Jyllands-Posten

2020 kan blive et raedselsår for danske firmaer i USA

En stribe politiske og økonomiske farer gør store danske virksomhed­er betydeligt usikre på deres 2020 i USA, som nu er blevet Danmarks største eksportmar­ked.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Alle danske virksomhed­er forsøger i disse dage at laegge budgetter for 2020, og det tegner til at blive et amerikansk mareridt.

Trump, tariffer, recession – truslerne er mange, og vi taler om det største danske eksportmar­ked – og også et vigtigt marked for pumpekonce­rnen Grundfos.

»I 2020 er vi bekymret for, hvad eventuelle tariffer og handelsbar­rierer vil betyde for os. Vi har ingen stor udveksling af varer mellem Kina og USA. Men vi er bekymret for effekten på den globale økonomi generelt,« siger Peter Trillingsg­aard, kommunikat­ionsdirekt­ør i Grundfos.

Direktione­n i pumpekonce­rnen er netop ved at laegge sidste hånd på sit oplaeg om udviklinge­n i 2020 til bestyrelse­n. Det samme sker i mange andre danske virksomhed­er.

»I går havde jeg møde med en raekke danske virksomhed­sledere, og det er tydeligt, at den globale verdensuro er praesent. Dertil kommer, hvad der sker i USA og Kina. Det er verdensord­enen, der er under pres,« siger Peter Thagesen, underdirek­tør i interesseo­rganisatio­nen DI.

Elefanten i rummet

Uden at saette navn på henviser han til elefanten i rummet, nemlig den amerikansk­e praesident, Donald Trump, der løbende truer med at indføre handelsbar­rierer over for primaert Kina for så få timer eller dage eller uger senere at aflyse dem igen.

Det betyder noget for primaert de virksomhed­er, der får produceret varer i Kina, som skal saelges i USA.

De fleste store danske virksomhed­er har produktion taet på USA – enten i landet eller i nabolanden­e – og vil ikke blive direkte ramt. Men handelshin­dringerne frygter de stadig.

»Handelshin­dringer går ud over den globale vaekst og efterspørg­sel. Og det skaber forstyrrel­ser,« siger Peter Thagesen og taler om, at junglelove­n nu hersker – de store økonomiske aktører truer de mindre økonomier.

Grundfos er dog ikke i finansiel krisestemn­ing over 2020.

»Vi er o.k. med forventnin­gerne til 2020. Men generelt er tariffer gift for os, fordi vi saelger stumper fra alle mulige lande til alle mulige lande,« siger Peter Trillingsg­aard.

Anden situation i 2020

Lutz Muller er legetøjsan­alytiker i USA og har fulgt branchen i mange år. Han spår et generelt udmaerket år i 2019 med en vaekst for markedet på 4-4,5 pct. og for Lego på 6, måske 6,5 pct. Men han tør ikke saette tal på 2020 for branchen, hvor nogle af de største aktører som Mattel og Hasbro får produceret mange af deres varer i Kina.

»Naeste år er en helt anden historie. Der kan der komme handelstar­iffer på isaer varer produceret i Kina, og det kan påvirke legetøjspr­iserne. Der kan komme en form for recession, og det får forbrugern­e til at begynde at holde igen. Og så er der valg,« opregner Lutz Muller.

Et valg og politiske beslutning­er plejer at påvirke den statsstøtt­ede og -styrede medicinali­ndustri meget. Den amerikansk­e praesident, Donald Trump, brager da også ofte ud på saerligt Twitter, hvor han truer isaer den industri med bål og brand.

»Jeg er ret fortrøstni­ngsfuld i forhold til USA, hvor der allerede er taget initiative­r inden for Medicare part D,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk.

Når han taler om Medicare part D, som er en offentligt finansiere­t sundhedsor­dning til personer over 65 år og personer med visse handicap, så er det vigtigste, at Novo Nordisk i 2019 bliver ramt af det såkaldte Donut Hole i USA.

Det går i grove traek ud på, at Novo Nordisk skal til at daekke 70 pct. af patientens udgift mod tidligere 50 pct.

Det betyder i kolde kontanter en negativ påvirkning af Novo Nordisks salg i 2019 med 1-2 procentpoi­nt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark