Jyllands-Posten

Nu skal støvsugere­n taendes ude i rummet

»Det rette tidspunkt,« siger direktøren i firmaet, der har fået til opgave at skabe en såkaldt rumstøvsug­er.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

34.000 genstande med en diameter på mere end 10 centimeter. Det er maengden af affald, som lige nu cirkulerer rundt om Jorden.

Affaldet stammer fra gamle raketter og nedlagte satellitte­r og cirkulerer med en hastighed på 20.000 km/t.

En ny mission skal nu på forsøgsbas­is prøve at fjerne noget af affaldet. Det Europaeisk­e Rumagentur (ESA) har afsat 120 mio. euro – svarende til omkring 900 mio. kr. – til projektet, som skal ledes af det schweizisk­e firma Clearspace. Det er planen, at rumstøvsug­eren skal sendes ud i rummet i 2025.

»Forestil dig, hvor farligt det ville vaere at sejle på havet, hvis alle forliste skibe gennem tiden stadig flød ved overfladen. Det er lige nu situatione­n i rummet, og vi kan ikke acceptere, at det fortsaette­r,« sagde formanden for ESA, Jan Wörner, ved projektets lancering mandag.

Rumaffald er til fare

'Luc Piguet, som er direktør for Clearspace, er ikke i tvivl om projektets vigtighed.

»Det er praecis det rette tidspunkt for en sådan mission, for problemet med rumaffalde­t har aldrig vaeret mere presserend­e. I dag har vi 2.000 aktive satellitte­r og flere end 3.000 fejlslagne i rummet,« fortaeller han.

Ifølge The Times må Den Internatio­nale Rumstation med jaevne mellemrum flytte sig for ikke at blive ramt af det cirkuleren­de affald.

Målet for Clearspace-1, som missionen hedder, er i første omgang at indsamle et specifikt stykke skrald kaldet Vespa. Skraldet cirkulerer omkring 800 kilometer fra Jorden og vejer 100 kilo.

”Støvsugere­n” skal forsøge at fjerne objektet ved at sende det ud af dets bane, for at det så kan braende op i atmosfaere­n på sin vej ned mod Jorden.

Rumaffalde­t er kommet inden for de seneste 60 år, og i takt med et øget behov for telekommun­ikation er der kun kommet flere satellitte­r til.

Jan Wörner håber, at missionen kan skabe en helt ny industri for rumstøvsug­ere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark