Jyllands-Posten

Det britiske valg kan ende uden en klar vinder

De seneste dage har de konservati­ve med Boris Johnson i spidsen tabt terraen i meningsmål­ingerne, men står dog fortsat til at få regeringsm­agten. Der er dog bekymring for, at valget ender uden en klar vinder.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Lad det vaere sagt med det samme: den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, har gennem ca. seks ugers valgkamp ført klart i meningsmål­ingerne før torsdagens parlaments­valg.

Hvis målingerne holder, kan den konservati­ve leder danne en ny regering inden for en uges tid, og han kan måske allerede inden jul få vedtaget den skilsmisse­aftale med EU, som han fremlagde i oktober, men som Underhuset ikke uden videre ville stemme for.

Desvaerre for Boris Johnson er det ikke altid, at vaelgerne stemmer på det parti, de har sagt til meningsmål­ingsinstit­uttet, når de står på valgstedet.

Få timer før selve valghandli­ngen går i gang kl. 8 (dansk tid) torsdag morgen i det, som partierne alle kalder »det vigtigste valg i en generation«, er der tegn på, at valget bliver taettere end som så, og afhaengigt af øjnene, der ser, er der en chance eller en risiko for, at Underhuset­s politiske sammensaet­ning bliver akkurat lige så bøvlet at navigere i som det gamle, hvor intet parti har et flertal alene.

Øget sandsynlig­hed for kaos

Briterne elsker vaeddemål og spiller også flittigt på valgresult­atet. Tirsdag aften aendrede det store bookmakerf­irma Ladbrokes oddsene, så man nu får faerre penge, hvis man spiller på et parlament uden en egentlig vinder, og Ladbrokes vurderer, at der er 25 pct. sandsynlig­hed for, at der ikke bliver et enkelt parti, der alene får flertal i parlamente­t.

De konservati­ve, der ellers har optrådt sejrsikre i store dele af valgkampen, forsøger nu også at nedtone forventnin­gerne.

Boris Johnson har de seneste dage advaret mod at tro, at »den er hjemme«.

»Vi så, hvordan meningsmål­ingerne tog fejl i 2017. Valget kan blive meget taet,« lød det fra premiermin­isteren dagen før valget.

Advarslen var bl.a. henvendt til de konservati­ve vaelgere, der ikke går ind for brexit, men som heller ikke vil støtte andre partier og derfor vaelger at blive hjemme dels i protest over Boris Johnsons brexit-linje, dels i en forventnin­g om, at de konservati­ve nok skal klare den.

Konservati­v bekymring

Avisen The Daily Telegraph kunne tirsdag beskrive et internt dokument, der er sendt fra de konservati­ves vaelger-talknusere til partiets kampagnele­delse, hvori der advares om, at opposition­en med Labour i spidsen og med støtte fra brexit-modstander­ne hos Liberaldem­okraterne og det skotske national parti, SNP, kun skal indhente 12 mandater i forhold til valget i 2017 for at fjerne Boris Johnson fra magten.

Samtidig viste en YouGov-måling i The Times onsdag, at mens de konservati­ves mulige flertal var på 68 mandater for to uger siden, er det nu skrumpet til 28 mandaters flertal.

Tages der højde for usikkerhed­en i den slags målinger, kan de konservati­ve ryge ned på 311 mandater – og det kraever i princippet 325 for at få et flertal. Usikkerhed­en øges af, at en af fem vaelgere endnu ikke har besluttet sig.

YouGov konkludere­r, at målingen viser, at det ikke laengere kan udelukkes, at ingen partier opnår et absolut flertal, hvilket igen kan betyde, at situatione­n i Underhuset bliver akkurat lige så besvaerlig, som den var, før valget blev udskrevet – og dermed er fremtiden for brexit fortsat usikker.

Den nye måling viser samtidig, at det skrantende britiske sundhedsva­esen og forbedring­en heraf nu betyder lige så meget for vaelgerne som brexit. Det kommer – som Jyllands-Posten skrev I går – dagen efter at de britiske medier flød over med billedet af en fireårig dreng, der måtte ligge i timevis på et gulv, inden han kunne få en seng på et hospital i Leeds, hvor han skulle indlaegges med lungebetae­ndelse.

Det var en situation, som Boris Johnson i et interview med en tv-station i første omgang ikke ville forholde sig til. Siden sagde han undskyld til familien, mens opposition­spartierne udnyttede sagen til at kritisere de konservati­ve, der har siddet i regering i ni år, for at have udsat sundhedsva­esenet for voldsomme besparelse­r.

En anden afgørende faktor bliver de såkaldte taktiske stemmer, som de partier og organisati­oner, der ønsker fortsat medlemskab af EU, har ivaerksat.

Rundt omkring i landet har der lydt opfordring­er til, at man ikke nødvendigv­is skal stemme på det parti eller den person, man plejer at stemme på, men i stedet skal stemme for eller imod brexit. De tre store opposition­spartier, Labour, SNP i Skotland og Liberaldem­okraterne, har siden weekenden sat en stor kampagne i gang for netop at få vaelgerne til at stemme taktisk.

Der er forskellig­e vurderinge­r af, hvor meget disse taktiske stemmer vil betyde.

Men i weekenden kunne f.eks. den pro-europaeisk­e organisati­on Best for Britain offentligg­øre en analyse, der viser, at hvis i alt ca. 40.000 vaelgere stemmer taktisk i 36

kredse, hvor der forventes et taet opløb, må Boris Johnson aflevere nøglerne til Downing Street.

Det fik Boris Johnson til under sin valgturné at sige, at »de taktiske stemmer øger risikoen for en fortsat usikkerhed om landets fremtid«.

Den seneste måling om briternes holdning til brexit er fra den 18. november i år, og den viser naermest dødt løb med et lille flertal, der ønsker at blive i EU.

Flere mulige scenarier

Der kan udspille sig flere brexit-scenarier, afhaengigt af hvordan Underhuset­s sammensaet­ning bliver.

Hvis Boris Johnson ender med at få et stort flertal, så kører brexit-processen, som han ønsker det, og briterne forlader EU den 31. januar, hvorefter forhandlin­gerne om en ny handelsaft­ale indledes.

Ifølge The Times kan han dog komme i problemer, hvis et konservati­vt flertal ender på mindre end 20 mandater, fordi han så skal tage hensyn til både de såkaldte brexiteers, der ønsker et hårdere brexit end Boris Johnson, og til de konservati­ve, der har vundet en tidligere Labour-kreds, men som vil se meget på de økonomiske konsekvens­er af brexit i deres egen valgkreds.

Det store bøvl kommer dog, hvis de konservati­ve bliver det største parti, men ikke får flertal alene. Så vil de øvrige partier formentlig afsaette ham, fordi de vil gå efter en anden brexit-løsning og en ny afstemning. Det kan får regeringsf­orhandling­erne til at traekke ud, fordi skotterne vil kraeve deres egen uafhaengig­hedsafstem­ning, Liberaldem­okraterne vil ikke have Jeremy

Corbyn som premiermin­ister og vil i øvrigt slet ikke have nye EU-forhandlin­ger, men helst bare traekke brexit tilbage, mens det er uklart, hvordan det nordirske unionistpa­rti, DUP, vil stille sig til det hele.

Der peges også på en form for administra­tiv regering ledet af Jeremy Corbyn, der skal sidde frem til en ny folkeafste­mning om brexit.

Et scenarie med en Labour-flertalsre­gering anses som helt usandsynli­g.

Men for at få de sidste stemmer hjem, havde partileder­ne dedikeret hele onsdagen til en sidste tur rundt til vaelgerne på kryds og tvaers af landet.

Jeremy Corbyn holdt fast i budskabet om, at en stemme på Labour vil vaere en stemme på mere velfaerd, højere lønninger og et bedre sundhedsva­esen.

Boris Johnson holdt fast i sine budskaber om, at brexit skal gennemføre­s hurtigt, at også han kan forbedre sundhedsva­esenet, og så gik han i offensiven på et tredje af valgkampen­s helt store temaer, nemlig kriminalit­et. Boris Johnson lovede, at med en konservati­v regering vil terroriste­r, seksual- og voldsforbr­ydere blive straffet hårdere.

 ??  ??
 ??  ?? Det er denne adresse, det hele handler om: Downing Street 10 i London, hvor den britiske premiermin­ister bor og har kontor. Fredag morgen ved vi formentlig, om Boris Johnson kan blive boende. Eller om der kommer en ny chef for den officielle Downing Street 10-kat, Larry, hvis titel er Chief Mouser to the Cabinet Office.
Foto: Toby Melville/Reuters
Det er denne adresse, det hele handler om: Downing Street 10 i London, hvor den britiske premiermin­ister bor og har kontor. Fredag morgen ved vi formentlig, om Boris Johnson kan blive boende. Eller om der kommer en ny chef for den officielle Downing Street 10-kat, Larry, hvis titel er Chief Mouser to the Cabinet Office. Foto: Toby Melville/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark