Jyllands-Posten

Direktøren for Aids-Fondet blev rådet til at høre mindre George Michael

Andreas Gylling AEbelø nyder sit job som direktør for Aids-Fondet og føler sig privileger­et i sit liv.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Andreas Gylling AEbelø ville engang gerne holde op med at vaere homoseksue­l.

Han var i begyndelse­n af 20’erne og var netop kommet til København med bagagen fra en kristen opvaekst i Vestjyllan­d – fast kirkegang, søndagssko­le, kristne sommerlejr­e, missionsk friskole og missionsk gymnasium.

Han var overbevist om, at han skulle giftes med en kvinde og have børn.

Egentlig er historien så gammel, at han ikke mener, at den hører hjemme i et 40-års fødselsdag­sportraet, men lettere presset fortaeller han, at han opsøgte en praest i folkekirke­n, der bl.a. rådede ham til at høre mindre George Michael og i stedet opsøge maskuline faellesska­ber, f.eks. begynde at spille fodbold med andre rigtige maend.

Virkede det?

»Naeh, det virkede gudskelov ikke,« griner Andreas Gylling AEbelø, der i dag er direktør i Aids-Fondet og »godt gift« med journalist og forfatter Abdel Aziz Mahmoud.

Han føler sig privileger­et i sit liv – både det private og i arbejdsliv­et. Et kig i hans cv fortaeller, at han frem til 2015 var saerlig rådgiver for handels- og udviklings­minister Mogens Jensen i Thorning-regeringen

og derefter chefrådgiv­er i kommunikat­ionsbureau­et Advice, inden han i 2017 blev direktør i AidsFondet – »et fantastisk job, som han elsker«, og hvor han kan udnytte sine strategisk­e og kommunikat­ive evner til at saette dagsorden og spotlight på aids og samtidig drive en organisati­on med cirka 30 ansatte.

Faerre med hiv

Senest har han kunnet glaede sig over, at hiv-kurven er knaekket i Danmark. I mange år har der vaeret cirka 200 nye tilfaelde af hiv-smittede. 2018-tallene, som netop er offentligg­jort, viste et fald til 159 tilfaelde.

»Det er jeg meget glad for. Danmark skal vaere det første land i verden uden nye tilfaelde af hiv, og vores ambitiøse mål er, at det skal ske inden 2030,« siger han.

»Man dør ikke laengere af aids i Danmark – man lever med hiv. Danmark er et af verdens bedste lande til at opspore og behandle hiv.«

Ud over jobbet som direktør er Andreas Gylling AEbelø medlem af VL18 og bestyrelse­smedlem i Exitcirkle­n og Globalt Fokus. Derudover er han klummeskri­bent hos Berlingske og paneldelta­ger i News & Co.

Historien om praesten og det gode råd om at høre mindre George Michael fortalte han i øvrigt i Politiken for nogle år siden.

Hans formål var at saette fokus på, at fundamenta­lisme og afstandtag­en til homoseksua­litet ikke kun findes i muslimske miljøer.

 ??  ?? Ved siden af sit job som direktør er Andreas Gylling medlem af VL18 og bestyrelse­smedlem i Exitcirkle­n og Globalt Fokus. Foto: Tom Ingvardsen
Ved siden af sit job som direktør er Andreas Gylling medlem af VL18 og bestyrelse­smedlem i Exitcirkle­n og Globalt Fokus. Foto: Tom Ingvardsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark