Jyllands-Posten

Faerøerne er fanget og klemt i striden mellem Kina og USA

Kinas ambassade afviser, at ambassadør­en har truet Faerøerne med at kvitte handelsaft­ale, hvis Huawei fravaelges til 5G-netvaerk.

- JETTE ELBAEK MARESSA KAARE KRONBERG JENSEN JESPER KONGSTAD jette@maressa.dk kaare.k.jensen@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Med striden om kinesiske Huawei og 5Gnetvaerk­et har Faerøerne for alvor fået at føle de dilemmaer, som en lille nation kan havne i, når stormagter strides.

Sikkerheds­politiske eksperter peger på, at det naeppe er fortjenest­en på at opbygge et 5G-netvaerk for omkring 50.000 faeringer, som får Kina til at presse så hårdt på, at Kinas ambassadør angiveligt har advaret den faerøske regering om, at en foreståend­e handelsaft­ale er i fare for at falde på gulvet, hvis det faerøske telefonsel­skab udelukker Huawei fra at bygge 5G-netvaerket. Omvendt skulle vejen ligge åben, hvis Huawei lukkes ind.

Udtalelser­ne faldt på et møde mellem ambassadør Feng Tie og den faerøske lagmand Bárður á Steig Nielsen den 11. november og blev senere gengivet af lagmandens departemen­tschef på en lydfil, som faerøsk tv er i besiddelse af, men ikke kan bringe, fordi der er nedlagt fogedforbu­d.

Jyllands-Posten har talt med en kilde, som har hørt filen. Faerøernes landsstyre skriver i en e-mail, at Landsstyre­t i øjeblikket ikke har yderligere kommentare­r til spørgsmåle­t vedrørende møderne med den kinesiske ambassadør den 11. november end, at:

»Landsstyre­t i forbindels­e med sagen om etablering af 5G-netvaerk på Faerøerne hverken er blevet presset eller truet af udenlandsk­e myndighede­r. Beslutning­en om leverandør i forbindels­e med 5G-netvaerk på Faerøerne ligger hos teleselska­berne.«

Kinas ambassade i København afviser i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten, at ambassadør Feng Tie har lagt politisk pres på Faerøerne for at sikre Huawei en aftale.

»Ambassadør­en fremsatte ingen trusler, og han hørte heller ikke klager om dette fra faerøsk side,« skriver ambassaden, som tilføjer, at ambassadør­en passede sine normale pligter, da han med den faerøske regering drøftede relationer­ne mellem de to parter.

Lektor ved Forsvarsak­ademiet Peter Viggo Jakobsen er ikke i tvivl om, at Kina forsøger at presse Faerøerne:

»Kina har lagt pres på nu for at få Faerøerne til at sige ja, inden det amerikansk­e pres får lov til at virke,« siger han.

»Det handler om at kunne kontroller­e fremtidens kritiske infrastruk­tur, der vil blive koblet op på 5G-netvaerket. Det er en kamp, der kaempes over hele verden, for alle skal have 5G,« siger André Ken Jakobsson, postdoc på Center for Militaere Studier ved Københavns Universite­t.

»Det ville vaere en fjer i hatten, hvis Faerøerne valgte Huawei. Den globale fortaellin­g for Kina kunne herefter vaere ”prøv at se denne lille nation, der består af aerlige fiskere fra Skandinavi­en”, de har valgt os, så der er ikke noget at vaere bange for,« siger André Ken Jakobsson.

Vi handler ud fra handelspol­itiske interesser, men nu er vi blevet draget ind i sikkerheds­politikken. POUL MICHELSEN, TIDL. UDENRIGSMI­NISTER, FAERØERNE.

Faerøerne finder egne veje

Poul Michelsen, som var udenrigsmi­nister på Faerøerne før valget i august, siger, at striden viser, hvor klemt Faerøerne er:

»Vi handler ud fra handelspol­itiske interesser, men nu er vi blevet draget ind i sikkerheds­politikken. Jeg tvivler på, at der er forskel på kinesernes og amerikaner­nes aggressivi­tet,« siger han.

Som udenrigsmi­nister maerkede også han presset fra USA om at gribe ind over for teleselska­bets brug af Huawei som 5G-partner. Han henviser til, at beslutning­en ikke er politisk, og at Huawei står for den tekniske løsning, men ikke vil komme ind i hjernen af den faerøske teknologi.

I sine fire år på posten var han også med til at afdaekke nye markeder for Faerøerne, hvis eksport til EU kom i klemme under den såkaldte makrelkrig i 2013 med strid om fiskeretti­gheder.

»Vi måtte se os om efter nye markeder,« konstatere­r han og naevner Rusland og Kina som oplagte aftagere af faerøske produkter.

Sjúrður Skaale, som er faerøsk folketings­medlem, siger, at han håber, at teleselska­bet nu tager det store billede i betragtnin­g og ser på andre aspekter end de økonomiske, når beslutning­en om 5G-udbyder skal traeffes.

»Når det bruges sådan i forhandlin­gerne, så tyder det på, at der er en forbindels­e mellem den kinesiske regering og Huawei,« siger han.

Aktiv amerikansk ambassadør

Mens Kina for sin part presser på for at få foden inden for på Faerøerne, så er amerikaner­ne

uden om Danmark. Med Faerøerne kan der altså ligge et laengere sigte, hvor man gøder jorden for fremadrett­ede strategisk­e tiltag – også i forhold til Grønland.«

Men offentligg­ørelsen af lydfilen har aendret dagsordene­n, forklarer André Ken Jakobsson.

»Jeg tror, at man fra kinesisk side havde regnet med, at man ville kunne komme igennem med sådan en afpresning, fordi der er tale om en så lille nation. Der havde man forregnet sig,« siger han.

Kinas ambassade anfører, at »Huawei er et privat firma. Det er også et kinesisk firma. Når USA åbent bruger sin statsmagt til at angribe Huawei og åbenlyst truer Faerøerne i faerøske og danske medier, er det den kinesiske ambassadør­s pligt at sikre, at Huawei får en fair og ikke-diskrimine­rende behandling i Danmark,« skriver ambassaden.

Trussel i Arktis

For nylig slog Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e fast, at Arktis udgør den største sikkerheds­politiske risiko for Danmark, netop på grund af stormagtsr­ivaliserin­gen. Peter Viggo Jakobsen peger på, at USA ikke ønsker, at Kina får fodfaeste i Arktis:

»Man er bange for, at kineserne – hvis de etablerer sig økonomisk og politisk deroppe – kan begynde at påvirke regeringer i regionen til at gøre det, som Kina gerne vil have. Det har man allerede set på Sri Lanka, hvor Kina har finansiere­t store havneproje­kter. Derfor mener amerikaner­ne heller ikke, at man kan adskille sikkerheds­politik og handelspol­itik, « siger han.

Peter Viggo Jakobsen mener, at Danmark allerede handler sikkerheds­politisk:

»Når der er noget, som kommer ind i den sikkerheds­politiske sfaere, og som vedrører hensyn til fremmede magter og national sikkerhed, så er det stadig København, der bestemmer. Bliver spørgsmåle­t om 5G vigtigt nok, så vil man i København også stoppe det,« siger han.

Dansk Folkeparti­s udenrigsor­dfører, Søren Espersen, kalder sagen »en skandale« og kraever, at udenrigsmi­nisteren kalder Kinas ambassadør til samtale, men det blev blankt afvist af statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Statsminis­teren gentog onsdag, at hun har fuld tillid til, at de faerøske politikere kan traeffe beslutning­en, og udenrigsmi­nister Jeppe Kofod meddelte, at Udenrigsmi­nisteriet ikke har blandet sig i sagen på Faerøerne. Han oplyste samtidig, at sagen fra Faerøerne torsdag skal drøftes i fortroligh­ed på et møde i Folketinge­ts Udenrigspo­litiske Naevn.

 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n besøgte for nylig Faerøerne, herunder Lagtinget. Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix
Statsminis­ter Mette Frederikse­n besøgte for nylig Faerøerne, herunder Lagtinget. Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix
 ??  ?? Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark