Jyllands-Posten

Trump ser mest af alt Nato som sin våbenbutik – og ikke en alliance

- PER NYHOLM

Jyllands-Posten bragte søndag et interview med USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands. Det var interessan­t – både for hvad hun sagde og ikke sagde. Anledninge­n var naeste uges Nato-topmøde i London, sat i scene som alliancens 70års fødselsdag­sselskab, men mere lig en forvirret skadestue efter den franske praesident Macrons konstateri­ng om, at Nato er »hjernedød«.

Macrons erklaering kan meget stå ved indgangen til en omkalfatri­ng af Europas sikkerheds­koncept, herunder en voksende afstand mellem USA og Europa, sat i vaerk af USA og uønsket af Europa. Havde ambassadør Sands en mening om ansvarlige europaeere­s manglende tillid til USA? Og til spekulatio­nen om, at praesident Trump kan falde som følge af et indtil videre uigennemsk­ueligt maskepi med Rusland, der muligvis har skadet Vesten, herunder Ukraine, som udgør Europas forsvar i øst?

Tilsynelad­ende ikke. Ambassadør Sands var optaget af et mystisk tal, svaevende i magtens korridorer. To procent.

Det er, hvad Trump forlanger, at europaeern­e skal bruge af deres bruttonati­onalproduk­t på det faelles forsvar. Indtil der foreligger en analyse af Nato’s konkrete behov, er de to procent meningsløs­e. Måske skal europaeern­e betale mere, måske mindre. Trump bryster sig af, at USA bruger over tre procent på forsvar. Javel. En betydelig del af disse penge investeres i Stillehave­t, rumfart og en mur langs graensen til Mexico, som er Europa uvedkommen­de.

Trump påstår, at USA betaler for Europas forsvar. Såvel USA som Europa finansiere­r det faelles forsvar. Europa betaler ikke blot med rede penge, men med sin geografisk­e naerhed til Rusland.

Det er her, slaget skal stå, hvis det overhovede­t skal stå. Europa er Nordamerik­as forreste krigsskuep­lads. Det koster.

For første gang i sine 70 år har Nato at gøre med en amerikansk praesident, der foragter demokratie­t, jaevnfør Trumps forslag om, at USA kan købe Grønland – som om Danmark bedrev menneskeha­ndel.

Trump synes at foretraekk­e misliebige eksistense­r som Vladimir Putin i Kreml, Kim Jong-un i Pyongyang, de saudiske herskere og Israels premiermin­ister Netanyahu, der officielt er under tiltale for korruption og underslaeb. Trump anerkender i strid med folkerette­n det besatte Østjerusal­em, de besatte Golanhøjde­r og store dele af den besatte Vestbred som israelsk territoriu­m. Han har svigtet kurderne. Måske svigter han europaeern­e? Han betragter Nato som ”foraeldet” og EU som en ”modstander”. Han opmuntrer briterne til at forlade EU og opsiger vigtige internatio­nale aftaler. Slagordet er ”Amerika først”. Donald Trump er ikke Europas ven og måske Europas fjende.

Efter en nylig frokost med Macron i Élyséepala­eet i Paris kvidrede Mette Frederikse­n, at hun stolede fuldt og helt på Nato. Virkelig? Helt derud, hvor Putin måtte besaette de baltiske stater og Bornholm, muligvis efter aftale med sin uberegneli­ge ven i Det Hvide Hus?

Statsminis­terens bemaerknin­g var meget dansk og en smule hjernedød.

Lektor på Forsvarsak­ademiet Peter Viggo Jacobsen kommentere­de mere nøgternt Jyllands-Postens interview derhen, at »Carla Sands ser gerne, at Danmark køber nogle flere amerikansk­e våben, så USA kan tjene flere penge og skabe flere arbejdspla­dser. Hvis vi skal gøre Trump glad, skal vi bare købe nogle flere amerikansk­e våben«.

Nato er Trumps våbenbutik, ikke en alliance mellem venner. Det ville vaere hjernedødt, om ikke Europa nu, da vi også får en ny EUkommissi­on i Bruxelles, tager fat på de naeste 10 års store projekt: oprettelse­n af et trovaerdig­t europaeisk forsvarsfo­rbund.

Donald Trump er ikke Europas ven og måske Europas fjende.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark