Jyllands-Posten

En presset lagmand, som understreg­er, at han ikke lader sig presse

Den faerøske lagmand, Bárður Nielsen, er efter knap tre måneder på posten havnet i et ubehagelig­t fokus.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Han lader sig ikke presse.

Det har den 47-årige faerøske lagmand, Bárður Nielsen, slået fast i forbindels­e med sagen om, hvem der skal vaere leverandør af 5G-netvaerket til Faerøerne. Hvem der skulle have presset ham, vil han ikke ind på.

»Vi lytter til, hvad der bliver sagt fra alle kanaler,« understreg­ede han, som tiltrådte posten den 16. september, i et interview i Berlingske, hvor han altså også understreg­ede, at han ikke lader sig tvinge i nogen bestemt retning.

Bárður Nielsen står i spidsen for det liberale Sambandspa­rti, som sammen med det konservati­ve Folkeflokk­en og det kristendem­okratiske Midterpart­iet udgør landsstyre­koalitione­n i det lille land. Bárður Nielsen har en revisorudd­annelse og var finansmini­ster fra 2004 til 2007. Fra 2010 var han finansdire­ktør i teleselska­bet Vodafone Føroyar, og i 2015 blev han formand for Sambandspa­rti.

Modsat den tidligere landsstyre­koalition er al snak om selvstaend­ighed forstummet, og det er bevidst, lød det fra lagmanden i november.

»Det var, som om alt, hvad der kom af velmenende initiative­r fra Danmark, det sagde man nej til – bare fordi det var dansk. Man førte en konfrontat­ionskurs,« sagde han til Ritzau om forgaenger­ne.

»Men en sådan forskruet nationalis­tisk opfattelse gør vi op med nu. Vi skal styrke og udvikle rigsfaelle­sskabet og bl.a. skabe bedre og nemmere forhold for vores faerøske medborgere i Danmark, herunder studerende og pensionist­er,« fortsatte han.

Dog har lagmanden både luftet ønsket om, at faeringer skal kunne få dansk cprnummer, og at landet kan få øgede beføjelser, når det gaelder faerøsk udenrigspo­litik. Det var da også den faerøske udenrigsmi­nister, som Bárður Nielsen for nylig måtte saette på plads, da han ytrede, at Faerøerne ville anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Skrottede fiskeriref­orm

»Den faerøske regering ønsker at åbne en faerøsk repraesent­ation i Israel. Det er ikke den faerøske regerings officielle linje, at repraesent­ationen skal ligge i

Jerusalem,« udtalte lagmanden i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Landsstyre­koalitione­n har besluttet at skrotte den kontrovers­ielle fiskeriref­orm, som blev indført i 2017. Den har betydet, at den faerøske stat saelger 15 pct. af fiskekvote­rne på auktion.

Fremover vil rederne atter få rettighede­rne til at fiske i flere år ad gangen, og udenlandsk­e investorer vil bevare muligheden for at bruge deres penge på faerøsk fiskeri. Noget, som den tidligere regering ellers gerne ville undgå.

Bárður Nielsen havnede for alvor i spalterne, da landsstyre­t tidligere på måneden kraevede et fogedforbu­d mod et indslag på faerøsk tv.

I første omgang var det mest en lokal begivenhed. Nu er det storpoliti­k.

 ??  ?? Den 47-årige faerøske lagmand Bárður Nielsen er ny i embedet. Han tiltrådte i september. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Den 47-årige faerøske lagmand Bárður Nielsen er ny i embedet. Han tiltrådte i september. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark