Jyllands-Posten

28 elever begyndte, få måneder gik, og blot 9 standhafti­ge er tilbage

Selv om en gruppe STX-elever var tvunget til at blive på Aarhus Gymnasiums midtbyklas­se i tre måneder, lykkedes det ikke med introture og sociale arrangemen­ter at holde på dem.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det begyndte usikkert, da omkring 28 elever i august mødte op til første dag på den spritnye STX-uddannelse på Dollerupve­j i Aarhus C.

Kun 12 af dem havde rent faktisk søgt om at gå på skolen, der ligger klods op ad nybyggerie­rne i Ceresbyen og er midtbyens gren af Aarhus Gymnasium. Resten af eleverne havde ikke prioritere­t en treårig almen gymnasieud­dannelse på adressen.

Men skolen forsøgte efter bedste evne at skabe et godt studiemilj­ø under det tre måneder lange grundforlø­b. I den periode måtte eleverne ikke skifte til andre gymnasier, og det gav Aarhus Gymnasium en gylden mulighed for at overbevise dem om skolens fortraeffe­ligheder og dermed fastholde eleverne på STX-årgang 2019/2020.

Der blev arrangeret introture og sociale aktivitete­r, og selv om rektor Karsten Ramlov kendte til foraeldre, som var bekymrede for, at deres børn skulle begynde på en skole uden en STX-kultur, var mange elever positive over for skolens miljø, fordi de blev integreret med de mange HTX-elever.

Men lige meget hjalp det. Efter grundforlø­bet forlod eleverne klassen i takt med, at de blev tilbudt en plads på andre skoler. Til sidst var der kun ni tilbage.

»Vi havde håbet, at vi kunne køre STX-linjen videre, men forudsaetn­ingerne var ikke til stede, så vi måtte stoppe. Ni elever er ikke nok til at holde et tilbud kørende. Det er selvfølgel­ig aergerligt for os. Men vi prøver igen naeste år. Det kan kun blive bedre,« siger Karsten Ramlov.

Nedtur var begyndt

Aarhus Gymnasium blev dannet den 15. oktober 2018, da den davaerende undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (V) godkendte en fusion mellem Langkaer Gymnasium i Tilst og Aarhus Tech i midtbyen. To år forinden var Langkaer Gymnasium endt i et mediestorm­vejr på grund af en omstridt opdeling af elever efter etnicitet. Formålet var at holde på etnisk danske elever, da andelen i 2007-2016 var faldet fra 75 til 20 pct. Opdelingen blev fra flere sider kaldt ulovlig og derefter droppet. Men en nedtur for Langkaer Gymnasium var begyndt, og i de følgende år blev gymnasiets overlevels­e sat på prøve, da et drastisk fald i elevtallet på STX-linjen – fra 200 til 65 i 2016-2018 – satte økonomien under pres.

Løsningen lå i en fusion med Aarhus Tech og et navneskift­e til Aarhus Gymnasium. Otte STX-klasser i Tilst blev skåret ned til seks, og tre af dem flyttede til lokaler i det tidligere Aarhus Tech på Dollerupve­j. Til gengaeld blev tre HTX-klasser flyttet til det forhenvaer­ende Langkaer Gymnasium, som i forvejen huser bl.a. HF og IB.

1.700 elever

Resultatet blev en stor uddannelse­sinstituti­on med ca. 1.700 elever fordelt på fire adresser i Aarhus C, Tilst, Viby og Skanderbor­g.

Elevrådsfo­rmand og HTXelev på Aarhus Gymnasium i midtbyen, Anna Møller Yang, aergrer sig over, at STXklassen blev opløst. Både på grund af det store arbejde, der er lagt i at tage imod de nye elever, og for de 12 elever, der rent faktisk ønskede at gå på skolen.

»I året op til, at de nye elever begyndte, fokuserede elevrådet rigtig meget på, hvad vi kunne gøre for at byde dem velkommen. Der var kommet en lidt negativ stemning om at få STX-klasser på skolen. Måske fordi man ikke er glad for det, man ikke er vant til. Der var også en del uvished. Flere havde mindre søskende eller venner, der havde lyst til at søge HTX-linjen, men der var frygt for, at man pludselig kunne ende i en STX-klasse. Det var selvfølgel­ig en helt unødvendig frygt,« siger Anna Møller Yang, der forklarer, at elevrådet uden held opfordrede elever fra den nye STX-klasse til at engagere sig i rådet.

Onsdag holder elevrådet møde, hvor trivslen på skolen bl.a. er på dagsordene­n. Der vil situatione­n med den opløste STX-klasse også blive diskuteret.

»Jeg tror, at der er sket det, at STX-ansøgere er kommet herind, uden de har haft kendskab til, at det var en mulighed. Fremover skal vi vaere meget opmaerksom­me på, at det kan vaere svaert at vaere ene STX-klasse, og samtidig sikre, at der ikke kommer en os mod dem-kultur,« siger Anna Møller Yang.

Første årgang til gode

På Aarhus Gymnasiums samlede STX-linje begyndte 88 1. g-elever i august. I dag er i alt 40 faldet fra. Mens en klasse i midtbyen er vaek, findes der fortsat to klasser i Tilst. Ifølge rektor Marie Kongskov har få elever forladt årgangen i Tilst.

»Vi har en rigtig god STXkultur. Vi havde premiere på vores musical mandag, og der er mange STX’ere og IB’ere med. Der sker det, at eleverne på de to retninger bonder på kryds og tvaers,« siger hun.

Organisati­onens størrelse betyder ifølge vicedirekt­ør for Aarhus Gymnasium, Lasse Munk Madsen, at det aktuelle frafald af STX-elever fra 88 til 48 ikke truer Aarhus Gymnasiums økonomi. Han kalder udviklinge­n bekymrende, men afviser, at dette års STX-hold kan bruges som indikator, da godkendels­en til en fusion kom umiddelbar­t inden, at eleverne i Østjylland skulle vaelge ungdomsudd­annelse.

»Det var meget begraenset, hvor meget vi kunne nå at informere om det nye gymnasium. Set med vores øjne kan man sige, at første årgang i virkelighe­den kommer med det kommende optag, hvor vi har bedre mulighed for at informere i bl.a. grundskole­r, hos vejledere, og ungdommens uddannelse­svejlednin­g (UU) om tilbuddene på Aarhus Gymnasium,« siger Lasse Munk Madsen.

Set med vores øjne kan man sige, at første årgang i virkelighe­den kommer med det kommende optag. Lasse Munch Madsen, vicedirekt­ør, Aarhus Gymnasium

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark