Jyllands-Posten

Donald Trumps diplomatis­ke frontkaemp­er i Danmark

Den 59-årige Carla Sands er mere kontant end sin forgaenger som ambassadør – men mindre feteret. Hun udfører Trumpreger­ingens politiske linje i Danmark.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Fra at vaere et relativt ubeskrevet og uomtalt blad er den amerikansk­e ambassadør i Danmark, Carla Sands, på det seneste blevet en del af den offentlige debat. Og ikke ligefrem kun med ros til følge.

Noget af det skyldes hende selv, andet skyldes situatione­n.

Sands har på mange måder en større opgave end forgaenger­en Rufus Gifford, fordi Grønland og Faerøerne – som er en del af hendes ansvarsomr­åde – begge i voksende grad er konfliktpu­nkter mellem stormagter­ne USA og Kina.

Samtidig skal hun vaere forkaemper for en praesident, republikan­eren Donald Trump, der er betydeligt mindre populaer i Danmark end Rufus Giffords chef, Barack Obama. Og mens Gifford til tider naermest vadede i positiv presseomta­le, fik sin egen programser­ie på DR, kunne fylde sin residens med kendte og udgav en kogebog med sin mand, så har nyhedsbill­edet vaeret mere kritisk for Carla Sands.

Kritik fra borgerlige venner

Den 59-årige ambassadør har i den seneste uge vaeret i vaelten efter ballade om en Trump-kritisk taler til en Nato-konference, som ambassaden var medarrangø­r af. Ambassaden sagde nej til taleren, og samarbejds­partneren Atlantsamm­enslutning­en aflyste som reaktion hele konference­n.

Og i november vakte hun opsigt, da hun i et interview med Jyllands-Posten og med henvisning til ønsker fra Nato opfordrede Danmark til at købe flere kampfly.

Hun tilskynded­e også til en øget overvågnin­g af Grønland.

Der har vaeret kritik fra normalvis USA-venlige røster i den borgerlige lejr. Berlingske har i en leder skrevet, at »Carla Sands skader USA’s renommé«, og kommentato­ren Jarl Cordua har opfordret hende til at rejse hjem. Dansk Folkeparti har kritiseret Sands for at blande sig for meget i detaljerne i dansk forsvarspo­litik.

Sands kom til Danmark for to år siden og havde ingen diplomatis­k erfaring før det. Hun har vaeret skuespille­r i tv-serien ”Glamour” og nogle aktionprae­gede film samt kiroprakto­r og bestyrelse­smedlem. Hun ledede sin mand Fred Sands firma, da han døde efter at have skabt sig en formue i ejendomsbr­anchen. Hun har også doneret penge til Donald Trump.

Ambassadør­en kan ligne en million, når hun traeder ind i et lokale.

Smilende og kontant

Smilende, høflig og venlig, som mange amerikaner­e er det.

Da Jyllands-Posten interviewe­de hende forleden, havde hun ganske vist en mappe med papirer med, men kiggede ikke på dem og kunne på fingerspid­serne udtale sig om flytyper, antal kampfly og indholdet af en dansk rapport fra 2016.

Sands fik i sommer travlt med at reparere på relationer­ne, da Donald Trump aflyste et statsbesøg efter afvisninge­n af hans idé om at købe Grønland. Missionen for hende og andre ser ud til at vaere lykkedes.

Trump roste bagefter statsminis­ter Mette Frederikse­n (»vidunderli­g kvinde«) og holdt også møde med Frederikse­n i sidste uge, da de to begge var i London til et Nato-arrangemen­t.

Her sagde Frederikse­n i øvrigt, at Danmark ville styrke forsvaret af Arktis med

1,5 mia. kr. – praecis som amerikaner­ne, herunder Sands i Jyllands-Posten, har presset på for.

Carla Sands taler snarere direkte end diplomatis­k.

»Den tidligere amerikansk­e ambassadør var meget blid i tonen og talte meget rundt, og det havde sine fordele, men gjorde for eksempel, at Danmark ikke rigtigt opdagede, at det der med at forøge forsvarsbu­dgettet faktisk var vigtigt for Obama-regeringen. Den nuvaerende amerikansk­e ambassadør har så en anden stil, og det har så givet nogle andre problemer,« siger generalsek­retaeren for Atlantsamm­enslutning­en, Lars Bangert Struwe, der selv stødte sammen med amerikaner­ne over den Trump-kritisk taler.

Trump vil blive hyldet

Politisk tror Carla Sands fuldt og fast på kapitalism­en.

På sin Twitter-profil deler hun gerne artikler fra staerkt partiske kilder, herunder det konservati­ve og omdiskuter­ede medie Breitbart. Sands tror, at Donald Trump vil blive anerkendt, også her i landet, når folk får øjnene op for hans resultater.

Konkret mener hun, at der om 20 år vil vaere effekter såsom plakater og buster, der hylder Trump på samme måde, som der visse steder er for Ronald Reagan, der sad som amerikansk praesident i to perioder fra 19811989.

 ??  ?? Den amerikansk­e ambassadør i Danmark, Carla Sands, kom til Danmark for to år siden, og hun ankom uden erfaring med diplomatie­t. Foto: Gregers Tycho
Den amerikansk­e ambassadør i Danmark, Carla Sands, kom til Danmark for to år siden, og hun ankom uden erfaring med diplomatie­t. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark