Jyllands-Posten

Bill Gates vil tappe solens energi

Et amerikansk projekt vil skabe en ny måde at generere varme til industriel produktion. Håbet er, at den nye teknologi på laengere sigt vil erstatte fossile braendstof­fer i en sektor, der er en af de store klimasynde­re.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Vi ved alle, hvad der sker, hvis man retter et spejl eller et forstørrel­sesglas mod et tørt blad i solens varme. Gøres eksperimen­tet rigtigt, er det muligt at skabe ild kun ved hjaelp af Solens energi.

Forestil dig det eksperimen­t i meget større skala. Så har man i store traek det grønne energiproj­ekt, som verdens rigeste mand, Bill Gates, nu har kastet penge efter.

Virksomhed­en bag projektet hedder Heliogen, og den mener, at den nye måde at bruge solenergi på kan revolution­ere måden, vi hidtil har skabt varme til at producere elementer som cement, stål og glas. Det skriver CNN.

Strålekano­n

Projektet fungerer på en måde, som kan minde om en strålekano­n fra en science fiction-film. På en mark står en masse spejle, hvis formål er at omdirigere solens stråler til ét lille punkt. Spejlene styres af en kunstig intelligen­s, der kan justere dem, alt efter hvor solen står på himlen. Lykkes det at få alle spejlene til at koncentrer­e solens stråler på ét centralt punkt, kan der genereres varme på op til 1.000 grader celsius, cirka en fjerdedel af temperatur­en på Solens overflade.

På denne måde mener Heliogen, at man kan erstatte afbraendin­g af fossile braendstof­fer som kilde til varme i industriøj­emed. Dette er en sektor, der i 2010 blev anslået at stå bag udledninge­n af cirka en femtedel af verdens drivhusgas­ser. Det er dog ikke kun klimaet, der har noget at vinde med det nye projekt. Det har virksomhed­erne også, siger Bill Gross, stifter og adm. direktør ved Heliogen.

»Vi udruller teknologi, der kan slå prisen på fossile braendstof­fer, samtidig med at den ikke udleder CO2. Hvis vi går til en cementvirk­somhed og siger, at vi vil give den grøn varme uden CO2, samtidig med at du vil spare penge, er det en nobrainer. Det er virkelig den hellige gral,« siger han til CNN.

Bill Gates er optimistis­k

Projektet har vaeret hemmeligt indtil sidste uge, da selskabet gik ud med sine opdagelser. På trods af hemmeligho­ldelsen har Bill Gates vaeret en af de tidlige investorer, og han opfatter projektet som meget lovende.

»Jeg er tilfreds med at have vaeret en af de tidlige støtter af Bill Gross’ nye solkoncent­rationstek­nologi. Dets kapacitet til at opnå de høje temperatur­er påkraevet til disse processer er en lovende udvikling i missionen om en dag at erstatte fossile braendstof­fer,« siger han.

 ??  ?? Det er et af Bill Gates’ erklaerede mål, at udledninge­n af drivhusgas­ser skal ned. Foto: Elaine Thompson/AP
Det er et af Bill Gates’ erklaerede mål, at udledninge­n af drivhusgas­ser skal ned. Foto: Elaine Thompson/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark