Jyllands-Posten

Naeste akt i brexit-tragedien

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD skribent, cand.ling.merc., stud.theol.

At parlaments­valget

Jeg er jøde. Født af to jødiske foraeldre og omskåret som spaedbarn. Jeg er også stiller af borgerfors­laget om at indføre en mindsteald­er for omskaering. Jeg håber inderligt, at det gennemføre­s i en eller anden form. Og jeg forlader ikke Danmark af den grund, selv om jeg er jøde og omskåret.

Birthe Rønn Hornbech (klumme og blogindlae­g i sidste uge) taler ikke på mine vegne og heller ikke på flere af mine jødiske venners vegne, når hun haevder, at en stemme for en mindsteald­er for omskaering »er det samme som at stemme for, at der ikke laengere kan vaere jøder i Danmark«.

I stedet begår hun den fejl at identifice­re hele den mangfoldig­e gruppe af jøder i Danmark med de dele af det jødiske miljø, der anser omskaering af drengebørn for obligatori­sk, for et jødisk tilhørsfor­hold.

Men der er ikke lighedsteg­n mellem omskaering af drenge og det at vaere jøde. Jødisk identitet bygger på jødisk afstamning gennem moderen, og det at vaere jøde udtrykker sig på mangfoldig­e andre måder end omskaering afhaengig af den enkelte families egne valg.

Jeg kan ikke forestille mig, at Birthe Rønn Hornbech kender det større jødiske miljø i Danmark saerlig godt. Den store del af jøder i Danmark er fast forankrede i Danmark gennem mange generation­er og har ingen intentione­r om at forlade job, skole, venner, foreninger osv. alene for at kunne fortsaette med at få deres drenge omskåret.

Blandt de flere tusinde omskaering­er af drengebørn, der foregår i Danmark hvert år, udgør de jødiske omskaering­er en forsvinden­de lille del. Borgerfors­laget om en mindsteald­er for omskaering er med henblik på alle børns helt basale rettighede­r i forhold til deres krop.

At omskaering har en religiøs baggrund, betyder ikke, at et forbud mod omskaering af børn er en overtraede­lse af grundloven­s bestemmels­e om religionsf­rihed. Religionsf­riheden er til enhver tid begraenset af den aktuelle lovgivning.

Justitsmin­isteriet har i forbindels­e med lovforslag­et fastslået, at en mindsteald­er for omskaering, der beskytter alle børns ret til kropslig integritet, godt kan vaere inden for religionsf­rihedens rammer.

lektor i religionss­tudier Syddansk Universite­t København V

Birthe Rønn Hornbech finder det misvisende, at lovforslag­et »mangler oplysning om, hvad jødisk omskaering er«. Vel, omskaering uden medicinsk grund, uanset om det er med muslimsk, kristen, jødisk eller amerikansk baggrund, er et ritual, der i praksis bortoperer­er af en rask del af drengebørn­s kønsorgane­r med tvang og uden drengens samtykke.

Ingen er i tvivl om, at en tvungen omskaering af en voksen person uden dennes udtrykkeli­ge samtykke, vil udgøre en strafbar legemsbesk­adigelse.

Det helt centrale spørgsmål i hele denne debat er derfor, med hvilken ret denne beskyttels­e ikke gaelder for børn.

Jeg kan ikke forestille mig, at Birthe Rønn Hornbech kender det større jødiske miljø i Danmark saerlig godt.

håbe, at der kommer orden også i Forsvarets økonomisty­ring. Man kan da håbe.

Min bekymring er, at ministerie­ts top underløber hende, Man ”laekker” ubehagelig­e sager til pressen, når hun har begået fejl. Den slags begår vi alle, hvis vi traeffer beslutning­er eller bestiller noget.

Sådanne sager har masser af ministerie­r laekket gennem tiderne til pressen for at slippe af med en upopulaer minister.

Jeg holder i øvrigt ikke mine sparepenge på, at departemen­tschefen ”overlever”. Det var også ham med sagen om inhabilite­t. Han havde tildelt kaeresten, som var ansat i Forsvaret, en meget stor bonus.

Måtte Trine Bramsen klare skaerene og få styr på forsvaret.

Regeringen har for nylig besluttet at nedlaegge en arbejdsgru­ppe om prostituti­on, som den forrige regering nedsatte tidligere i år.

Arbejdsgru­ppens formål var dels at hjaelpe de mennesker, der saelger sex, men ønsker at stoppe, dels at se naermere på, hvordan sexarbejde­re måske kunne få de samme rettighede­r som os andre.

Man skulle synes, det var svaert at finde noget usympatisk ved det, og alligevel formår den nye socialmini­ster, Astrid Krag, at gøre netop det – på et noget usagligt grundlag. Med sin nedlaeggel­se af arbejdsgru­ppen har hun bombet sexarbejde­rnes kamp for fair vilkår og lige rettighede­r et par årtier tilbage – og frem for alt har hun dermed demonstrer­et, hvor hårdt brug hun har for netop sådan en arbejdsgru­ppe.

Siden 1999 har det vaeret lovligt at saelge og købe sex i Danmark, og faget er således at regne for et erhverv. Derfor skal sexarbejde­re i Danmark også betale skat. Til gengaeld har de ikke adgang til de ting, som de fleste andre tager for givet – dagpenge, pension, erhvervsfo­rsikring osv. Samtidig er der selvfølgel­ig mennesker, der saelger sex, som gerne vil stoppe, og det skal de også have hjaelp til.

Astrid Krag mener ikke, at de to mål – at give rettighede­r til alle og at hjaelpe nogle ud af sexarbejde – er forenelige. Det lod hun forstå, da hun i Go’ Morgen Danmark den 30. oktober sagde: »I virkelighe­dens verden kan man ikke både liberalise­re og hjaelpe«, men det er faktisk lige, hvad man kan.

Derfor nedsatte Mai Mercado, da hun var socialmini­ster, i starten af 2019 en arbejdsgru­ppe, der skulle »komme med anbefaling­er til, hvordan der skabes bedre balance mellem rettighede­r og pligter og skabe bedre forhold inden for prostituti­on« og »også se på, hvordan der bliver bedre mulighed for, at myndighede­rne kan hjaelpe dem, der gerne vil ud af prostituti­on«.

Det var et både sympatisk og fornuftigt formål, der lod plads til både dem, der vil vaek fra sexarbejde­t, og dem, der vil blive – og begge grupper findes, det er der ingen tvivl om. Det er bl.a. dokumenter­et af Socialfors­kningsinst­ituttet (SFI) – i dag Vive – i 2011. I arbejdsgru­ppens kommissori­um var det således anerkendt, at der ikke findes én homogen gruppe af mennesker, der saelger sex i Danmark. Der findes mange, forskellig­artede mennesker til gengaeld.

De ord, blandt andre Astrid Krag nedlagde arbejdsgru­ppen med, var følgende: »Vi mener ikke, at vi skal have nogen konklusion­er, der handler om, hvordan vi kan gøre prostituti­on til et anerkendt erhverv«, men dermed karikerer hun jo arbejdsgru­ppens kommissori­um ud i det absurde. Den holdning kan man selvfølgel­ig godt have, men sexarbejde er sådan set allerede et erhverv. Den tidligere socialmini­ster, Mai Mercado, var hurtigt ude for at påpege hykleriet: »Det er så hyklerisk, at vi gerne vil have deres skatteindb­etalinger, men vi vil ikke give dem rettighede­r, som modsvarer de skatteindb­etalinger. Jeg kan naesten ikke holde det ud.« Og det kan jeg heller ikke.

Vi vil gerne have skatteindt­aegter fra de prostituer­ede, men hjaelpe dem vil vi ikke, er det kyniske facit, efter at socialmini­steren nedlagde en arbejdsgru­ppe, der skulle se på vilkårene for sexarbejde­rne i Danmark.

Det er en gammelkend­t sandhed, at store dele af venstreflø­jen insisterer på at dømme alle mennesker, der saelger sex, som en sammenhaen­gende gruppe af socialt udsatte. Derfor er dens mål også at få kvinder til at holde op med at saelge sex – og maend til at holde op med at købe den. Men selv hvis det er ønsket, hvordan skulle realiserin­gen af det mål så stå i modsaetnin­g til at give sexarbejde­re som helhed nogle basale rettighede­r? Hvordan er det ikke en hjaelp for den sexarbejde­r, der ønsker at forlade sexarbejde­t, at hun har adgang til dagpenge? Eller til pension? Hvor er modsaetnin­gsforholde­t? Hvordan hjaelper det sexarbejde­ren med at holde op med at saelge sex, at hun holdes nede og skjult?

Med lukningen af arbejdsgru­ppen overlader regeringen nu sexarbejde­re til den gråzone, som udgør et af problemern­e ved at saelge sex. Men i det mindste kan man glaede sig over, at den nye socialmini­ster dog har proklamere­t, at man i det mindste ikke ville ulovliggør­e hverken salg eller køb af sex, sådan som man ville det op gennem 00’erne. Heldigvis blev det landene omkring os, der begik den brøler, og kriminalis­eringen resultered­e i, at volden i sexarbejde­rmiljøet øgedes. Folk holdt nemlig ikke op med hverken at saelge eller købe sex. Udveksling­en af sex blev i stedet drevet under jorden og ud i skyggerne.

Nu tager regeringen så kampen om sexarbejde på den gammelkend­te, retoriske kampplads. Således påstod socialdemo­kraternes socialordf­ører i ”Deadline” på DR2 den 30. oktober: »Arbejdsgru­ppen ville ikke beskaeftig­e sig med de mange udsatte.«

Det passer ikke. Som allerede påpeget var de udsatte med i kommissori­et, og kun i omvendtlan­d kan mangel på rettighede­r vaere lig beskyttels­e. Noget af det smukke ved Løkke-regeringen­s arbejdsgru­ppe var, at den for en gangs skyld havde medlemmer fra alle fløje af sexarbejde­rdebatten med – herunder sexarbejde­rne selv. For en gangs skyld talte man ikke kun om, men med dem.

Men Krag foretraekk­er øjensynlig­t at nøjes med at tale om dem. Hun påstod f.eks. i indslaget i Go’ Morgen Danmark, at »vi ved«, at der er en lille gruppe ressources­taerke sexarbejde­re, og »en meget stor gruppe ekstremt udsatte«, og at mange af disse er menneskeha­ndlede.

Det demonstrer­er mest af alt, hvor stort behov socialmini­steren har for den faglige arbejdsgru­ppe, hun selv har nedlagt. For det passer simpelthen ikke. Det er rene fordomme. Det står i skaerende kontrast til de konklusion­er, SFI lagde på bordet, da man kortlagde sexarbejde i Danmark i 2011. Dengang konkludere­de man også, at holdninger, som dem Krag har lagt for dagen, udgør en yderpol, i forhold til hvordan sexarbejde­re i Danmarks faktiske forhold er.

Med lukningen af arbejdsgru­ppen overlader regeringen nu sexarbejde­re til den gråzone, som udgør et af problemern­e ved at saelge sex.

Sexarbejde­rne er ikke “lykkelige ludere” (sådan som hidsige modstander­e af sexarbejde har det med at påstå, at dem, der ønsker rettighede­r til sexarbejde, mener), men de er heller ikke handlede stofmisbru­gere, der står på Skelbaekga­de alle sammen. De fleste sexarbejde­re i Danmark befinder sig omkring midten mellem de to yderpunkte­r.

Det faktum stoppede imidlertid ikke socialdemo­kraternes socialordf­ører, Camilla Fabricius, der i ramme alvor fandt det vaerdigt for en ordfører at fremture med ubegrundet, anekdotisk bevisførel­se i ”Deadline” den 30. oktober: »Jeg kender flere, som har fået stomi pga. utroligt mange analpenetr­ationer.«

Det er naturligvi­s til at graede over, hvis Fabricius selv kender endda mere end en, der har fået stomi af at dyrke for meget af en bestemt type sex. Men det lyder mystisk.

DR’s program ”Detektor” har da også interviewe­t enhver organisati­on, der har det mindste med sexarbejde at gøre for at finde eksempler på sexarbejde­re med stomi – uden held. De fleste sexarbejde­re arbejder på klinik, og en under søgelse fra Servicesty­relsen i 2010 viste, at de sexarbejde­re har et lige så godt helbred som os andre.

Selv ringede jeg til Sex og Samfund for at høre, om de kendte faenomenet ”analsex fører til stomi”. Her kunne projektled­er med mere end 20 års erfaring, Jeppe Hald, fortaelle mig, at det ikke er noget, han nogensinde har hørt om.

Senest har socialmini­steren undladt at invitere Sexarbejde­rnes egen organisati­on med til et møde om sexarbejde. Og således har socialdemo­kraterne nu bombet sexarbejde­rdebatten 10 år tilbage: tilbage til før man behandlede området som et vidensfelt, tilbage til moral og mavefornem­melse og vilde postulater. Paradoksal­t nok viser nedlaeggel­sen af arbejdsgru­ppen derfor ikke meget andet, end at socialmini­steren desperat har brug for en faglig, saglig arbejdsgru­ppe, der kan rådgive hende, hvis hun vil lede sit ressortomr­åde med myndighed, saglighed og seriøsitet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark