Jyllands-Posten

V: FE skal have vetoret i hele rigsfaelle­sskabet

Efter Huawei-affaeren på Faerøerne vil V udstyre Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e med vetoret i hele rigsfaelle­sskabet i afgørelser om telenet og vigtig infrastruk­tur.

- JESPER KONGSTAD STEEN A. JØRGENSSEN JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent indland@jp.dk

Den opsigtsvae­kkende afsløring af, at Kina angiveligt har lagt pres på det faerøske landsstyre for at sikre den kinesiske telegigant Huawei en 5G-kontrakt, bør føre til, at Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) fremover får vetoret i hele rigsfaelle­sskabet, når der indgås kontrakter om vigtig infrastruk­tur med udenlandsk­e firmaer.

Sådan lyder et forslag fra Venstre, der mener, at sagen fra Faerøerne har bekraeftet, at advarslern­e om forbindels­erne mellem Huawei og den kinesiske stat er sande. Ifølge udenrigsor­dfører Michael Aastrup Jensen (V) skal FE foretage en screening af alle kontrakter om f.eks. telenet og lufthavnsp­rojekter i Danmark, Faerøerne og Grønland.

»Det skal vaere en ren og skaer efterretni­ngsmaessig og sikkerheds­maessig vurdering i stedet for en kommerciel eller politisk beslutning. FE kan nedlaegge veto, hvis tjenesten vurderer, at der er en risiko ved en bestemt leverandør,« siger Michael Aastrup Jensen.

I dag er det op til virksomhed­er som f.eks. TDC eller Faeroya Tele at beslutte, hvem der skal udbygge telenettet.

Center for Cybersikke­rhed under FE kan i dag i Danmark stille sikkerheds­krav til de teleselska­ber, der driver og ejer vigtig infrastruk­tur, men tjenesten kan ikke blokere for f.eks. Huawei. Men lovgivning­en gaelder ikke på Faerøerne og i Grønland. Både udenrigsmi­nister Jeppe Kofod og statsminis­ter Mette Frederikse­n har understreg­et, at valg af teleudbyde­r er Faerøernes eget anliggende.

Selv om teleområde­t i Grønland og på Faerøerne ikke hører under dansk lovgivning, har myndighede­r og teleselska­ber i både Nuuk og Thorshavn fået rådgivning fra den danske spiontjene­ste, når det gaelder risikoen ved at samarbejde med udenlandsk­e virksomhed­er som Huawei og om opbygninge­n af det nye 5G-mobilnet.

Risikovurd­ering

Det kom frem, da FE for nylig praesenter­ede sin årlige risikovurd­ering, hvor både Arktis og Kina blev udpeget som nogle af de største trusler for Danmark. FE-chef Lars Findsen advarede bl.a. om, at kinesisk lovgivning pålaegger enhver kinesisk virksomhed som f.eks. Huawei at hjaelpe Kinas efterretni­ngstjenest­er.

Ifølge chefen for Center for Cybersikke­rhed, Thomas Lund-Sørensen, har Faerøerne og Grønland haft samtaler med Danmark om Huawei:

»Vi har rådgivet dem om vores erfaringer omkring samarbejde­t med Huawei og de tekniske problemsti­llinger, der er ved opbygninge­n af 5G-netvaerket, og hvordan man kan håndtere risikoen, der kan vaere ved 5G,« sagde Thomas Lund-Sørensen, der oplyste, at de danske selskaber er forpligtig­ede til at have en dialog med FE om anskaffels­er til vigtig infrastruk­tur.

»Tilsvarend­e eksisterer ikke i forhold til Faerøerne og Grønland,« sagde han.

På et direkte spørgsmål om, hvorvidt Huaweis mulige rolle i 5G-nettet på Faerøernes udgør en sikkerheds­risiko for Danmark, var svaret nej:

»Vi anser det ikke for at vaere en teknisk sikkerheds­risiko i forhold til dansk infrastruk­tur. På den måde haenger Faerøernes netvaerk ikke bedre sammen med det danske netvaerk end med det engelske,« sagde Thomas Lund-Sørensen.

Den faerøske minister for handel, Helgi Abrahamsen, sagde for nylig til den faerøske radiostati­on KVF, at Faerøerne modtager rådgivning fra de danske cybersikke­rhedsmyndi­gheder, men at »de ikke har frarådet samarbejde med Huawei«.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n sagde onsdag i en reaktion på forslaget fra V, at regeringen er på vej med et forslag om en screenings­lov, men hun uddybede ikke planen.

I Danmark fravalgte TDC tidligere i år Huawei som leverandør af 5G-nettet. Det skete efter en heftig politisk debat om risikoen for kinesisk spionage.

Vi har rådgivet dem om vores erfaringer omkring samarbejde­t med Huawei. THOMAS LUND-SØRENSEN, CHEF FOR CENTER FOR CYBERSIKKE­RHED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark