Jyllands-Posten

Lego giver donation til flygtninge­børn

Lego Fonden har besluttet at give 100 mio. dollars eller omkring 670 mio. kr. til børn, der bor i lejre i Uganda og Etiopien. Det er anden gang, at fonden giver en så stor donation til flygtninge­børn. Flere af samme størrelse kan vaere på vej.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Lego Fonden har besluttet sig for endnu en historisk stor donation til katastrofe­ramte børn.

Sidste år var det rohingyabø­rn ramt af konflikten i Myanmar og børn ramt af krigen i Syrien, der fik hjaelp.

Nu er det afrikanske børn ramt af de humanitaer­e kriser i Østafrika og i første omgang med fokus på børn i Etiopien og Uganda.

Samlet får de af Lego Fonden 100 mio. dollars eller ca. 670 mio. kr., som fonden giver til et konsortium under ledelse af Internatio­nal Rescue Committee.

»Leg er trøst. Den hjaelper børn med at bearbejde traumatisk­e oplevelser og vende tilbage til deres rutiner og en mere normal oplevelse af at vaere et barn,« forklarer Thomas Kirk Kristianse­n om baggrunden for donationen.

Han er fjerde generation af familien, der står bag bag Lego, og udnaevnt til familiens repraesent­ant i legetøjska­empen og desuden formand for Lego Fonden.

Det nye projekt har overskrift­en Play Matters, og det skal sikre, at børn laerer gennem leg og styrker deres sociale kompetence­r og deres kognitive, fysiske og kreative evner.

Lego Fonden arbejder sammen med organisati­onerne War Child, Plan Internatio­nal og Ubongo, Behavioura­l Insights Team og Innovation­s for Poverty Action.

Meningen med projektet er over en femårig periode at uddanne 10.000 laerere, foraeldre og plejere i at skabe en uddannelse for dybt traumatise­rede børn – og meningen er at nå 800.000 børn i alderen 3 til 12 år.

»Vi kan nå ud til børn, der har levet under raedselsfu­lde forhold. De skal have mulighed for at drømme sig vaek og lege viden ind,« forklarer Gwen Wisti, adm. direktør i Plan Børnefonde­n.

Nu undervises børnene i flygtninge­lejrene efter foraeldede undervisni­ngsmetoder med udenadslae­re og under meget interimist­iske forhold, hvor de typisk opholder sig i årevis, nogle med deres foraeldre, andre uden.

Indtil sidste år gav Lego Fonden typisk mindre donationer og donationer rettet mod projekter, der i høj gad handler om laering og leg. Nødhjaelp og humanitaer bistand var ikke normalen.

Men i december 2018 gav Lego Fonden 100 mio. dollars til et flerårigt projekt med at hjaelpe børn, der blev ramt i konflikten med rohingyaer­ne, der var drevet på flugt fra Myanmar, og de børn, der var fordrevet på grund af konflikten i Syrien.

Hjaelp til de yngste

Den donation skete gennem organisati­onen Sesame Workshop og var rettet mod de yngste og mest sårbare børn i de pågaeldend­e kriser.

»Status i forhold til 2018donati­onen er, at Sesame Workshop i samarbejde med sine partnere har nået naesten 50.000 børn gennem centre i Bangladesh og Libanon,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark