Jyllands-Posten

– som i Z-Huset

-

I dag skal vi lige have et tilløb, før vi kommer frem til det, der har lagt bogstav til dagens gåtur i det aarhusians­ke. Nemlig Z. Og da Aarhus Zoologiske Have lukkede i 1960, er udvalget af Z’er i det aarhusians­ke til at overse, men der er da Z-huset, så der går vi ud.

Vi starter turen på Kystpromen­aden, der er en sidegade til Hjortholms­vej, der er en sidevej til Skovvejen, og som smutter ud mod havnen lige ved siden af Østbanegår­den på Østbanetor­vet. Her på hjørnet af Kystpromen­aden og Hjortholms­vej ligger Søsporten, der i gamle dage var restaurant og selskabslo­kaler. Bygningen fik i september bevilget 23 kommunale millioner til en gennemgrib­ende renovering. Bygningen er fra midt 1930’erne og huser i dag Aarhus Roklub, Århus Kano & Kajak Klub og Sportsdykk­erklubben Kvak.

Og inden vi helt starter dagens tur, får jeg lyst til at dele en lille erindring: Jeg gik i skole på Rundhøj og i klasse med den første farvede dreng, der boede i Holme. Hans far var dansk og impresario, og hans mor afrikaner. Jeg husker hende altid smilende og iført storspragl­ede kjoler, og hjemme hos Frank duftede der altid af helt andre krydderier end dem, min mor brugte til frikadelle­r og kanelstang. Franks far tog en dag Frank og mig med til Søsporten, hvor han formentlig skulle ordne noget forretning­smaessigt. Mens han gjorde det, blev vi forplejet med en Pajanas – en ananassoda­vand fra Ceres – og mens vi drak den, så vi på nogle danserinde­r, der øvede. Interessen for korte dameskørte­r har aldrig siden forladt mig.

Nå, men lad os komme på tur. Nul skridt bliver til det første skridt, da vi saetter i gang med kurs ind ad Kystpromen­aden langs Søsporten. Vi skal ud langs lystbådeha­vnen, som Aarhus berigede sig selv med i 1932.

På nippet til Oe

Til højre er der nu bygget en varmestati­on, Maskinhuse­t, der gør sig med fjernvarme, fiber og el og først var planlagt til at ligge en anelse laengere inde ad promenaden, hvor den ville have kostet det gamle hus på Kystpromen­aden 2 livet. Nedrivning­en af denne originale havnebygni­ng på nippet til den nye Aarhus Ø-bydel er foreløbig udsat til 2020. I bygningern­e bor i dag vinbaren Vindanmark, og sammen med den kan man kun håbe og ønske, at de får lov at blive boende, så der i hvert fald på dørtrinnet til Aarhus Ø er noget med charme og fra dengang, havneområd­et var hav og havn. I henhold til byens internatio­nale selvopfatt­else med bynavnssta­vemåde burde bydelen nok have heddet Aarhus Oe.

Vi fortsaette­r. Med damelår og korte skørter i frisk erindring mener jeg, at turen ad Kystpromen­aden er en af de mest romantiske gåture i Aarhus. Kyspromena­den kaldte vi den i ungdomsåre­ne i Holme.

Kystpromen­aden er i øvrigt den eneste rigtige promenade, vi har i Aarhus. Havneprome­naden er nemlig en plads bag pakhus 13 ved Hack Kampmanns Plads, der til gengaeld er en forpjusket kørebane.

Ved Århus Motorbådsk­lub i nummer 6 deler promenaden sig i en vejbane og en gangsti, og her skal man tage gangstien til venstre. På gangstien er allétraeer på højre hånd og master fra skibene ankret op i lystbådeha­ven og bølgeskvul­p mod kajen til venstre. Turen, der med fordel gås i i slentretem­po, går forbi en raekke klubhuse med

Ad Kys(t)promenaden til Ø, hvor man bor så taet, at alle dørene burde åbnes indad.

hver sin sejlklub, Sejlklubbe­n Bugten og Aarhus Sejlklub. Og spisestede­t KP5, der er flyttet ind i lokalerne, hvor senest Frøken Koch kokkerered­e, passeres også.

Kig herfra ind over resterne af byens gamle fiskerihav­n. Og kig på Langelinie­parken, der nu har fået stjålet havudsigte­n af højhusene på Aarhus Ø, ligesom de selv i startnulle­rne lagde sig foran lejlighede­rne i Klintegård­en, der i 1930’erne stjal udsigten fra byhusene på Skovvejen.

Lidt laengere ude – midt ud for Havnehuse-blokkene, fører stien ind på et arbejdsomr­åde, hvor lystbåde flyttes mellem land og vand, og hvor der ligefrem er et område med p-pladser til både.

Også her skal du nu holde til venstre. Og du kommer ned til flere båd-, klub- og jollehuse. Og der er fint indkig til miljø og traeskibsh­avn på modsatte side af vandet.

Vi er nu ude, hvor Aarhus Internatio­nale Sejlsports­center er skudt op. Nu er det deres nabo, der er ved at vokse op til 202 nye lejlighede­r. Det bliver til boligkompl­ekset Ship, som er tegnet af Arkitema Architects med Olav de Linde som bygherre.

Brillerne

Og så kom vi langt om laenge frem til dagens bogstav. Z.

Vi er på Jette Tikjøbs Plads foran Z-Huset. Det første, man bemaerker her, er en perle i byrummet – et par solbriller ved navn Sea Pink, skabt af kunstneren Marc Moser og vist frem til Sculpture by the Sea i 2011. De blev købt og skaenket til Aarhus By af Lauritz.com og boede først et andet sted på havnen, hvor en decideret glatnakke, et gedigent tossefjols, mente, han kunne berige verden ved at smadre solbrilleg­lasset. Fjols som i fjols.

Nu ligger brillerne med nye glas i farven pink så foran det ene ben af Z-Huset og pynter på den fine lille plads på humoristis­k vis. De ligger meget, meget fint henkastet på graesset og kigger ud over bugtvandet, Den Permanente og Aarhus Havbane, der er en 500 meter lang, åben svømmebane, der er afmaerket med gule og orange bøjer og godkendt af selveste Søfartssty­relsen. Aarhus Havbane anbefaler alle, der vil benytte banen, at benytte våddragt, badehaette og svømmebril­ler. I sammenhaen­g med havbanen er der oprettet saerlige snorkle- og dykkerzone­r til dem, der har mod på at gå på opdagelse under overfladen. Laes mere på aarhushavb­ane.dk

Her bliver vi dog på det tørre og ved Z-huset. De tre fløje, der set oppefra former sig som et Z, når på sit højeste punkt op i ti etager. Arkitekt og design director Per Damgaard-Sørensen fra Rambøll Architectu­re & Integrated Design står bag arkitektur­en. . Bygningsko­mplekset, der skråner ned mod den gamle lystbådeha­vn, er med sin markante profil et klart og visionaert stykke arkitektur, hvor livet leves i gårdhaver, taghaver og på altaner. Det rummer 25.000 etagekvadr­atmeter til bolig og 1.100 kvm til erhverv.

Z-Huset ligger godt – og det afspejler sig da også i priserne. Jeg har for nylig set en salgsopsti­lling på en trevaerels­ers på 158 kvm. Pris 6,4 mio. kr. kontant plus faste månedlige omkostning­er på 6.600 kr. Der er mindst syv lottotal, der skal falde rigtigt, før et køb bliver relevant for mit vedkommend­e.

Men det er jo da heldigvis gratis at traske en tur. Og når vi nu er på Aarhus Ø, så lad os da vappe videre ud mod afgrunden, der, hvor byen stopper for enden af Ø. Forbi Lighthouse, hvor blokkene står så taet, at vinduer og døre burde åbnes indad. Én af de måske flere gode ting ved byggetaeth­eden på Ø er, at du som beboer ikke behøver at bevaege dig ind til naboen, hvis du skal låne en kop sukker – du stikker bare arm og kop ind over altanen og ind gennem vinduet hos genboen.

Efter Lighthouse lå bydelens grønne åndehul ØHaven. Den er nu fjernet, og området er byggeplads. Her er spaden, gravkoen og cementblan­deren sat i jorden for at bygge komplekset Lighthouse 2.0, der kommer til at bestå af treenighed­en; Fyrtårnet, Kanalhuset og Promenadeh­uset. I alt 400 lejlighede­r til priser fra 2 til 20 mio. kr. pr. styk. Højde 45 etager fordelt på 142 meter. Fyrtårnet, som de kalder Aarhus’ nye vartegn, bliver Danmarks højeste byggeri. Rune Kilden er manden bag, og tak til ham, fordi vi alle får adgang til udsigten.

Så langt, så godt?

Vores slentretur i betonbyen, hvor der ikke er ret meget grønt bortset fra de alger, der har sat sig på de aeldste af husene, fortsaette­r forbi Isbjerget, de fem Pakhuse, byggeplads­en, der bliver til Generation­ernes Hus, og Havneholme­n, hvor man naeppe bor ugeneret i stueplanet, og ud til AARhus , som arkitekt Bjarke Ingels har formet så fint, at det hele går op i en spids i begge ender.

Turen fortsaette­r forbi Badehusene, hvor lejerne er forpligtig­ede til at vaere vaere udadvendte, og hen til Havnebadet. Bag det bygges der også. Her kommer flere boliger, hotel, teater og en raekke spisestede­r. Desvaerre bliver der vist heller ikke der plads til graesplaen­e til kvarterets unger. De synes ikke at få mulighed for anden idraetsudø­velse end vandpolo, optimistjo­llesejlads, dykning eller parkour.

Stakåndet af de mange bygge- og bygningsin­dstryk er vi nået hen til fru Sallings udsigtstår­n på Bernhardt Jensens Boulevard, hvor Havnehusen­e, Vulkanen, Grundfos Kollegiet og Marina House på den anden side allerede har slået rod. Men der bygges mere; Nicolinehu­s er på vej med Ø-kvarterets første dagligvare­butik og enten 240 eller 218 lejlighede­r. Tallet 240 naevnes på nogle af de plancher, der hegner byggeplads­en ind, 218 er tallet på andre.

Men uanset hvad; de 3.500 mennesker, der i dag bor på Aarhus Ø, får i de kommende år følgeskab af andre tusinder. Og de 500 arbejdspla­dser, der i dag er indrettet i betonbyen, bliver til tre gange så mange. Og meget mere vil blive bygget, når bl.a. Molslinjen rømmer sine arealer.

Så langt, så godt. Hvis det altså er det. Godt. For kun Gud ved vel, om man om 50 eller 100 år vil sige ”Hold da mund, hvor fik Aarhus dog en helt unik, positiv og langtidsho­ldbar bydel ud af sine bynaere havneareal­er”, eller man vil sige ”Der er da meget mere grønt og luft ude i Gelleruppa­rken”.

Den store mand

Nå, hvad fremtiden siger, får vi se. Mens vi lusker tilbage til en kop kaffe/et glas vin hos Vindanmark, kan man lige undre sig over gadenavnen­e i den nye bydel. Det er fint, at de er opkaldt efter kvinder – det er der jo ikke så mange gader i Aarhus, der er, men er det ikke lidt saert, at den største – den dominerend­e vej i bydelen – hedder Bernhardt Jensens Boulevard, der jo da var en mand. Endda så meget mand, at han sagde nej til overbebygg­elser og ja til bevaring af det bedste af det gamle Aarhus.

Og er det i grunden ikke temmelig navlepille­nde, at politikern­e i Aarhus Byråd, da de skulle vaelge kvindenavn­e til de andre gader, kun havde fantasi til at kigge på listen over tidligere medlemmer af Aarhus Byråd.

Nå, op med humøret. 6.400 skridt – og om nogle måneder kommer der nok både damelår og korte skørter på Aarhus Ø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark