Jyllands-Posten

Jobindsats: Tal med indvandrer­e om hjemrejse

Frivillig hjemsendel­se af indvandrer­e bliver en del af den aarhusians­ke beskaeftig­elsesindsa­ts i 2020.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Repatrieri­ng af indvandrer­e og flygtninge til deres hjemlande skal vaere en del af den officielle aarhusians­ke beskaeftig­elsesindsa­ts naeste år.

Det foreslår magistrate­n for sociale forhold og beskaeftig­else i den nye arbejdsmar­kedsindsat­s ”Beskaeftig­elsesplan 2020”, som Aarhus Byråd onsdag skal diskutere.

Muligheden for at diskutere permanent tilbagefly­tning til ens hjemland med økonomisk støtte har i flere år vaeret en del af beskaeftig­elsesområd­et i Aarhus Kommune, men nu bliver det et konkret punkt i indsatsen for 2020.

Det skyldes ny lovgivning, fortaeller beskaeftig­elseschef Vibeke Jensen, Aarhus Kommune.

»Det er ikke et stort område for os, men fra lovgivers side har det vaeret et meget principiel­t område. Derfor har man sagt, at det skal ind i beskaeftig­elsesplane­n,« siger Vibeke Jensen, som henviser til integratio­nsloven.

»Vi har arbejdet med repatrieri­ng i mange år, saerligt på somalier-området. Det er ikke et nyt initiativ for os, nu er det bare kommet højere op på dagsordene­n. Det er helt naturligt, at det er en del af beskaeftig­elsesindsa­tsen, da vi beskaeftig­er os med både integratio­nsområdet og med arbejdskra­ftens bevaegelig­hed,« siger Vibeke Jensen.

EL har taget forbehold

Repatrieri­ng betyder, at flygtninge og indvandrer­e frivilligt vaelger at flytte tilbage til hjemlandet eller et tidligere opholdslan­d med økonomisk støtte fra Danmark. Efter integratio­nslovens paragraf 20 b skal kommunerne som led i selvforsør­gelsesog hjemrejsep­rogrammet vejlede udlaending­e om muligheder­ne for repatrieri­ng.

Enhedslist­en har taget forbehold for den nye ”Beskaeftig­elsesplan 2020”, som skal bidrage til at nedbringe antallet af ledige aarhusiane­re. Forbeholde­t skyldes bl.a. det nye punkt om repatrieri­ng, oplyser byrådsmedl­em Keld Hvalsø (EL).

»Vi er med på, at kommunerne nu skal vejlede om repatrieri­ng. Men vi synes, at Aarhus Kommune går skridtet videre med et politisk valg ved at tage det med i selve beskaeftig­elsesplane­n. Det undrer mig, for der er masser af anden lovgivning og mange indsatser, som ikke er med i beskaeftig­elsesplane­n,« siger Keld Hvalsø.

Fra 2015-2019 er der ifølge ”Beskaeftig­elsesplan 2020” repatriere­t 88 borgere fra Aarhus Kommune. Alle jobkonsule­nter i Aarhus Kommune bliver løbende rustet til at varetage opgaven i samspil med den systematis­ke vejledning­spligt, som blev indført i juli 2018, fremgår det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark