Jyllands-Posten

Han er skjald for ludere og drukmåse

Tom Waits er sangeren og musikeren med den ru rockstemme og det dystre tekstunive­rs.

-

Med sin skaerende røst og en blød hat med skygge springer Tom Waits i øjnene blandt amerikansk­e rockmusike­re.

Hans debutalbum fra 1973 hed ”Closing Time”, men selv om Tom Waits har nået en moden alder, er det endnu ikke tid til at lukke og slukke for den californis­ke multikunst­ner.

Waits kendes først og fremmest for sin saerlige skurrende stemmeføri­ng og så for et tekstunive­rs, der i høj grad fokuserer på skaebner fra underverde­nen.

Han synger om alt fra luderen til drukkenbol­ten og den slidte servitrice, der haelder kaffe op på dineren fra daggry til skumring.

Tom Waits blev født i 1949 i Pomona i Californie­n som søn af to skolelaere­re. Moren havde norske aner, mens farens rødder var skotsk-irske.

Spilletid som teenager

Sit musiske talent udviklede Waits som ganske ung, og han laerte at spille klaver på naboens klaver, og allerede som teenager fik han spilletid på en klub i San Diego.

Senere flyttede han til området Echo Park ved Los Angeles, hvor også musikere som Glenn Frey fra Eagles, Jackson Browne og Frank Zappa boede, og han begyndte at spille på L.A.klubben The Troubadour.

Her arbejdede han oprindelig­t med sange i den jazzede ende af skalaen, men fra starten af 1980’erne skiftede han stil og kastede sig over den mere rockede lyd, der har skaffet ham fans over hele verden.

Aktiv i filmbranch­en

Her videreudvi­klede han sine sange, der var inspireret af jazz, folk og music hallog vaudeville-traditione­n.

I 1971 skrev Tom Waits kontrakt med manageren

Herb Cohen, og i 1972 signede han med pladeselsk­abet Asylum. I 1973 udgav han sit debutalbum ”Closing Time”, der fik gode anmeldelse­r.

Med sit seneste album ”Bad as Me” tilbage fra 2011 er det ved at vaere noget tid siden, at Waits-fans har fået toner fra Tom.

Til gengaeld er den aldrende kunstner fortsat aktiv inden for filmverden­en, hvor han sideløbend­e med sine meritter i musikbranc­hen har plejet en solid karriere som birolleind­ehaver på det store laerred.

Således havde han så sent som i år en mindre rolle i horrorkome­dien ”The Dead Don’t Die”.

 ??  ?? Tom Waits har skrevet musik til en lang raekke film og har også haft en stribe filmroller, blandt andet i film som "Down By Law", "Short Cuts" og "Coffee And Cigarettes" Foto: Brian Snyder
Tom Waits har skrevet musik til en lang raekke film og har også haft en stribe filmroller, blandt andet i film som "Down By Law", "Short Cuts" og "Coffee And Cigarettes" Foto: Brian Snyder

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark