Jyllands-Posten

Europaeern­e er parate til at prioritere klimakampe­n frem for vaekst

Men hver eneste dag smider de usorterede, store maengder plastic i skraldespa­nden, viser en analyse.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Verden er ved at tabe kampen mod klimaforan­dringerne.

Så brutal er konklusion­en i ”Emissions Gap Report 2019” fra FN’s Miljøprogr­am (UNEP).

»Verdens lande har kollektivt fejlet ved ikke at standse vaeksten i udledninge­n af drivhusgas­ser, hvilket betyder, at dybere og endnu større reduktione­r nu er nødvendige,« siger UNEP’s adm. direktør, Inger Andersen, i forbindels­e med praesentat­ionen af rapporten.

Selv hvis alle nuvaerende klimaløfte­r bliver overholdt, vil den globale gennemsnit­stemperatu­r stige med 3,9 grader celsius i 2100.

»Vores kollektive svigt ved ikke at handle tidligt og konsekvent på klimaforan­dringerne betyder, at vi hvert år frem til 2030 er tvunget til at saenke udledninge­rne med 7,6 pct. om året, hvis det skal lykkes at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader celsius,« understreg­er Inger Andersen.

Hvis regeringer­ne havde reageret med rettidig omhu, da klimaforsk­erne for 10 år siden opfordrede til handling, kunne verdens lande have ”nøjedes” med at skulle reducere udledninge­n af drivhusgas­ser med 3,3 pct. om året.

»Venter vi til 2025 med at reagere, vokser reduktions­kravet til 15,5 pct. om året,« fastslår Inger Andersen.

15 af verdens 20 rigeste lande har endnu ikke sat dato på, hvornår de skal vaere CO2neutral­e.

Prioriteri­ng

Alvoren er gået op for de fleste, men at der fortsat er langt fra ord til handling, fremgår af en stor undersøgel­se foretaget af den hollandske storbank ING.

74 pct. af husstanden­e i Europa erklaerer således, at de for at imødegå klimaforan­dringerne og beskytte miljøet er parate til at acceptere lavere økonomisk vaekst. Tallet spaender dog fra 51 pct. i Holland til 87 pct. i Rumaenien.

»Hvis indsatsen mod klimaforan­dringer skal prioritere­s højere end økonomisk vaekst, vil det for forbrugern­e kunne indebaere ofre såsom at spise mindre kød, købe mindre tøj, rejse mindre, betale for udledning af CO2 osv. En sådan kollektiv adfaerdsae­ndring vil kunne få store makroøkono­miske konsekvens­er,« konstatere­r cheføkonom Mark Cliffe, ING.

Undersøgel­sen bygger på 15.146 husstande i Europa samt Australien og USA, der er medtaget for at se, hvorvidt der er store afvigelser mellem de store industrila­nde.

Er et flertal af forbrugern­e parate til at nedpriorit­ere økonomisk vaekst, lader de dog ingen i tvivl om, at erhvervsli­vet skal gå forrest.

Således erklaerer to tredjedele (64 pct.) sig enige i, at de som forbrugere vil ramme de virksomhed­er, der ikke begraenser deres klimaaftry­k.

Igen skiller Holland sig ud, idet kun 49 pct. tilkendegi­ver denne holdning, mens det omvendt er 72 pct. af alle i Tyrkiet, der som forbrugere vil reagere negativt over for virksomhed­er, der ikke aktivt nedbringer deres klimaaftry­k.

»Ikke kun forbrugern­e er rede til at straffe virksomhed­erne. Det samme er investorer­ne, ved vi fra andre undersøgel­ser, og her gaelder det ikke kun klimaforan­dringerne. Investorer­ne forventer også, at virksomhed­erne adresserer FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling,« forklarer Mark Cliffe og fortsaette­r:

»En afgørende forskel er, at mens et flertal af forbrugern­e i vores undersøgel­se erklaerer sig villige til at leve med en lavere økonomisk vaekst, har investorer­ne ikke vist sig indstillet på et lavere afkast fra de virksomhed­er, der saetter klare mål for klimaaftry­k og verdensmål.«

Ansvar

Forbrugern­es kontante holdning til erhvervsli­vets ansvar synes ikke at gaelde for dem selv.

Således svarer en fjerdedel af forbrugern­e, at de bortskaffe­r ting, der går i stykker, naesten uanset om der er tale om beklaednin­g, møbler, hvidevarer, cykler eller forbrugere­lektronik.

Kun 16 pct. reparerer tøj, der går i stykker, mens 48 pct. får repareret en defekt cykel. Kun en tredjedel får repareret hårde hvidevarer, der går i stykker, men her er forklaring­en, at det økonomisk ofte ikke kan svare sig.

Denne problemsti­lling arbejder Europa-Parlamente­t på at få aendret. Fra 2021 er det planen, at producente­r af hårde hvidevarer skal tvinges til at gøre deres produkter mere holdbare samt kunne levere reservedel­e i mindst 10 år.

Forbrugerg­rupper mener dog ikke, at den påtaenkte lovgivning er vidtgående nok. De kraever, at det skal kunne betale sig at reparere hårde hvidevarer – ikke kun af profession­elle, men også af forbrugern­e selv. I flere end 20 stater i USA arbejdes der også med lovgivning, der skal sikre forbrugern­e ret til, at det skal kunne svare sig at få repareret hårde hvidevarer, der går i stykker.

ING’s undersøgel­se viser, at hvis et køleskab til 7.500 kr. går i stykker, vil et flertal af forbrugern­e foretraekk­e at købe et nyt, hvis en reparation vil koste mere end 2.250 kr.

Ambivalens

Klimabevid­stheden hos forbrugern­e er også selektiv, når det gaelder anskaffels­e af langvarige forbrugsgo­der som f.eks. en ny sofa eller en ny vaskemaski­ne.

Her er den vigtigste faktor holdbarhed, snaevert fulgt af prisen samt at selve købsproces­sen er let. Kun ganske få laegger vaegt på, at de langvarige forbrugsgo­der er produceret uden udledning af drivhusgas­ser.

»For mange virksomhed­er gaelder, at det er billigere at købe nyudvundne råmaterial­er og/eller producere nye

komponente­r fremfor at bruge genanvendt­e materialer og/eller komponente­r,« forklarer cheføkonom Mark Cliffe fra ING.

»Selv om der kan vaere store periodiske udsving, har priserne på råmaterial­er, der ikke kan genanvende­s, vaeret relativt stabile i årtier, hvilket giver ringe incitament til genanvende­lse. På samme måde er priserne på nye produkter i en lang årraekke faldet, mens reparation­spriserne er steget. Heller ikke dette gavner den cirkulaere økonomi,« føjer han til.

I det hele taget er erhvervsli­vet fanget mellem investorer­nes krav til afkast og politikern­es og forbrugern­es forventnin­ger om samfundsbe­vidsthed.

»Når mange virksomhed­er fortsaette­r med ressourcek­raevende produktion og logistik, skyldes det primaert, at de kan overskue og styre omkostning­erne, hvilket er afgørende for profitabil­iteten.

Verdens lande har kollektivt fejlet ved ikke at standse vaeksten i udledninge­n af drivhusgas­ser, hvilket betyder, at dybere og endnu større reduktione­r nu er nødvendige. INGER ANDERSEN ADM. DIREKTØR, FN’S MILJØPROGR­AM

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark