Jyllands-Posten

Behandling­en af handicapsa­ger giver stress

Aarhus Kommunes indsats for handicapra­mte rammer de handicappe­de og deres pårørende.

-

Dorthe Pletner Bagge mor til børn med handicap Saralyst Allé 114, Højbjerg

Anne Kjeld Pedersen mor til voksent barn med handicap, formand for Lev Aarhus Hasselbakk­en 63, Hasselager Viggo Jonasen kommunalpo­litiker, formand for Aarhus Kommunes sociale forbrugerr­åd, bisidder Hørgårdsve­j 18, Risskov

Er du mor eller far til et barn med handicap, står kommunen parat med hjaelp. Det er i hvert fald kommunens selvforstå­else. Byrådet har vedtaget en handicappo­litik. Programerk­laeringen er:

»Aarhus skal vaere en god by for alle, og borgere med handicap skal deltage aktivt i samfundsli­vet og bidrage i det omfang, det er muligt. Alle borgere har ressourcer og evner, der kan bruges til at skabe et godt og selvstaend­igt liv. Borgeren skal have mulighed for at tage ansvar for eget liv, samtidig med at vi i faellesska­b skal hjaelpe dem der har brug for det. Borgere med handicap skal opleve at have de samme rettighede­r og pligter som alle andre borgere. Der skal vaere plads til forskellig­hed og mangfoldig­hed i faellesska­bet. Vores faelles menneskesy­n i Aarhus Kommune tror vi på, at alle mennesker har ressourcer og muligheder i livet. Det har stor betydning for personlig livskvalit­et, at man trives og kan bestemme over sit eget liv. Derfor tager vi udgangspun­kt i borgerens håb og drømme for fremtiden, hvor mange ønsker at bidrage og vaere en del af faellesska­bet. Udvikling, laering og personlige ressourcer er i fokus, så borgeren får de bedste muligheder for at mestre sit liv.«

Aarhus Kommune bruger mange millioner på hjaelp til mennesker med handicap og deres familier. Det er jo godt, men bruger den millioner nok? Og yder kommunen hjaelp på en måde og i et omfang, som medfører, at Aarhus bliver en god by for mennesker med handicap og deres pårørende? Får handicapra­mte og deres pårørende den hjaelp, som loven giver dem ret til?

Svarene er nej, nej, og nej. Ganske vist ydes der i mange tilfaelde relevant og tilstraekk­elig hjaelp. Men i alt for mange situatione­r er det ikke tilfaeldet. Vores baggrund for vurderinge­n er forskellig. To foraeldre til et barn og et voksent barn med handicap – og mange års erfaring med støtte til familier, som kommunen har ydet utilstraek­kelig hjaelp til.

Der er lang vej igen, før Aarhus Kommune bliver »En god by for alle« også for mennesker med handicap og deres pårørende.

Som far/mor til et barn opdager man hurtigt, at det er en meget stor glaede og en ganske arbejdskra­evende opgave at tage sig af barnet. Blandt de ”almindelig­e vanskeligh­eder med almindelig­e børn” er også børnesygdo­mme, barnets første sygedag, laegebesøg, institutio­nskontakt m.v, og søvnmangel ikke at forglemme.

Når man opdager, at barnet har handicap eller ”funktionsh­aemning”, mangedoble­s arbejdsbel­astningen. Der følger undtagelse­sfrit pres af usikkerhed og eventuelt angst. Mange flere laegebesøg, hospitalsu­ndersøgels­er og -indlaeggel­ser, møder med daginstitu­tion, skole mv. Naetterne med afbrudt søvn fortsaette­r måske i mange år. Hele familien må indrette sig på den nye situation, hvor barnet med handicap og alle de saerlige hensyn, der skal tages, kommer i centrum.

Dialoggrup­pen Børn med handicap indsendte godt 20 sager til Aarhus Kommune. Sager, hvor hjaelpen til familierne blev oplevet som svingende og periodevis utilstraek­kelig. Vi så sager, hvor familien har oplevet sig vel hjulpet, og så med kort varsel og uforståeli­g begrundels­e set hjaelpen beskåret til det utilstraek­kelige. I dialogen med kommunen om sagerne konstatere­de vi og kommunen og dens revisionsf­irma, at der var mange fejl og uhensigtsm­aessighede­r i kommunens sagsbehand­ling. Kommunen anerkendte problemern­e og stillede bedre sagsbehand­ling i udsigt. I nogen af sagerne også (efter ankestyrel­seskritik) øget hjaelp.

Vi konstatere­de også, at ca. halvdelen af foraeldren­e havde fået perioder med sygemeldin­g og i nogle tilfaelde helt tab af jobtilknyt­ning i løbet af den tid, man havde kaempet med en løsning af de handicapbe­tingede problemer. Og hvad vaerre er, havde kommunens socialforv­altning og dagpengeko­ntor i de fleste tilfaelde ikke registrere­t, endsige taget stilling til barnets handicaps betydning for sygemeldin­gerne.

Når barnets handicap opdages, søger foraeldren­e råd og hjaelp hos laegen, hospitalet og kommunen. Efter Servicelov­en er det jo kommunen, der har ansvaret for at samle trådene i arbejdet med at lindre eller afhjaelpe handicapul­emperne. I nogle tilfaelde ydes hjaelpen hurtigt og tilstraekk­eligt. Men i mange tilfaelde går en langsommel­ig og langvarig sagsbehand­ling i gang. Kommunen tager stilling til, om der overhovede­t er tale om et handicap, eller om der ”bare” er tale om, at foraeldren­e skal blive dygtigere til at håndtere et naesten normalt barn, eventuelt med hjaelpe fra kommunens familiecen­ter. Foraeldren­e venter i 3-6-9-12 måneder på en såkaldt målgruppea­fklaring. Og naeh, ingen hjaelp før målgruppea­fklaringen. Ventetid skaber utryghed. Hvad skal jeg sige til min arbejdsgiv­er, mht. hvornår vi får den påkraevede hjaelp?

Når målgruppea­fklaringen har ført til ”Naeh, barnets spasticite­t og hørehaemni­ng og, og, og ... udgør ikke et handicap. Meeen, vi anerkender, at barnet har ”udfordring­er”, og kommunens familiecen­ter vil gerne hjaelpe dig til at blive bedre til at håndtere udfordring­erne”. Efter et år satte Ankestyrel­sen kommunen på plads og omgjorde afslaget på ansøgt daekning af tabt arbejdsfor­tjeneste.

En positiv virkning af dialoggrup­pearbejdet er, at Aarhus Kommune har erklaeret sig enig i, at målgruppea­fklaring ikke fremover må vaere en snublesten på vejen til relevant hjaelp.

Ventetid er en blandt flere stressfakt­orer i kommunens arbejde med sager om hjaelp til handicappe­de. Der er ventetid på at komme til samtale, sommetider måneders ventetid til en akuttid. Der er ventetid fra ansøgning til afgørelse. Ofte med beskeden: »Vi kan ikke sige, hvornår afgørelsen kommer, men vi skynder os«. Vi har set ventetid på flere år på afgørelse om bevilling af hjemmetrae­ning til barn med handicap . Der er ventetid efter bevilling til ivaerksaet­telse. Vi ser op til et års ventetid fra visitation af barn til specialund­ervisning, til der bliver plads i specialkla­ssen. Og jo, det er ikke socialforv­altningen, men skolesyste­met, der producerer den ventetid. Men hvis barnet ikke vil i skole og/eller mistrives, må foraeldren­e jo tage sig af barnet i skolevaegr­ingstiden, og så kan der vaere en stresssyge­melding og dertil hørende dagpengesa­g, eller en sag om daekning af tabt arbejdsfor­tjeneste. Med dertil hørende sagsbehand­ling og ventetid.

Møder er en anden stressfakt­or. Og isaer frygten for, at kommunens dagsorden for mødet handler om, hvor meget hjaelpen kan beskaeres, stresser.

Afslag og ankesagsbe­handling er en tredje stressfakt­or. Vi har en del gange hørt udsagnet »Nu får I afslaget, så må Ankestyrel­sen afgøre, om den er rigtig«. Ankestyrel­sen har hjemvist eller omgjort en stor procentdel af ankesagern­e på børnehandi­capområdet. Altså mange retsstridi­ge afgørelser i Aarhus Kommune. Ankesagsbe­handling medfører ventetid op til et halvt år eller mere. Ofte har Ankestyrel­sen beklaget den lange sagsbehand­lingstid. Men uanset beklagelse­n er der utryghed, og ventetiden stresser.

Når det handicapra­mte barn er blevet voksent, skal kommunen fortsat yde hjaelp. Mange foraeldre ser deres børn blive meget voksne, mens de venter på ophold i et botilbud. I mange tilfaelde nogle år med dertil hørende merarbejde for de stadig aeldre foraeldre. Stresspåvi­rkningen fortsaette­r ofte, når det voksne barn endelig får plads i et botilbud. Aarhus Kommunes bosteder for handicappe­de er tyndt bemandet, og er igennem de seneste års sparerunde­r blevet stadig tyndere bemandet. Det sociale tilsyn har i flere omgange kritiseret bosteder for at have for lidt personale, og for lidt uddannet og forholdsma­essigt for meget uuddannet personale. Kommunen appellerer ivrigt til frivillige om at hjaelpe på bostederne f.eks. i form af en besked til foraeldren­e: vi har ikke personale til at gå med ham til laege »Kan du ikke lige klare det?« Mor/far bliver ”de ufrivillig­t frivillige”.

Kommunens opdeling i betonadski­lte siloer stresser. Ideologien er, at kommunen er den naere instans, som kan se helhedspra­eget på familiens problemer og kan levere en samlende hjaelp. Men samarbejde mellem handicapce­nter, dagpengeko­ntor, skoleforva­ltning er ofte ikkeeksist­erende, og når det er der, er det undtagelse­sfrit tidsrøvend­e. Man venter på ”den anden”. Man samordner ikke mål for indsats. Vi bør kunne gøre det bedre.

Aarhus Kommune bruger mange millioner på mennesker med handicap. Men kommunen har slet ikke fulgt vaeksten i antallet af handicapra­mte med merbevilli­nger. Så de handicapra­mte oplever et forringet hjaelpeniv­eau. De pårørende, isaer foraeldren­e, oplever økonomiske genopretni­ngsplaner i form faerre ansatte, flere vikarer og en sagsbehand­ling, som mere fokuseres på, hvordan afslag kan begrundes, end hvilken hjaelp barnet eller den voksne efter loven har behov for og ret til.

Der er lang vej igen, før Aarhus Kommune bliver ”en god by for alle” også for mennesker med handicap og deres pårørende. Et skridt på den vej kan vaere, at kommunens sygedagpen­ge- og handicapfo­rvaltninge­r tager kommunens egne stresspåvi­rkninger alvorligt og f.eks ikke blot spørger »kan du snart arbejde fuld tid igen?«, »hvor lidt hjaelp, kan vi nøjes med at yde?« og »kan du tage over? Vi har ikke folk på vagt«.

 ??  ?? Der er lang vej igen, før Aarhus Kommune bliver »En god by for alle« også for mennesker med handicap og deres pårørende, skriver Dorthe Pletner Bagge, Anne Kjeld Pedersen og Viggo Jonasen i dette laeserbrev. Arkivfoto: Søren Østerlund
Der er lang vej igen, før Aarhus Kommune bliver »En god by for alle« også for mennesker med handicap og deres pårørende, skriver Dorthe Pletner Bagge, Anne Kjeld Pedersen og Viggo Jonasen i dette laeserbrev. Arkivfoto: Søren Østerlund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark