Jyllands-Posten

De akademiske officerer vinder frem

- NATASJA THRANE VIUM RASMUSSEN natasja.t.v.rasmussen@jp.dk

Når der torsdag bliver udnaevnt 100 nye officerer på Haerens Officerssk­ole, har tre af fire en akademisk baggrund med i bagagen – enten som bachelorer eller kandidater fra et af landets universite­ter eller profession­shøjskoler. Samtidig er antallet af ansøgere med en bachelorgr­ad fordoblet siden 2015, hvor det blev muligt at søge ind med denne baggrund. I 2015 søgte 297 med en bachelorba­ggrund ind. Dette tal var steget til 649 i 2019.

Ifølge den 27-årige Anna Mars, der for to år siden skiftede CBS ud med en officersud­dannelse, og som torsdag udnaevnes som premierløj­tnant, giver Forsvaret hende nogle muligheder, som hun ikke kunne få andre steder.

»Som officer får jeg mulighed for at kombinere det fysiske og mentale med det faglige. Jeg er ikke typen, der er til stillesidd­ende analytisk arbejde, og jeg synes, det er spaendende, at jeg i Forsvaret indimellem står i situatione­r, hvor jeg skal traeffe vigtige beslutning­er hurtigt – og nogle gange på et ufuldstaen­digt grundlag,« siger Anna Mars.

Ifølge chefen for Haerens Officerssk­ole, oberst Nicolas Teodors Veicherts, giver de flere akademiker­e en ny dimension til officersud­dannelsen og en mere mangfoldig talentpulj­e i Forsvaret.

»De nye kompetence­r og anderledes perspektiv­er, som akademiker­ne bringer ind i Forsvaret, styrker måden, vi taenker på, og det betyder samtidig, at vi i Forsvaret kommer til at stå endnu staerkere i fremtiden,« siger han.

Nicolas Teodors Veicher tilføjer: »I dag har vi både officerer med naturfagli­g, humanist og juridisk baggrund, og det giver os et fagligt bredere officersko­rps, som gør, at vi kan løfte mere komplekse opgaver i faellesska­b.«

Officersud­dannelsen udbydes i Haeren, Søvaernet og Flyvevåbne­t og tager ca. to et halvt år. Uddannelse­n begynder altid med 4-10 måneders militaer skoling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark