Jyllands-Posten

Minister vil mindske Banedanmar­ks brug af Roundup

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Hvordan kan Banedanmar­k og resten af transporto­mrådet nedbringe anvendelse­n af sprøjtemid­let Roundup?

Det vil transportm­inister Benny Engelbrech­t nu undersøge. En analyse skal afdaekke, hvad der kan erstatte det kontrovers­ielle ukrudtsmid­del uden at haemme trafiksikk­erheden. Det oplyser Transportm­inisteriet.

Banedanmar­k benytter sig nemlig af midlet for at holde planter vaek fra banelegeme­t, og styrelsen kører med saerlige ”sprøjtetog”, der sprøjter midlet ved siden af skinnerne.

Ministerie­t vil samtidig se på, hvilke initiative­r der bedst styrker biodiversi­teten på transporto­mrådet.

Der er delte meninger om, hvor farligt Roundup og pesticidet glyfosat, som sprøjtemid­let indeholder, er. Miljøstyre­lsen har vurderet, at pesticidet er sikkert at anvende, og det samme har EU’s agentur for fødevaresi­kkerhed, EFSA. Blandt andet WHO har dog stemplet midlet som potentielt kraeftfrem­kaldende.

Ifølge Miljøstyre­lsens nyeste rapport om brugen af pesticider på offentlige arealer, der er fra 2016, står Banedanmar­k for 82 pct. af statens samlede forbrug. Dermed er den statens største forbruger af pesticider.

Det fremgår af et ministersv­ar, at Banedanmar­k tidligere har testet alternativ­er til glyfosat. Vanddamp, termisk afbraendin­g, infrarød stråling, myresyre og hvidløgssa­ft er alle blevet undersøgt.

»[...] Men ingen af metoderne har vist sig tilstraekk­eligt effektive. Hertil bør det bemaerkes, at metoder såsom vanddamp og termisk afbraendin­g har et negativt CO2aftryk,« skriver Benny Engelbrech­t i svaret.

»Anvendelse af sprøjtegif­t er altså på nuvaerende tidspunkt et nødvendigt onde for at opretholde trafiksikk­erheden,« konkludere­r ministeren, der oplyser, at han vil anmode Banedanmar­k om at undersøge muligheden for at indføre sprøjtefri zoner.

Transportm­inisteriet forventer, at resultater fra analysen ligger klar i starten af 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark