Jyllands-Posten

Hvid røg og tilgivelse i Vatikanet

Filmen om den stramme pave og den lidt løsere af slagsen er først og fremmest en opvisning i subtilt neddaempet skuespil.

- THE TWO POPES JACOB WENDT JENSEN

Kernen i ”The Two Popes” er de to pavers samtaler, forud for at Benedikt den

16. abdicerer i 2013, og den aktuelle pave Frans bliver ny pave, hvad han stadig er i dag. Filmen er inspireret af virkelighe­den, og 81-årige Anthony Hopkins spiller den gamle mere traditione­lt taenkende pave fra Tyskland, der er ved at vaere traet, mens 72-årige Jonathan Pryce spiller argentinsk­e Francis, der ganske vist er kardinal, men som er lige knap så institutio­nelt rodfaestet.

Og uden for Vatikanets ofte tykke mure buldrer verden videre med afsløringe­r om rod i regnskabet og sager om katolske praesters gentagne misbrug af kordrenge. Og det faktum, at topfolkene i Vatikanet, inklusive paven, vendte det blinde øje til.

Overlegent kammerspil

Fernando Meirelles er i dag langt fra sit ekspressiv­e udtryk i gennembrud­sfilmen

”City of God” med et lavmaelt kammerspil mellem to gamle maend. Den efterhånde­n tvivlende pave Benedict, som Gud er ved at forsvinde for. Og Francis, der ikke vil mase på for at blive pave. Det er slet ikke hans natur at vaere leder, og så har han en ikke pletfri politisk fortid.

Mesterligt

Anthony Hopkins’ karriere på film og tv straekker sig fra 1970 til i dag, og han er akkurat lige så mesterlig, som man kunne forvente. Et lille nik med hovedet, en tøven i diktionen eller et blik siger det hele. Over for ham får vi så ovenikøbet serveret endnu en skuespilma­essig laekkerbis­ken af den knap så kendte Jonathan Pryce.

Faktisk har han vaeret lige så aktiv som Hopkins gennem sin karriere, der blandt andet taeller hovedskurk­en i James Bond-filmen ”Tomorrow Never Dies” og antihelt i Terry Gilliams mestervaer­k ”Brazil”.

Kaerlighed og tilgivelse

Topmødet mellem skuespille­rne er en fryd at følge, mens de eksistenti­elle snakke er det en smule mindre. Noget af dialogen og nogle af manererne bliver naesten for gemytlige, hyggelige og katolsk servile.

Som ikke-voldsomt-troende vil det tage lidt tid at finde sig til rette i filmens univers, men ”The Two Popes” handler om et centralt tema i kristendom­men: tilgivelse. Og derfor bliver filmen bevaegende for alle. Kun ét tema er vel større end tilgivelse­n for en ateist: kaerlighed­en. Der er for mange kutteklaed­te maend i ”The Two Popes” til, at vi kommer helt derhen.

 ??  ?? Pave Benedikt den 16. (Anthony Hopkins) bliver venner med den kommende pave Frans (Jonathan Pryce) i filmen "The Two Popes". Foto: Peter Mountain
Pave Benedikt den 16. (Anthony Hopkins) bliver venner med den kommende pave Frans (Jonathan Pryce) i filmen "The Two Popes". Foto: Peter Mountain

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark