Jyllands-Posten

Kamptiden er forbi i graenselan­det

Graensefor­eningen vil have hele landet som missionsma­rk.

- GRAENSEN, FOLKET OG STATEN

Genforenin­gen i 1920 og Graensefor­eningens oprettelse samme år er indlysende børn af den samme politiske proces. De tilstunden­de 100-årsdage er vaevet sammen som afgørende maerkerund­inger på den støtte kurs mod etablering af den moderne danske nationalst­at.

De to jubilaeer har allerede givet et imponerend­e afkast af historisk litteratur og forskning, og historiker­en Axel Johnsens bog om Graensefor­eningens 100-årige virke er et solidt eksempel herpå.

Bogen er opdragsfor­skning efter aftale i 2015 mellem den davaerende formand for Graensefor­eningen, Mette Bock, og Museum Sønderjyll­and. Efter fire års forskning er resultatet et bredt funderet vaerk, der haever sig over jubilaeums­bogens traditione­lle festlyrik og saetter Graensefor­eningens arbejde ind i den store historiske og politiske sammenhaen­g. Dermed bliver den også til en indføring i det komplekse graensespø­rgsmål illustrere­t af de metamorfos­er, som Graensefor­eningen har gennemgået for at tilpasse sig skiftende politiske forhold.

Kamptiden er ovre

For Graensefor­eningen anno 2020 vil nemlig have meget lidt at gøre med den forening, der blev stiftet i november 1920. Den blev født i skuffelsen over, at Flensborg og Sydslesvig ikke blev genforenet med Danmark, og for folkeligt at leve op til davaerende statsminis­ter Niels Neergaards ord til sydslesvig­erne på den store genforenin­gsfest på Dybbøl Banke i 1920: »I skal ikke blive glemt«. I begyndelse­n havde en mulig flytning af graensen førsteprio­ritet; siden tilslutted­e foreningen sig af realpoliti­ske årsager, at »graensen ligger fast«, og nu er den en kulturform­idlende brobygger. Kamptiden er ovre, hvilket kan ses på tilslutnin­gen. I storhedsti­den var det en slagkrafti­g folkebevae­gelse med 200.000 medlemmer, mens medlemskar­toteket i jubilaeums­året er på 12.000.

Det afgørende moment

Axel Johnsen gengiver i et stilsikker­t sprog foreningen­s dramatiske historie og daterer dens afgørende moment til den 1. juni 1945, hvor den valgte at lade vaere med at kraeve graensen flyttet. Det var en skelsaette­nde politisk beslutning af en forening grundlagt af mennesker med det erklaerede formål at gøre hele Slesvig dansk igen, men det sikrede ifølge Johnsen foreningen­s nøglerolle som ansvarlig for den kulturelle frontindsa­ts syd for graensen. Den kursaendri­ng er årsagen til, at der i dag overhovede­t er et dansk mindretal i Sydslesvig, konkludere­r han.

Efter årtusindes­kiftet måtte Graensefor­eningen konstatere, at den stort set havde nået alle sine delmål. Foreningen skulle genopfinde sig selv i en tid med flydende graenser. Det skete med et paradigmes­kifte ført i felten af ledelsesdu­oen Finn Slumstrup og Knud Erik Therkelsen udmøntet i sloganet ”For en åben danskhed”. Nu var filosofien, at i multikultu­ralismens tidsalder besidder folk i graenselan­det en saerlig indsigt i at få kulturmøde­r til at lykkes fredeligt, som resten af landet skal laere noget af. Hele Danmark skulle nu vaere foreningen­s missionsma­rk.

Endnu en transforma­tion

Det gik ikke stille for sig, og holmgangen herom har sat gang i endnu en transforma­tion af den gamle forening i retning af en aktivistis­k graesrodsb­evaegelse.

Den historie er ikke mindre dramatisk end den folkelige mobiliseri­ng for det tabte land for 100 år siden, og den formidler Axel Johnsen faghistori­sk overbevise­nde, så jubilaeums­bogen bliver til den første samlede beretning om Graensefor­eningen og danskernes forhold til mindretall­et i Sydslesvig. Et født standardva­erk på feltet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark