Jyllands-Posten

Hendes regnbuefam­ilie gav Sanna Marin troen på lighed for alle

34 år, ny leder i Finland og verdens yngste regeringsl­eder. Sanna Marin er mønsterbry­der.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Da Sanna Marin gik i gymnasiet og mødte unge, som var engagerede i politik, taenkte hun, at det aldrig ville blive noget for hende. Som barn af arbejderkl­assen var det lukket land. Troede hun.

Tilvaerels­en skulle forme sig anderledes for Sanna Marin, som tirsdag blev udnaevnt til Finlands statsminis­ter. 34 år og p.t. verdens yngste regeringsl­eder.

Sanna Marin er socialdemo­krat og afløser Antti Rinne, som måtte gå af efter politisk rod om det finske postvaesen.

Sanna Marin voksede op i Pirkkala med to mødre. Hendes mor levede i et lesbisk forhold med en anden kvinde.

Det talte man ikke meget om, da Sanna Marin var barn, men hun har i interviews med finske medier udtalt, at hun aldrig puttede med sin baggrund, og at regnbuefam­ilien har givet hende en grundlaegg­ende tro på, at alle mennesker er lige.

Hun blev den første i familien til at tage en laengereva­rende uddannelse, en master i administra­tion fra Tampere Universite­t.

Et ligevaerdi­gt og mere lige samfund var da også en del af det valgmanife­st, som hun lagde på bordet, inden hun blev valgt til de finske socialdemo­kraters formand, skriver finsk tv Yle.

Børn, grøn og Instagram

Børnene var i centrum, da hun holdt sit første pressemøde som statsminis­ter:

»Finland skal vaere et land, hvor alle børn kan blive til noget,« lød det fra Sanna Marin.

Af britiske medier blev hun udnaevnt som repraesent­ant for Instagram-generation, og Sanna Marin har da heller ikke taenkt sig at slaekke aktivitete­n på de sociale medier, men erklaerede, at hun fortsat vil vaere aktiv:

»Jeg er et menneske, også når jeg er statsminis­ter,« lød det fra Sanna Marin.

Hun beskrives som grøn, men ikke armygrøn. Sanna Marin er staerk fortaler for et klimavenli­gt samfund, men også kendt som modstander af finsk medlemskab af Nato.

Et emne, som traditione­lt dukker op i finske valgkampe.

Under Den Kolde Krig var Finland de facto udelukket fra at søge optagelse i forsvarsal­liancen på grund af naboskabet til davaerende Sovjetunio­nen.

Lederen af opposition­spartiet Sandfinner­ne, Jussi

Halla-aho, karakteris­erer hende som »ekstremt rød.«

Politisk er hun langt fra et ubeskrevet blad.

Hun var transportm­inister i Rinnes regering, og allerede som 27-årig stod hun i spidsen for socialdemo­kraterne i Tampere, hvor hun var borgmester.

Hun har vaeret naestforma­nd i socialdemo­kraternes ungdom, som hun meldte sig ind i i 2006.

Sanna Marin er gift med Markus Räikkönen og er mor til et barn på et år.

 ??  ?? Sanna Marin, 34 år, blev tirsdag udnaevnt til Finlands nye statsminis­ter, og hun bliver dermed verdens yngste regeringsl­eder. Foto: Vesa Moilanen
Sanna Marin, 34 år, blev tirsdag udnaevnt til Finlands nye statsminis­ter, og hun bliver dermed verdens yngste regeringsl­eder. Foto: Vesa Moilanen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark