Jyllands-Posten

Vaekst i Vietnam skaber behov for danske løsninger

Vietnam er gået fra at vaere en af verdens fattigste nationer til i dag at vaere blandt de hurtigst voksende økonomier i verden. Vaeksten skaber et enormt behov for energi, som danske eksportøre­r kan vaere med til at daekke.

- RIKKE MANDRUP FOGH, analytiker i EKF finans@finans.dk

Mens handelskri­gen mellem USA og Kina har bragt verdensøko­nomien ned i sneglefart, er det i nogle lande ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. F.eks i Vietnam. Selvom den globale økonomi bremser op, har en succesfuld satsning på frihandels­aftaler og eksport gjort Vietnams økonomi til en af de hurtigst voksende i verden. Vaeksten har varet ved i flere år, og i 2020 forventes den at vokse med hele 6,7 pct. Man skal ikke laengere tilbage end 1993, før halvdelen af landets befolkning levede under FN’s fattigdoms­graense, men efter flere års økonomisk fremgang er tallet nedbragt til under 10 pct.

Det er eksporten, der er økonomiens staerke traekhest. Det sydøstasia­tiske land har nemlig draget fordel af, at meget af den produktion, som tidligere foregik i Kina, er blevet flyttet til Vietnam. På den måde har vietnamese­rne formået at etablere sig som et regionalt alternativ­t til Kina i forhold til eksportori­enteret produktion. I dag er Vietnams tre største eksportvar­er mobiltelef­oner, elektronik og tekstiler – varer, som mange ellers vil forbinde med Kina.

Vaeksten har sin pris

Faktisk er der så meget knald på eksporten, at Vietnam er kommet i USA’s søgelys for valutamani­pulation, fordi Vietnam som følge af handelskri­gen har opbygget et solidt handelsove­rskud med USA. I en amerikansk rapport er Vietnam derfor blevet genstand for en større undersøgel­se af, hvorvidt man kunstigt har holdt vaerdien af den vietnamesi­ske dong nede i forhold til dollars.

Vietnams hastige vaekst og industrial­isering har dog også sat sine spor. Over de seneste 10 år er energiforb­ruget mere end tredoblet, og tørsten efter vand bliver svaerere og svaerere at slukke. Vandproduk­tionen er nemlig meget lav, bl.a. som følge af forurening.

En anden udfordring er en voksende befolkning, der i stigende grad søger mod byerne. I 2018 var der 97 mio. vietnamese­re, og det tal forventes at nå op på 120 mio. i 2050.

Og med flere mennesker følger mere forurening og affald, der stiller store krav til håndtering­en af det i de kommende megabyer. Verdensban­ken forventer, at maengden af affald vil vaere fordoblet om mindre end 15 år. Dertil kommer store maengder plastic, der bliver dumpet i landets floder, og en luftforure­ning, der er blandt de vaerste i verden.

Det gode er dog, at den vietnamesi­ske regering er klar over behovet for at nedbringe de miljømaess­ige konsekvens­er af vaeksten. Man har efterhånde­n fået øjnene op for baeredygti­g energi, og vietnamese­rne har i Paris-aftalen forpligtet sig til at reducere deres udledning af CO2 og drivhusgas­ser.

Eksport vil stige

Med over 3.000 km kystlinje er der også gode betingelse­r for at skabe grøn energi fra havvind, og danske leverandør­er har med EKF på sidelinjen allerede leveret til flere vietnamesi­ske vindfarme. Og der er flere dansk-vietnamesi­ske energieven­tyr på vej. At sikre adgang til energi er nemlig afgørende for en fortsat økonomisk vaekst.

Ud over danske eksportøre­rs vigtige rolle i Vietnams grønne omstilling er der i stigende grad også muligheder for andre danske virksomhed­er. De 100 millioner – og snart endnu flere – vietnamese­re får flere og flere penge mellem haenderne, og de køber bl.a. minkskind, medicin, maskiner og fisk fra Danmark. Danmarks eksport til Vietnam lyder på ca. 3,5 mia. kr. om året. Et tal, der sandsynlig­vis vil stige i de kommende år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark