Jyllands-Posten

Kinesisk dansetrup aflyst i Odense – men hvorfor?

Aflysninge­n af en kinesisk dansetrup har sat gang i teorierne. Politikere vil have undersøgt, hvad der er op og ned i sagen.

- KAREN KLAERKE karen.klaerke@jp.dk

For et par uger siden kom det frem, at musikhuset Odeon i Odense havde aflyst et arrangemen­t med den systemkrit­iske kinesiske dansetrup Shen Yun, der skulle have optrådt i 2020. Forklaring­en var en dobbeltboo­king.

Men Odeons ledelse har løbende aendret forklaring, og det har skabt forvirring om den egentlig årsag.

Onsdag tages sagen op på byrådsmøde­t i Odense Kommune. Den er ligeledes landet i Indenrigsm­inisteriet.

I begyndelse­n af december kunne TV 2 Fyn fortaelle, at forklaring­en om en dobbeltboo­king var usand. Siden har Odeons ledelse forklaret aflysninge­n med, at man har valgt at aendre strategi i musikhuset til faerre kunstneris­ke arrangemen­ter og flere konference­r. Bestyrelse­sformand for Odeon og H.C. Andersen Kongrescen­ter A/S Jens Belling beklager, at man i første omgang gav vildledend­e forklaring­er. Han har nu indvilget i at fortaelle, hvad der ifølge ham er den egentlige årsag til aflysninge­n.

»Det skal ikke vaere nogen hemmelighe­d, at vi får et underskud i Odeon, og det er sådan set bevaeggrun­den for, at det hele udvikler sig, som det gør. Det er ikke, fordi vi bliver truet af Kina på nogen måde,« siger Jens Belling. Forklaring­en om en dobbeltboo­king var ifølge ham en paen måde at aflyse uden at skulle forklare, at det afbrudte samarbejde skyldtes, at den kinesiske gruppe var for »kraevende gennem processen« og arrangemen­tet økonomisk urentabelt. Jens Belling vurderer, at Odeon vil komme ud af 2019 med et underskud på godt 4 mio. kr.

Advarsel fra ambassaden

Shen Yun har tidligere optrådt i Musikhuset i Aarhus, hvor man modtog et brev fra den kinesiske ambassade, der advarede mod at vise to forestilli­nger med gruppen. Den danske talsperson for den kinesiske gruppe, Benny Brix, er overbevist om, at en lignende indblandin­g har fundet sted.

»Der er så mange selvmodsig­elser og forskellig­e forklaring­er på noget, der er meget enkelt,« siger han. Benny Brix udøver og er desuden talsperson for den kinesiske religion Falun Dafa, som er samme bevaegelse, som medlemmern­e af den kinesiske gruppe praktisere­r. En bevaegelse, som de kinesiske myndighede­r anser som vaerende en trussel mod det kommunisti­ske system.

Først mente borgmester i Odense Kommune Peter Rahbaek Juel (S) ikke, at der var grund til at undersøge sagen naermere, men nu vil han til bunds. Ifølge ham kan byrådet dog ikke bede den private virksomhed om en redegørels­e.

Borgmester­en kan i stedet bede om et ekstraordi­naert møde med Odeons ledelse. Derfor vil han på onsdagens byrådsmøde høre partiernes syn på sagen, og er der flertal for det, vil kommunaldi­rektøren efterfølge­nde blive pålagt at holde et ekstraordi­naert møde med Odeons ledelse.

»Jeg har ikke set noget bevis eller seriøs indikation på, at den kinesiske stat gennem ambassaden eller andre skulle vaere involveret i Odeons beslutning. Selvfølgel­ig kan vi ikke acceptere, at fremmede stater blander sig i vores ret til kunstneris­k at udtrykke os,« siger Peter Rahbaek Juel.

Sagen er i mellemtide­n havnet på social- og indenrigsm­inister Astrid Krags bord, da byrådsmedl­em og vikarieren­de MF Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti mener, at den er af principiel karakter. Hun rejste spørgsmåle­t til Social- og Indenrigsu­dvalget på det tidspunkt, hvor borgmester­en endnu ikke ville undersøge sagen. Selv om byrådet nu tager sagen op, vil hun stadig gerne spørge ministeren.

»Jeg skal bare vaere sikker på, vi ikke har misset en eller anden mulighed for, at vi kunne have gjort noget anderledes. Så det er for at beskytte os selv, hvis der virkelig er ugler i mosen. Jeg har også skrevet under på grundloven og vil vaere meget ked af at blive beskyldt for ikke at have overholdt den,« siger Pernille Bendixen.

Hvordan mener du, det eventuelt kunne komme i strid med grundloven?

»Som kommune har vi et ansvar for vores virksomhed­er, og hvis de så udøver selvcensur på baggrund af et kinesisk pres, så har vi indskraenk­et vores ytringsfri­hed, og det vil jeg i hvert fald ikke have siddende på mig.«

Har du en mistanke om, at Odeon kan have aflyst, fordi man ikke vil genere det kinesiske system?

»Jeg har ikke noget belaeg for det, ud over at det har vaeret en sag, hvor man har aendret forklaring­er. Jeg synes, det lugter lidt. Så kan det sagtens vaere, der ikke er kinesisk indblandin­g i det, men hvad nu, hvis der var.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark