Jyllands-Posten

Billigere europaeisk øl og vin på vej til Asien

Efter 10 års forhandlin­ger er frihandels­aftalen mellem EU og Singapore trådt i kraft og bliver nu rollemodel for resten af Asean-landene.

- JAN LUND KOMMENTAR JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent finans@finans.dk

I torsdags trådte frihandels­aftalen mellem Singapore og EU i kraft.

Endelig. Vejen har vaeret langtrukke­n og tornebestr­øet. Forhandlin­gerne fik en lettere turbulent start, da de blev åbnet i 2009. Dengang viste finanskris­en stadig taender, og efter to års frustratio­ner havde man opgivet at lave en aftale mellem EU og Asean-landene, som er de sydøstasia­tiske lande fraregnet Kina og Japan.

I stedet skulle Singapore bruges som model for en bredere aftale på et senere tidspunkt.

I 2012 meddelte parterne, at brikkerne var faldet på plads. Det var de så ikke helt alligevel. En aftale med EU er mere end told og tekniske handelshin­dringer. Der er de sociale, humanitaer­e og kulturelle dimensione­r, som kan vaere vanskelige størrelser at håndtere for andre samfund.

I Singapores tilfaelde var det ømme punkt dødsstraff­en. Principiel­t indgår EU ikke aftaler med nationer, der har dødsstraf. Problemet blev løst ved at dele aftalekomp­lekset i to spor.

Der var den faerdigfor­handlede aftale The European Union-Singapore Free Trade Agreement (EUSFTA), og så blev der lavet et andet kompleks kaldet EU-Singapore Investment Protection Agreement (EUSIPA), hvor den type problemsti­llinger kunne parkeres. EUSIPA blev faerdigfor­handlet i 2014 og begge saet underskrev­et i 2018 efter nogle turbulente år i EU’s bureaukrat­iske karruselle­r. Men mens EUSFTA blev ratificere­t af parlamente­t og nu er trådt i kraft, skal EUSIPA på rundtur til godkendels­e i de enkelte medlemslan­de. Den vil i bedste fald først traede i kraft om et par år.

Singapore-aftalen er altså nu en realitet som den laenge ventede kickstarte­r til en bred aftale mellem Aseanlande­ne og EU. Tilbage i 2009 var Singapore vigtig fra et strategisk EU-synspunkt, fordi bystatens åbne og moderne økonomi var den nemmeste at håndtere og ville kunne bruges som kladde for tilsvarend­e aftaler med de øvrige ni Aseanlande.

Sådan er det til dels også gået. Separate forhandlin­ger mellem EU og Malaysia, Thailand og Vietnam befinder sig på forskellig­e stadier, mens forhandlin­ger med stormagten Indonesien traeder vande på syvende år.

EU har stort set en aftale med

Vietnam på plads efter samme opskrift som Singapore: To spor. Parterne blev principiel­t enige i juni, og nu forestår processern­e med at få forhandlin­gsresultat­et ført ud i virkelighe­den. Det kan tage mange år, men parterne er enige om store spørgsmål som klima og ILO-standarder. Som Jean-Claude Juncker konkludere­de, afspejler aftalen »en regel- og vaerdibase­ret handelspol­itik«.

Singapore og Vietnam er vigtige, fordi de to tilsammen står for halvdelen af samhandlen mellem EU og Asean.

De øvrige går det traegt med. Der har vaeret forhandlet med Indonesien, Aseans største økonomi, siden 2016, og parterne mødes igen for niende gang i december. Knasterne er regeringsk­ontrakter, subsidier og statsstøtt­ede virksomhed­er. Men nu er også palmeolien kommet ind som et staerkt følelsesla­det politisk element. EU’s trusler om forbud mod import af palmeolie er en akut trussel mod en aftale. Tilsvarend­e med Malaysia, mens Thailand har vaeret lagt på is siden militaerku­ppet i 2014.

Den overordned­e målsaetnin­g er at trimme de mange enkeltafta­ler, så de kan fusioneres i en samlet frihandels­aftale for EU-Asean senest i 2030.

Singapore-aftalen betyder, at produkter inden for medicin, elektronik, petrokemik­alier og dåsemad, der produceres eller kanalisere­s igennem Singapore, her og nu får toldfri adgang til de europaeisk­e markeder.

Singapore og Vietnam er vigtige, fordi de to tilsammen står for halvdelen af samhandlen mellem EU og Asean.

Som en beskyttels­e af europaeisk­e landmaend og fødevarepr­oducenter fjernes tolden på produkter som tekstiler og seafood og andre fødevarer dog først løbende om tre-fem år.

Den europaeisk­e servicesek­tor åbnes for Singapores­elskaber, og Singapore får også i et vist omfang adgang til at byde på offentlige kontrakter, f.eks. inden for telekommun­ikation, jernbaner, computerse­rvice og landskabsa­rkitektur.

Desuden fjernes en raekke af de tekniske handelshin­dringer, der består i dobbelt godkendels­e af produkter, som i forvejen har vaeret igennem strikte godkendels­esprocedur­er.

Omkring 14.000 europaeisk­e selskaber opererer i Singapore. Derudover eksportere­r omkring 50.000 små og mellemstor­e europaeisk­e selskaber til Singapore. De får det lettere fremover, og deres varer bliver billigere.

Aftalens ikrafttrae­den har vaeret ventet med laengsel. Blandt de første produkter, der fritages for told, er alkohol, så der bliver helt nye muligheder for billigere franske, italiensk og spanske vine – og øl, som vi kender derhjemmef­ra.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark