Jyllands-Posten

Nye regler giver mulighed for højere vindmøller

Højdegraen­sen for landvindmø­ller blev fjernet i september, og det betyder, at otte foreslåede vindmøller i Aarhus Kommune nu kan blive højere end 150 meter. NRGi kan endnu ikke sige, om selskabet ønsker højere vindmøller.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Nye regler for landvindmø­ller i Danmark kan betyde højere vindmøller på de tre foreslåede placeringe­r i Aarhus Kommune.

I den nuvaerende temaplan for vedvarende energi er der udlagt tre områder ved havnen, ved Kasted og ved Vosnaes, hvor der kan opsaettes henholdsvi­s to, tre og tre vindmøller i op til 150 meters højde.

Men i september blev en bekendtgør­else om vindmøller aendret, så der ikke laengere er en begraensni­ng på 150 meters højde på landvindmø­ller i Danmark. Målet er at fremme den grønne omstilling og give producente­rne mulighed for at opstille de nyeste vindmøller i Danmark, der er et udstilling­svindue for vindmøller.

NRGi har ansøgt om at opsaette vindmøller på to af de tre foreslåede placeringe­r ved Aarhus Havn og Vosnaes, og adspurgt, om der nu er planer om at opsaette højere møller end de 150 meter, lyder svaret:

»Det er endnu alt for tidligt at sige noget konkret om højden på eventuelle nye vindmøller ved havnen i Aarhus og ved Vosnaes. Vi er p.t. i dialog med forskellig­e parter i projektern­e og ønsker først og fremmest at sikre bred opbakning, hvor alle bliver hørt, og alle forhold vurderes grundigt,« siger Jakob Bundgaard,

adm. direktør for NRGi Elsalg og NRGi Renewables.

Det er byrådet i Aarhus, der skal afgøre, om der skal gives plads til nye vindmøller, og i givet fald bestemme højden på dem.

Louise Lindskrog (S) er Socialdemo­kratiets ordfører på sagen, og hun har ligesom NRGi-direktøren endnu ikke taget stilling til, om vindmøller­ne skal vaere højere:

»En evt. aendring i højden på vindmøller­ne er ikke noget, vi kan tage konkret stilling til på nuvaerende tidspunkt. Vi afventer de indkomne høringssva­r, og så vil vi efterfølge­nde tage stilling til, om der er brug for en aendring i højden og derved en ny høring,« siger hun.

Hvis der åbnes for vindmøller højere end 150 meter, vil det bero på en vurdering, om der skal gennemføre­s en ny høring, og det vil typisk afhaenge af, hvor stor en aendring der er tale om.

Vindmøllep­lanerne er en del af Aarhus Kommunes samlede temaplan for vedvarende energi, der har høringsfri­st onsdag den 11. december. Tirsdag var der indkommet ca. 185 høringssva­r til de tre vindmølleo­mråder og 13 foreslåede placeringe­r til solenergia­nlaeg.

En raekke Aarhus Ø-beboere er blandt kritikerne af vindmøller på havnen, og et synspunkt er, at møllerne

Det betyder da noget for os i Aarhus, at vi tydeligt viser, at vi er et grønt centrum. LOUISE LINDSKROG (S), ORDFØRER PÅ TEMAPLANEN

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark