Jyllands-Posten

Markedet for børsnoteri­nger er gået i vinterhi

En raekke uheldige børsnoteri­nger i USA har fået flere selskaber til at traekke følehornen­e tilbage, og 2019 ser ud til at ende med at blive et børsflop. Men det kan komme tilbage i 2020, hvis vaeksten og risikoappe­titten vender tilbage.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

I de seneste måneder er to milliard-børsnoteri­nger i USA floppet, og yderligere to store planlagte noteringer er blevet trukket tilbage.

Markedet for børsnoteri­nger (IPO) globalt er gået i dørken, og 2019 ser ud til at blive et år med flere store børsflop.

»IPO-markedet (børsnoteri­nger, red.) er tørret ud. Selskabern­e holder sig tilbage, fordi man ikke tør tage chancen, hvis vi er på vej ind i en nedtur,« siger Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg i Danske Bank.

Chaufførtj­enesterne Uber og Lyft gik begge på børsen i henholdsvi­s marts og maj i år, og begge aktier er siden faldet markant. Lyft er faldet med 37 pct. og Uber med 27 pct., og begge selskaber har leveret store underskud og skabt tvivl om saerligt de nye teknologis­elskabers indtjening og forretning­smodel.

Senest har kontorfael­lesskabet WeWork måttet opgive sin børsnoteri­ng, efter flere investorer trak sig og såede tvivl om vaerdien af selskabet. Og det har også fået talentog underholdn­ingsbureau­et Endeavor til at udskyde sin planlagte notering, der ellers skulle have indbragt over 600 mio. dollars til selskabet.

Tech-aktier flopper

I alt er der indtil videre blevet trukket 38 børsnoteri­nger tilbage i USA, og det er vaesentlig flere end tidligere år. I 2017 var der blot otte noteringer, der blev droppet, viser en opgørelse fra Financial Times.

I Danmark har der ikke vaeret en eneste ny børsnoteri­ng på Nasdaq i år.

»Selv om aktierne er steget og har haft god medvind i år, så tør man ikke helt stikke naesen frem i IPO-markedet, også fordi der har vaeret flere, som er kommet uheldig fra start,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Det er saerligt teknologiv­irksomhede­rne, der har fået investorer­ne til at vende ryggen til. Uber, Lyft, Slack og Peloton har alle fire floppet stort på markedet siden deres børsintro.

Blot 14 pct. af de teknologiv­irksomhede­r, der er gået på børsen i år, har overskud, skriver Bank of America.

»Investorer­ne er begyndt at søge vaek fra den mest spekulativ­e del af aktiemarke­det, muligvis fordi der er ved at brede sig en erkendelse af, at virksomhed­ernes indtjening­svaekst bliver lav i de kommende år,« siger Jeppe Christians­en, adm. direktør i Maj Invest.

Ifølge databasen IPO Scoop har der indtil nu vaeret 142 børsnoteri­nger i USA i år, og knap halvdelen af dem handles i dag under deres udbudspris. Og ingen af de noteringer, der har vaeret siden september, er endt med en salgspris over den forventede udbudspris.

Planer er klar i skuffen

Men ligeså koldt som børsmarked­et er nu, ligeså varmt kan det blive igen i det nye år, mener Lars Skovgaard Andersen, hvis økonomien kommer igennem afmatninge­n og viser tegn på vaekst igen.

»Hvis der kommer lidt ro på handelskri­gen, og de økonomiske data vender rundt, så vil risikoappe­titten komme tilbage,« siger Skovgaard Andersen.

Han mener, at der kan ligge flere børsnoteri­nger klar i skuffen, så snart økonomien vender. Man kan blandt andet se, at der netop er kommet gang i M&A-markedet med tre store opkøb i denne uge, bl.a. salget af bioteksels­kabet Veloxis til japanske Asahi Kasei.

»Flere sidder og venter på, at data bliver bedre, og at der kommer mere tillid blandt investorer­ne, men det kraever, at der også kommer nogle

IPO-successer, og så vil boksen på børsmarked­et også åbne igen,« lyder vurderinge­n fra Skovgaard Andersen.

 ??  ?? En af de største skuffelser på børsmarked­et i år var chaufførtj­enesten Uber. Selskabet har mistet en tredjedel af sin vaerdi siden børsnoteri­ngen i maj. Foto: Richard Drew/AP
En af de største skuffelser på børsmarked­et i år var chaufførtj­enesten Uber. Selskabet har mistet en tredjedel af sin vaerdi siden børsnoteri­ngen i maj. Foto: Richard Drew/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark