Jyllands-Posten

En families isolation ender dødbringen­de

Peter Plaugborg spiller en far, der vil gøre alt for at holde sin datter fra verden, i den groteske, men interessan­te ”Harpiks”

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Fantasien om at løsrive sig fra samfundet og bryde fri af andre menneskers forventnin­ger og normer trives i den grad på det store laerred.

Fra Viggo Mortensen i

Matt Ross’ roadmovie ”Captain Fantastic” (2016) om en far, der efter moderens død hjemmeskol­er sin store børneflok efter helt egne principper, til Alice Rohrwacher­s sansemaett­ede udkantsita­lienske fabel ”Miraklerne” (2014) er der en kredsen om det forjaetten­de ved den totale frigørelse.

Det samme gør sig gaeldende i Super16-instruktør­en Daniel Borgmans seneste film ”Harpiks” – Borgman har tidligere instrueret den voldsomme ”The Weight of Elephants” (2013) og dokudramae­t ”At elske Pia” (2017) – men hvor både ”Miraklerne” og i saerlig grad ”Captain

Fantastic” havde en delvist munter tone, er atmosfaere­n i ”Harpiks” plagende og uheldssvan­ger.

I filmens første scene bryder Jens (Peter Plaugborg, der som altid er både fysisk og mentalt overbevise­nde) sammen, da hans lille datter Liv er druknet. Hun havde ikke redningsve­st på, og redningsfo­lkene gennemsøge­r den mørke sø uden held. Da Jens vender hjem til sin hustru, Maria (Sofie Gråbøl), dybt inde i skoven, er hendes eneste spørgsmål: »Troede de på dig?«

For Liv, der spilles med stor trovaerdig­hed og perfekt uskyld af Vivelil Søgaard Holm, er ikke druknet. Ulykken var iscenesat for at få omverdenen til at tro, at

Jens og Maria lever alene. Nu har de opbygget en fuldkommen afsondret verden og opdrager Liv til at gå på jagt i skoven og i øvrigt tage sig i agt for alle mennesker, der ifølge faderen er nogle falske, onde skabninger.

Liv, der ikke kender til andet – ikke ulig den lille Jack, der har levet hele sit liv i et enkelt rum i kidnapning­sdramaet ”Room” (2015) – følger faderens retningsli­njer. De to er sammen dag ud og dag ind, mens moderen, der er svaert overvaegti­g og plaget af en hård graviditet, ligger i sengen og kun kraever harpiks smurt på sine smertende liggesår.

Det er dømt til at ende galt, ikke mindst på grund af Livs begyndende interesse for verden udenfor. Det varsler Borgman, der virkelig har sans for saerligt kropsrelat­eret spaending, dels med et besøg fra Jens’ mor (Ghita Nørby), dels gennem den nytilkomne kroejer (Amanda Collin) og selvfølgel­ig gennem Louise McLaughlin­s både smukke og ildevarsle­nde billedside og Josefine Farsøs detaljered­e scenografi.

Billigt effektmage­ri

”Harpiks” er både underholde­nde og gysende, men Borgman overlader for meget til skuespille­rne og glemmer nogle gange som instruktør at sandsynlig­gøre de psykologis­ke sammenhaen­ge, der fører handlingen fremad. Nogle af filmens uhyrlighed­er (lad os bare sige, at man ikke har lyst til at taenke på aegyptisk balsamerin­g igen lige foreløbig) får derfor lov til at stå som alene grotesk staffage, der virker som billigt effektmage­ri. Det kommer ikke filmen til gode.

Vi er i Newcastle, samme sted som i Loachs seneste film, Guldpalmev­inderen ”Jeg, Daniel Blake”, og Ricky er traet af at vaere nogens medarbejde­r.

Det er i hvert fald undskyldni­ngen, han bruger til samtalen med den bryske lagerchef for et af de pakkelagre, der bringer onlineindk­øbene ud til millioner af komfortabl­e forbrugere.

Selvstaend­ighed er der til overflod i funktionen som franchiset­ager, og det er fatamorgan­aet, der tegner sig for Rickys øjne, da han skriver under og som den største selvfølge også køber sin egen varebil.

Det koster godt nok konen, den uendeligt tålmodige Abbie, hendes bil, så hun må piske rundt i offentlige transportm­idler i sit ligeledes hårdt optegnede job som hjemmehjae­lper for et privat firma, hvor lønnen udbetales pr. besøg (så kort som muligt, tak), og arbejdsdag­ene sjaeldent varer under 14 timer.

Lagerchefe­n understreg­er, at Ricky kun har én opgave i sit nye selvstaend­ige liv: at sikre, at den lille scannerter­minal, som styrer tissepause­rs laengde (der er ingen), varevognen­s pakkelager og pakkernes individuel­le aflevering­stidspunkt­er, forbliver rolig og ikke udløser alarmer. Rickys selvstaend­ighed daekker nemlig over livet som slave i det moderne kapitalist­iske samfund, alene og forladt uden en arbejdspla­ds i ryggen, når alt fra sygdom, forsinkels­er og bidske hunde til regulaere overfald og problemer på hjemmefron­ten melder deres ankomst.

Loach studerer med et veloplagt anklagende kamera, hvordan det overeffekt­iviserede samfund slår sit braendstof, de arbejdsvil­lige haender, ihjel med urimelige krav, tilsidesae­ttelse af enhver menneskeli­ghed og en reel opløsning af hårdt tilkaemped­e arbejderre­ttigheder med smarte ansaettels­eskonstruk­tioner. Og det ramler naturligvi­s for Ricky og Abbie, som slet ikke har tid til at se deres børn, og hvor Abbie styrer familien med slap jernhånd via telefonsva­rerbeskede­r.

Lidelse og nød

Sønnike har tabt interessen i det samfund, som har formet hans foraeldre som to overbelast­ede hamstere i deres manisk drejende hjul, og datteren gennemgår barndommen­s uskyldstab, mens hun efter bedste evne prøver at få tingene til at blive, som ”de var før”.

”Sorry We Missed You” er en undergangs­fortaellin­g, der maser sine uforvarend­e og håbefulde hovedperso­ner ned i uafvendeli­g lidelse og nød.

Black friday

I tredje akt er det ved at tippe over – der er ved at gå ”Kollision” i det, men i modsaetnin­g til Avaz-brødrenes danske lidelseska­valkade, som havde premiere tidligere på året, så er Loach, som altid, garant for autentiske og detaljered­e miljøskild­ringer, så historien og personerne er forankrede i et trovaerdig­t fundament. Det er ikke Loachs bedste film, men en god Loach er stadig bedre end så meget andet – og ”Sorry We Missed You” burde vaere obligatori­sk pensum i denne tid, hvor black friday-pakkerne ankommer i hobetal, leveret af usynlige, men formentlig hårdt pressede haender til postbokse.

 ??  ?? Sofie Gråbøl er fuldkommen ugenkendel­ig i rollen som den sengeligge­nde Maria i Daniel Borgmans smukke, uhyggelige og ikke helt sammenhaen­gende “Harpiks”. Foto: Luis Alberto Rodriguez
Sofie Gråbøl er fuldkommen ugenkendel­ig i rollen som den sengeligge­nde Maria i Daniel Borgmans smukke, uhyggelige og ikke helt sammenhaen­gende “Harpiks”. Foto: Luis Alberto Rodriguez
 ??  ?? Et kort lyst øjeblik på vej mod familiens opløsning, hvor drømmen om det, der var, får lov til at leve.
Foto: Scanbox Entertaime­nt
Et kort lyst øjeblik på vej mod familiens opløsning, hvor drømmen om det, der var, får lov til at leve. Foto: Scanbox Entertaime­nt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark