Jyllands-Posten

Myanmars falmede frihedsiko­n forsvarer sig mod folkemord

Den udskaeldte Myanmar-leder Aung San Suu Kyi har selv ønsket at rejse til Haag og svare igen på folkemords­anklagerne mod sit land.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk KAREN STOKKENDAL POULSEN, MYANMAR-EKSPERT

I over to år har Aung San Suu Kyi forholdt sig meget tavs.

Lederen af Myanmar har naegtet at komme med indrømmels­er eller store forklaring­er på rohingya-krisen og har i stedet trukket sig laengere og laengere vaek fra Vesten, som i årtier var hendes taette allierede.

Onsdag brød hun stilheden. Under et retsmøde ved Den Internatio­nale Domstole i Haag forsvarede hun sit land mod anklagerne om folkedrab på det muslimske rohingya-mindretal i graensesta­ten Rakhine.

Vesten fik dermed en ny mulighed for at prøve at forstå, hvad der i disse år går gennem hovedet på den kvinde, som i årtier blev hyldet som et af verdens største frihedsiko­ner, men som i dag er stemplet som internatio­nal skurk for at have ladet massakren mod rohingyaer­ne stå på.

»Gambia (landet, der har rejst sagen om Myanmars folkedrab, red.) har givet et ufuldstaen­digt og misvisende billede af den faktuelle situation i Rakhine-staten i Myanmar,« lød det fra Aung San Suu Kyi, da hun talte i ca. 30 minutter, mens flere af Myanmars øverste militaere ledere også var at finde i retslokale­t.

Hendes forklaring lød, at angrebene, som tog sin begyndelse i august 2017, og som i dag har sendt flere end 740.000 rohingyaer­e på flugt, var et legitimt modsvar

Tragisk ironisk så samles hele befolkning­en i støtten af hende i denne sag. Det er Myanmar mod verden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark