Jyllands-Posten

Onsdag rykkede terroren igen taettere på, da politiet slog til på flere adresser

Der er personer, der har intention om og kapacitet til at begå terror i Danmark, lyder det fra den operative chef i PET, efter at politiet på tvaers af landet gik i aktion for at bremse islamistis­k terror.

- KAARE KRONBERG JENSEN MADS BONDE BROBERG JESPER HVASS JACOB HAISLUND SIMONE SKYUM MIE LOUISE RAATZ indland@jp.dk

En dør blev sparket ind i Stormgade i Aalborg og et område spaerret af i Gersagerpa­rken i Greve, hvor der også var en bomberydde­r.

Onsdag blev danskere på tvaers af landet vidner til usaedvanli­ge politiakti­oner. På et kollegie i Stormgade i Aalborg hørte den 23-årige Pernille Mortensen et stort brag. Egentlig troede hun, at det var fra bygningsar­bejde, men efterfølge­nde gik hun udenfor og opdagede, at det var fra en politiakti­on. Politiet var til stede ved en førstesals­lejlighed.

Andre beboere i området fortaeller til Jyllands-Posten, at de to personer var blevet anholdt fra kollegiele­jligheden, og at der både havde vaeret almindelig­t politi og kampklaedt­e betjente med maskinpist­oler til stede. Der blev båret poser ud fra både lejlighede­n og et kaelderrum, fortaeller de.

Om alle episoder kan kobles til den koordinere­de antiterror­aktion, som politiet foretog onsdag, vides ikke. Men der blev i løbet af dagen landet over ransaget over 20 adresser, og der blev foretaget omkring 20 anholdelse­r.

»Det er voldsomt, at det rammer så pludseligt og kommer så taet på, men det er godt, at politiet reagerer,« siger Pernille Mortensen.

Den omfattende aktion blev senere bekraeftet ved en pressebrie­fing foran Politigård­en i København, hvor Jørgen Bergen Skov, chefpoliti­inspektør i Københavns Politi, på usaedvanli­g vis var assisteret af den operative chef i PET, Flemming Drejer.

»Vi ser med stor alvor på en sag som denne, der desvaerre bekraefter, at der er personer, der både har intention om og kapacitet til at begå terror i Danmark,« lød det fra Flemming Drejer i en alvorlig, men stilfaerdi­g mine i det københavns­ke aftenmørke.

»Det er vores vurdering, at de personer er drevet af et militant islamistis­k motiv,« fortsatte han.

Flemming Drejer medgav, at aktionerne kunne virke voldsomme. Han tilføjede, at PET gør sit yderste for at passe på Danmark og sagde:

»Vi skal ikke lade os kue af terror. Vi skal leve vores liv normalt, men vi skal vaere ekstra opmaerksom­me, når vi har med det at gøre.«

Vi har fat i dem alle

7 af landets i alt 12 politikred­se og Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) havde deltaget i aktionen.

Jørgen Bergen Skov, iklaedt politiunif­orm, oplistede dem; Nordjyllan­ds Politi, Midt- og Vestjyllan­ds Politi, Østjylland­s Politi, Fyns Politi, Midt- og Vestsjaell­ands Politi, Vestegnens og Københavns Politi.

Chefpoliti­inspektøre­n forklarede de cirka 20 fremmødte fra pressen, at en raekke af de ca. 20 anholdte personer vil blive sigtet for overtraede­lser af den såkaldte terrorpara­graf, da de har fremskaffe­t sig remedier til at fremstille spraengsto­ffer og forsøgt at fremskaffe skydevåben.

»Vi har fat i alle dem, vi har søgt. Der er ikke nogen af dem, vi har haft i kikkerten, der er på fri fod,« lød det fra Jørgen Bergen Skov.

Pressesean­cen varede knap fire minutter, og det kom ikke frem, hvilke eller hvilket mål de potentiell­e terroriste­r har haft for øje. Informatio­nen var dog nok til at skabe bekymring hos landets politikere, der konstatere­r, at der er mørke kraefter, der vil Danmark ondt.

»Det er en stor aktion, som er gennemført i dag, og den vidner om, at politiet og PET gør, hvad de kan for at beskytte Danmark. Det vidner desvaerre også om, at der er mørke kraefter – i dette tilfaelde ekstremist­iske islamistis­ke kraefter – der vil os det ondt og ikke skyr nogle midler,« siger landets justitsmin­ister, Nick Haekkerup.

Giver dette anledning til at foretage sig noget politisk?

»Jeg stiller mig gerne til rådighed for at orientere Folketinge­t om indholdet i sagen. Men det er klart, at i denne sag er der meget, vi ikke kan sige, fordi der er hensyn at tage til fortroligh­ed. Men der kan findes fortrolige rum i forhold til Folketinge­t.«

Eller som Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, formulerer det:

»Det her viser, at der er en del i Danmark, der har viljen og kapacitete­n til at begå terror i Danmark. Det må vi tage dybt alvorligt.«

Giver det anledning til politiske overvejels­er?

»Vi skal bagefter have en grundig orienterin­g, og vi skal vurdere, om vi skal tage nye redskaber i brug eller acceptere nye tiltag. Og de partier, der har vaeret skeptiske i forhold til overvågnin­g og andre initiative­r, skal overveje, om dette ikke viser, at det er nødvendigt med håndfaste instrument­er,« siger Thulesen Dahl.

Indre fjender

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kalder sagen »omfattende«.

»Det er et omfattende antal anholdelse­r og ransagning­er, og jeg er glad for politiets indsats.«

Hvad siger det om situatione­n i Danmark, at så mange tilsynelad­ende har forsøgt at forberede et terrorangr­eb?

»Det bekraefter det trusselsbi­llede, vi har får tegnet af efterretni­ngstjenest­erne. Der er mennesker i Danmark, der med vold ønsker at omstyrte vores dagligdag og demokrati, og det skal vi aldrig finde os i,« siger EllemannJe­nsen.

Han understreg­er, at det er for tidligt at diskutere politiske konsekvens­er.

De Konservati­ves retsordfør­er, Naser Khader, kalder oplysninge­rne »skraemmend­e«:

»Det er skraemmend­e, at 20 personer er indre fjender, der er terrorpara­te. De kunne have udrettet noget meget blodigt. Det er blandt andet derfor, at vi ikke skal slappe af. Vores fjender venter på det rette øjeblik.«

De sigtede vil torsdag blive fremstille­t i grundlovsf­orhør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark