Jyllands-Posten

Franskmaen­d vil ikke arbejde, til de er 64 år

Efter seks dage med demonstrat­ioner og strejker fik premiermin­ister Philippes pensionsre­form en ublid medfart.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Reaktionen fra franske fagforenin­ger var negativ, da den franske premiermin­ister Edouard Philippe onsdag fremlagde et detaljeret udspil til en pensionsre­form.

En forlaengel­se af arbejdsliv­et fra 62 til 64 år er uacceptabe­l, fastslog fagforenin­gsledere på stribe og slukkede håbet om, at julefreden snart vil saenke sig over landet, og at tog og busser igen vil køre til tiden.

Den første afvisning kom fra lederen af Frankrigs største fagforenin­g, CFDT, der ellers er kendt for at vaere mere moderat og samarbejds­villig end den kommunisti­ske CGT og derfor praesident Macrons bedste bud på en allieret i striden.

Generalsek­retaer Laurent Berger afviste udspillet og kaldte forslaget om, at franskmaen­d skal arbejde to år laengere for en rød linje, som nu er overskrede­t. Derfor ventes strejkerne i det franske statsbaner SNCF og hovedstade­ns trafiksels­kab RATP at fortsaette på fuld styrke torsdag og de kommende dage.

Fagforenin­gen CGT opfordrer medlemmern­e til at udvide strejkerne, mens Force Ouvrière beskyldte premiermin­isteren for at vende ryggen til arbejderne. Også repraesent­anter for politiets og laererstan­dens fagforenin­ger afviste udspillet.

Strejker til jul?

Dermed kan strejkerne fortsaette i de kommende dage og måske vare helt til jul. En lignende styrkeprøv­e om en pensionsre­form i 1995 varede i små tre uger.

Regeringen har ellers i de seneste dage justeret planen og indført lange overgangso­rdninger i håb om at stoppe strejkerne. Edouard Philippe understreg­ede, at et nyt og ens pensionssy­stem vil komme alle til gode.

»Jeg er fast besluttet på at aendre systemet, fordi jeg anser det nye system for langt mere retfaerdig­t end det nuvaerende,« sagde Edouard Philippe i en naesten timelang tale.

Han understreg­ede, at det nye pointsyste­m vil vaere mere solidarisk. Det vil navnlig komme kvinderne, de lavtlønned­e, landmaend og selvstaend­ige til gode, fordi de i dag generelt modtager meget lave pensioner.

Målet med reformen er fortsat at samle de 42 nuvaerende pensionssy­stemer i Frankrig til et faelles system for alle. Det indebaerer også, at 11 saerligt privileger­ede systemer, der gaelder for ansatte i statsbaner­ne og hovedstade­ns trafiksels­kab, over tid skal nedlaegges.

I det nye udspil, der efter planen skal vedtages i januar, fastholder regeringen målet om et nyt faelles pointsyste­m efter svensk model, men den er indstillet på at indføre lange overgangsp­erioder.

Frankrig har ikke et system med folkepensi­on som i Danmark. Pensionen udregnes efter, hvor laenge man har arbejdet, og hvor meget man har tjent.

Reformen indfører dog en minimumspe­nsion på 1.000 euro eller ca. 7.500 kr. for alle, der hele livet har arbejdet for mindsteløn.

Det er en klar forbedring for de fattigste af Frankrigs pensionist­er, og punktet er det mindst omstridte i pakken. Det indføres fra 2022.

Op til en løn på 900.000 kr. om året betaler alle samme procentdel af deres løn til pension. Folk med højere løn skal betale en højere sats for at finansiere pension til dårligst lønnede.

Edouard Philippe lovede, at politifolk, brandmaend og ansatte i faengsler vil bevare deres fordele, og han forsøgte at komme frygten blandt franske laerere i møde med et løfte om, at de ikke vil miste en eneste euro i det nye system.

Spørgsmåle­t er, om luften går ud af protestern­e af sig selv. Reformen får ikke virkning for de lønmodtage­re, der er født før 1975. For alle under 44 år gaelder overgangsr­egler, mens pointsyste­met vil gaelde for unge, der kommer ind på arbejdsmar­kedet.

Jeg er fast besluttet på at aendre systemet, fordi jeg anser det nye system for langt mere retfaerdig­t end det nuvaerende. EDOUARD PHILIPPE, FRANKRIGS PREMIERMIN­ISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark