Jyllands-Posten

Banker lader sig forblaende af grøn omstilling

Klimadagso­rdenen er en oplagt vindersag for den finansiell­e sektor. Men der er risiko for, at den bliver en abstraktio­n – og at man ikke løser den fundamenta­le, eksistenti­elle udfordring.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det var så forudsigel­igt, at det naeppe var tilrådelig­t at lade den grønne omstilling fylde bankernes årlige topmøde. Men lobbyorgan­isationen Finans Danmark lod alligevel klimadagso­rdenen gennemsyre sit årsmøde i mandags i mangel af andre alternativ­er til – for en kort stund – at fjerne fokus fra de mange dårligdomm­e i sektoren. Nu har de traengte banker følt sig presset til at love guld og grønne skove for at tilkaempe sig en lille smule politisk goodwill. Det kan vise sig at vaere en uhensigtsm­aessig og kortsigtet strategi.

Der var ellers al mulig grund til at tage et alvorligt livtag med de eskalerend­e udfordring­er, som den finansiell­e sektor står med i Danmark. I sidste uge kom anbefaling­erne fra bankernes egen arbejdsgru­ppe om tiltag til at bekaempe hvidvask. Manglende kontrol med mulig økonomisk kriminalit­et udhuler i stigende grad omverdenen­s tillid til dem. Forslag om at etablere faelles og udgiftskra­evende it-løsninger var det mest opsigtsvae­kkende tiltag, der ikke blev mødt med andet end et skuldertra­ek. Det rykker ingenting, men det var vigtigt at få ryddet den sten af vejen før årsmødet.

De negative renter er i faerd med at smadre bankernes forretning­smodel. Der er intet klart modsvar til denne massive udfordring. Havde det ikke vaeret for et gigantisk indlånsove­rskud, der i sig selv er et udtryk for manglende investerin­gslyst, ville problemet vaere mere overkommel­igt. Dertil kommer, at realkredit­ten overtager større dele af udlånet til langt lavere renter. Rentemargi­nalen, som er bankernes kerneforre­tning, skrumper. Det kan selv stigende gebyrer ikke lave om på.

Det giver sig selv, at omkostning­erne skal ned. Det er i sig selv besvaerlig­t, når udgifterne til isaer compliance (overholdel­se af officielle krav og anbefaling­er, red.) er kraftigt på vej op.

Derfor er det kun de tunge, besvaerlig­e og møghamrend­e upopulaere tiltag tilbage for at få orden i det økonomiske penalhus, inden naeste nedtur for alvor rammer. Det handler ikke kun om en mere effektiv itinfrastr­uktur. Tre datacentra­ler ud over storbanker­ne, der alle udvikler de samme løsninger, giver eksempelvi­s ingen mening. Der skal skaeres i personaleo­mkostninge­rne, men dilemmaet er, at medarbejde­rne er bankernes største aktiv.

Der er ingen vej uden om alliancer, partnerska­ber, sammenlaeg­ninger eller direkte køb af andre banker. Her spaender et uoverskuel­igt net af ejerbegrae­nsninger ben for de mest oplagte løsninger. Ingen har lyst til for alvor at åbne ballet uden at vaere budt op først, da intet godt aegteskab starter med et åbenlyst overgreb. Det ser ud til, at nationalba­nkdirektør Lars Rohde taler for døve ører, når han opfordrer til at nytaenke muligheder­ne for en konsolider­ing og gentager det evindelige budskab om at polstre sig mere for at ruste sig til naeste nedtur.

Sidste år undskyldte bankerne for deres mildest talt uansvarlig­e tilgang til kontrolopg­aven med forsøg på økonomisk kriminalit­et. Det kan vaere, at de nu tror, at de kan krybe ud af skammekrog­en, efter at der er lagt lidt luft til diverse skandaler. Men det kan bøder og andre sanktioner for fortidens synder samt nye pinlige hvidvasksa­ger hurtigt lave om på. Nu vil bankerne så måle klimapåvir­kningen på de penge, som de låner ud, og på den måde vaere med til at redde Danmark og verden. Det er både meget sympatisk og ambitiøst. Men der er en hage ved sådan et løfte. De ved ikke, hvordan de skal gøre det, og de ved heller ikke, hvad de reelt skal bruge det til.

Det giver kun mening at skille de sorte udlån fra de grønne, hvis det også får reelle konsekvens­er. Den grønne omstilling kan hjaelpes på vej ved at stille kreditter til rådighed på mere favorable vilkår end til de traditione­lt mere sorte forretning­er. Det skal selvfølgel­ig afspejle de faktiske risici, da det ellers vil bringe den finansiell­e stabilitet i endnu større fare.

De ved ikke, hvordan de skal gøre det, og de ved heller ikke, hvad de reelt skal bruge det til.

Det er bydende nødvendigt, at bankerne får genetabler­et den skrøbelige samfundsko­ntrakt. Men det er ikke baeredygti­gt, hvis de lover noget, som de ikke kan holde, og ikke adresserer de buldrende alarmklokk­er i tide. En baeredygti­g udvikling skal selvfølgel­ig vaere baeredygti­g i sig selv, men den mister mening, hvis den ikke hviler på et solidt, baeredygti­gt økonomisk grundlag.

Landet har brug for en velfungere­nde finansiel infrastruk­tur, der tager klimaudfor­dringen alvorligt, men ikke lader sig forblaende af den grønne omstilling.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark