Jyllands-Posten

De Radikale vil nedsaette saerligt udvalg i Folketinge­t mod svindel

Partileder Morten Østergaard vil saette et saerligt politisk udvalg i spidsen for at granske statens kontrol med bl.a. tilskud og indkøb. Ekspert advarer mod »overbudspo­litik«.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Det politiske pres for initiative­r, der kan genoprette borgernes tillid til statens administra­tion efter en raekke sager om mulig svindel, vokser.

De Radikale foreslår, at der oprettes et nyt saerligt udvalg i Folketinge­t, hvor en »fuldstaend­ig gennemtraw­ling« af administra­tionen af statslige tilskud, indkøb og puljer skal forankres.

Det sker som reaktion på sagerne om mulig svindel i først Skat, så Socialstyr­elsen og senest Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse.

»Mit forslag er, at man gør det, som man sjaeldent gør, nemlig nedsaetter et saerlig udvalg i Folketinge­t, hvor alle partier er repraesent­eret. Her må alle ministerie­r så redegøre for, at der er tilstraekk­elig med intern kontrol af deres systemer, så vi kommer det her igennem ministerom­råde for ministerom­råde, indtil vi er betryggede i, at der er styr på det,« siger partileder Morten Østergaard (R).

Et saerligt folketings­udvalg skal sikre »en åben proces« omkring oprydninge­n efter svindelsag­erne.

»Det skal vise, at vi tager den stigende mistillid, som jeg oplever i befolkning­en, alvorligt. Den foranstalt­ning er bedst forankret i Folketinge­t, hvor mange af os selv har haft ansvaret for forskellig­e områder tidligere,« siger Morten Østergaard, der har vaeret bl.a. skattemini­ster.

Flertal kraever handling

Meldingen kommer, efter at Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen tirsdag i Jyllands-Posten foreslog, at en »hurtigt arbejdende arbejdsgru­ppe« skal have seks måneder til at kortlaegge, om der er andre steder i det offentlige, hvor enkelte medarbejde­re kan foretage udbetaling­er, uden at andre er inde over processen, som det var tilfaeldet i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse.

Også Venstre vil have undersøgel­sen politisk forankret i Folketinge­t og opfordrede statsminis­teren til at indkalde til forhandlin­ger. Vforslagen­e fik umiddelbar opbakning fra De Konservati­ve, Dansk Folkeparti og Enhedslist­en.

Allerede fredag var Folketinge­ts Statsrevis­orer, der er udpeget af Folketinge­ts partier, enige om at forberede en bred undersøgel­se af kontrol og revision i ministerie­r og styrelser, som reaktion på sagen i Forsvaret. Den undersøgel­se skal gennemføre­s af Rigsrevisi­onen, men med De Radikales melding tegner der sig nu et flertal bag forslag om yderligere skridt.

Tirsdag sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n, at hun er klar til at »gå et spadestik dybere« efter den aktuelle sag i Forsvaret.

»Jeg og regeringen går gerne ind i en diskussion med Folketinge­ts partier om, hvordan vi gør det klogest. Jeg synes dog, at det på en eller anden måde skal ske i samarbejde med det, som er igangsat hos Statsrevis­orerne,« sagde Mette Frederikse­n.

Kravene om omfattende politisk handling får dog eksperter til at advare mod overbud.

En af dem er Per Nikolaj

Bukh, der er professor med speciale i offentlig økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t. Han har over for Berlingske vurderet, at en fuldstaend­ig gennemgang af kontrollen med udbetaling­er i hele staten kan koste »mange hundrede millioner kroner«.

»Der er tilsynelad­ende ved at udvikle sig en slags ansvarligh­eds-overbudspo­litik, hvor man kappes om at komme først med at vise ansvarligh­ed,« siger professore­n, der opfordrer politikern­e til at »finde en balance« i deres svar på svindelsag­erne.

»De vil jo også gerne have mere tillid og mindre bureaukrat­i i den offentlige sektor.«

Morten Østergaard afviser, at han overreager­er.

»Sagerne i Socialstyr­elsen, Forsvaret, men også hele skandalen i Skat efterlader os og befolkning­en med en dalende agtelse for, hvordan de faelles ressourcer forvaltes. Det skal vi tage alvorligt, og det synes jeg ikke er et øjeblik for tidligt, snarere en postgang for sent.«

Torsdag er forsvarsmi­nister Trine Bramsen kaldt i samråd om den mulige svindel i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse.

 ??  ?? De mange sager om mulig svindel, senest i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse, får nu De Radikale til at foreslå, at der oprettes et nyt saerligt udvalg i Folketinge­t, der skal granske administra­tionen af statslige tilskud, indkøb og puljer. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
De mange sager om mulig svindel, senest i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse, får nu De Radikale til at foreslå, at der oprettes et nyt saerligt udvalg i Folketinge­t, der skal granske administra­tionen af statslige tilskud, indkøb og puljer. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark