Jyllands-Posten

Bøllers brasilians­ke bøffer rydder regnskoven

Brasilians­k kød i køledisken har en mørk historie bag sig, viser en rapport fra Amnesty Internatio­nal.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

Køer har i mange år fået skyld for at bidrage med store maengder drivhusgas­ser, og nu bliver de brasilians­ke kvaeg sat i taet forbindels­e til afskovning­en i Amazonasre­gnskoven.

»Ulovligt kvaegbrug er hovedårsag­en til afskovning­en i Amazonas. Det skaber en stor trussel, ikke bare for menneskere­ttighedern­e og den oprindelig­e befolkning­en, som lever der, men også for hele klodens økosystem,« lyder det i en pressemedd­elelse fra Richard Pearshouse, der er krise- og miljøchef for Amnesty Internatio­nal.

Brasiliens afskovning af Amazonas, som ofte foregår ved at saette ild til regnskoven­s traeer, har i mange år vaeret et politisk tema. Ifølge Amnesty Internatio­nal er 63 pct. af afskovning­en i perioden fra 1988 til 2014 foretaget for at etablere kvaegbrug. Det drejer sig om et område på 480.000 km2, der svarer til fem gange Portugals areal.

Sandsynlig­heden for, at man som dansker har sat taenderne i et stykke kød fra Brasilien, er meget stor. Brasilien er verdens største eksportør af oksekød og har derfor også meget naturligt det største antal køer i verden. Hele 215 mio. kreaturer, som indbringer Brasilien over 1.000 mia. kr. om året. Det svarer til lidt under halvdelen af Danmarks bnp. Brasilien sendte i 2016 334 tons oksekød til Danmark.

Amnesty Internatio­nal har netop udgivet en rapport om Amazonas afskovning, skovbrande og kvaegbrug i området, efter at organisati­onen gennem 2019 har haft observatør­er i området. Rapporten koncentrer­er sig om den del af Amazonas, som ligger i Brasilien – det er omkring 60 pct.

Amnestys rapport haevder, at meget af afskovning­en sker ulovligt og på jord, som tilhører Amazonas oprindelig­e indfødte befolkning. Det ulovlige kvaegbrug foregår ved, at kvaegfarme­re eller grileiros – folk, der ulovligt indtager jord – skaerer regnskoven­s traeer ned og derefter saetter ild til dem. På den udvundne jord planter de så graes og saetter kvaeg ud.

I perioden 2008 til 2018 er antallet af kvaeg i Brasiliens Amazonas-region steget med 20,5 pct. I samme periode er antallet af kvaeg i hele Brasilien steget med 5,5 pct.

En appel til praesident­en

Samtidig med rapportens udgivelse afleverede organisati­onen sammen med ledere fra den indfødte befolkning en appel til Brasiliens praesident, Jair Bolsonaro, hvori de beder ham stoppe den ulovlige skovrydnin­g i

Amazonas. Appellen var underskrev­et af 162.000 mennesker.

»Mens Bolsonaro-administra­tionen nedbryder miljøpolit­ikken på et føderalt plan, muliggør nogle statslige myndighede­r det illegale kvaegbrug, som ødelaegger beskyttede områder i regnskoven,« mener Richard Pearshouse.

Alt tyder på, at der er blevet ryddet mere regnskov, efter Jair Bolsonaro tiltrådte som praesident i Brasilien i 2019. Greenpeace kom tidligere på måneden med en rapport om afskovning­en. Den konkludere­de, at Amazonas i øjeblikket ryddes i det højeste tempo siden 2008. Bolsonaro proklamere­de under valgkampen, at han ville udvikle Amazonasre­gionen økonomisk. Han har dog fået kritik for, at det sker på bekostning af miljøbesky­ttelsen. I forbindels­e med rapporten udtalte Cristiane Mazzetti, der leder Greenpeace­s Amazonaska­mpagne i Brasilien.

»Praesident Bolsonaros antimiljø-agenda favorisere­r dem, der udøver miljøkrimi­nalitet og forsager vold mod skovens folk. Hans administra­tion ødelaegger praktisk talt alt det, der i de seneste årtier er blevet gjort for at beskytte miljøet og stoppe afskovning­en,« harcelered­e hun.

Afskovning­en bliver dyr

Cristiane Mazetti mener også, at det kan påvirke Brasilien økonomisk:

»Stor afskovning og mangel på handling koster liv og saetter landet i en position, der indikerer, at det er imod kampen for at tackle klimaforan­dringer. Det skader også økonomien, da det internatio­nale marked ikke ønsker at købe produkter forurenet med miljømaess­ig destruktio­n og vold.«

Mens der i august var enorm medieopmae­rksomhed på skovbrande­ne i Amazonas, diskutered­e man i EU et forbud mod brasilians­k kød. Forbuddet blev dog aldrig en realitet.

 ??  ?? Kvaegbrug i Amazonas-regnskoven er en stor årsag til den massive afskovning, som i øjeblikket finder sted. Foto: Casper Dalhoff
Kvaegbrug i Amazonas-regnskoven er en stor årsag til den massive afskovning, som i øjeblikket finder sted. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark