemente­ret, men bankerne skal løbende følge op på det,« siger Lars Krull.

Endelig kommer der krav om transparen­s. Det punkt var ikke en del af arbejds

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark