Jyllands-Posten

Formodede terrorplan­er standset af omfattende politiakti­on

Omkring 20 personer er blevet anholdt i en stor sag om planlaegni­ng af terror ud fra et islamistis­k motiv.

- MADS BONDE BROBERG KAARE KRONBERG JENSEN JESPER HVASS indland@jp.dk

Et gruppe personer af militant islamistis­k overbevisn­ing har ifølge myndighede­rne forberedt et terrorangr­eb i Danmark. De havde angiveligt anskaffet sig remedier til at fremstille spraengsto­f og forsøgte også at skaffe skydevåben.

Det fortalte Københavns Politi og Politiets Efterretni­ngstjenest­e onsdag efter en stor politiakti­on mod mere end 20 forskellig­e adresser i politikred­se i Jylland, på Sjaelland og Fyn. Omkring 20 personer er blevet anholdt, og nogle af dem vil politiet torsdag forsøge at få varetaegts­faengslet efter straffelov­ens terrorpara­graf, som kan give faengsel op til livstid.

»Det er fuldkommen vanvittigt. Det har potentiale til at vaere den største terrorsag nogensinde i Danmarks historie med så mange mennesker – alt afhaengigt af hvor fremskredn­e planer de havde selvfølgel­ig,« siger Tore Hamming, ekspert i islamisk ekstremism­e fra European University Institute.

Han er overrasket over sagen, da aktivitete­n blandt islamister­ne i Danmark ellers så ud til at vaere daempet:

»Udefra set – selv for sådan en som mig, der følger det taet – har der vaeret et indtryk af, at miljøet i Danmark har vaeret lidt i stilstand.«

Ifølge Tore Hamming kunne den geografisk­e spredning af politiakti­onerne indikere, at der var mere end et mål. Politiet havde ved redaktione­ns slutning ikke oplyst, hvad der var mål for terrorplan­erne, og der pågik onsdag aften fortsat arbejde, bl.a. i Greve, hvor der var bomberydde­re til stede.

Magnus Ranstorp fra Forsvarshø­jskolen i Stockholm betegner antallet af anholdte som usaedvanli­gt højt, men påpeger, at det kan skyldes, at man har taget alle de implicered­e i sagen.

»Det er sandsynlig­t, at der er en kerne med et antal personer, og så er der nogen rundt om, der f.eks. har stået for logistik,« siger han.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n udtaler om sagen:

»Den er en påmindelse om, at vi skal tage terrortrus­len alvorligt, idet der også i Danmark befinder sig personer, der både har intention og kapacitet til at begå terrorangr­eb.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark