Jyllands-Posten

Økologisk

-

selvsagt en alvorlig belastning for økonomien. Der har isaer vaeret udfordring­er med at få solgt alle de økologiske skinker, fordi eksporten til

Frankrig har vaeret under pres. Et par af vores store franske kunder har ønsket at reducere deres lagre, og samtidig har de franske landmaend øget produktion­en af økologiske grise,« fortaeller Henrik Biilmann.

Selskabet arbejder på at få åbnet nye eksportmar­keder, men holder i 2020 lukket for tilgang af nye leverandør­er. Henrik Biilmann oplyser, at efterspørg­slen efter økologisk svinekød stadig vokser. Produktion­en er bare vokset endnu hurtigere.

Landmanden taber penge

Hans Erik Jørgensen producerer økologiske grise på Vestfyn og har det seneste år reageret på de faldende priser ved at saenke produktion­en 10-15 pct. til 5.000 grise.

»Lige nu saetter jeg 2 kr. til pr. kilo grisekød, jeg producerer. Markederne for økologisk svinekød, fjerkraekø­d og korn er lige nu praeget af overproduk­tion, som presser priserne,« siger Hans Erik Jørgensen, landmand og formand for Landbrug & Fødevarers økologisek­tion.

Regeringen har sammen med SF, Enhedslist­en, Alternativ­et og De Radikale en ambition om, at det økologiske areal i Danmark skal fordobles inden 2030. Det samme skal eksporten og danskernes forbrug af økologi. Spørgsmåle­t er, om den ambition kan forstaerke ubalancern­e i markedet og lede til endnu større overproduk­tion.

»Det nytter ikke noget, at man kaster en hel masse landmaend ud i en produktion, hvis afsaetning­en ikke kan følge med, og priserne bliver lave. Det er godt, at vi har en ambitiøs regering, der gerne vil fordoble det økologiske areal og forbrug, men det vil vaere klogest at begynde med at stimulere forbruget. Vi skal have mere gang i efterspørg­slen. Når den stiger, så følger landmaende­ne automatisk med og laegger produktion­en om,« mener Hans Erik Jørgensen.

Også Frilands afregnings­pris på økologisk oksekød har vaeret vigende det seneste år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark