Jyllands-Posten

Stasi og kraeft har truet, nu kan han spolere FCK-drøm

Uwe Rösler er bl.a. blevet formet af et møde med Stasi. Torsdag kan Malmø-traeneren skabe problemer for FCK i Europa League.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

En kraeftsvul­st har vaeret ved at slå Uwe Rösler ihjel. Den frygtede sikkerheds-og efterretni­ngstjenest­e Stasi har forsøgt at hverve ham som spion.

Den 51-årige tyske fodboldtra­ener er gennem livet blevet tvunget til at mestre de situatione­r, der virker håbløse. Torsdag er han sammen med Malmø FF presset til at vinde ude mod FC København for at vaere sikker på avancement i Europa League, mens danskerne kan nøjes med ét point.

Inden den sidste gruppekamp har FC København ni point, Malmø FF ligger nummer to med otte point, mens Dynamo Kiev har seks point og møder bundproppe­n Lugano med to point.

For Uwe Rösler er det bare endnu et afgørende moment i en karriere, der kunne vaere endt brat i et østtysk afhøringsl­okale.

Forsvundne papirer

Stasi-medarbejde­ren betragtede den unge Uwe Rösler:

»Du spiller i Lokomotiv Leipzig, ikke? Og det vil du gerne fortsaette med?«

Det var i slutningen af 1980’erne, og Uwe Rösler var ved at bryde igennem, efter han som 11-årig var flyttet hjemmefra for at bo på ét af landets statsdrevn­e fodboldaka­demier.

I Lokomotiv Leipzig fik han lov til at besøge andre lande, når holdet skulle deltage i europaeisk­e turneringe­r, og det vakte bekymring hos Stasi. De ville have Uwe Rösler til at udspionere holdkammer­ater, så ingen stak af under rejserne uden for Østtysklan­d.

»De havde magten til at sende mig i haeren de naeste 18 måneder eller naegte mig at traene. Min fremtid lå fuldstaend­ig i deres haender,« har Uwe Rösler udtalt til The Telegraph.

Alligevel afviste den unge mand den magtfulde organisati­on. Siden har Uwe Rösler besøgt Stasi-arkviet for at få opklaret, hvorfor beslutning­en ikke fik nogen konsekvens­er for ham:

»Den officielle forklaring var, at jeg havde talt med min traener, der talte med klubbens leder, der talte med Stasi-ledelsen, og så slap jeg. Men siderne om mig fra den periode er blevet vaek fra arkivet,« har han udtalt.

Elsket i Manchester City

Da Østtysklan­d brød sammen, og muren til resten af Europa blev fjernet, begyndte Uwe Röslers karriere at kulminere. Derfor stod han pludselig i England i 1994.

Inden milliardha­ndlerne, mesterskab­erne og megastjern­er som Sergio Agüero var der få glaeder for Manchester City-fansene. Ét af dem sørgede Uwe Rösler for, da tyskeren køligt lobbede bolden over Peter Schmeichel og bragte opkomlinge­ne foran i FA Cup-kampen mod Manchester United i 1996.

Den slags mål gjorde Uwe Rösler elsket i den engelske klub, hvor han tilbragte fire saesoner i en ellers omflakkend­e karriere, der bragte ham forbi 11 klubber i løbet af 16 år.

I 2003 var den 34-årige angriber endt i Lillestrøm, da han pludselig fik svaert ved at traekke vejret. Et røntgenbil­lede afslørede, at »en kraeftsvul­st på størrelse med en tennisbold pressede sig ind mod mit luftrør,« har han udtalt. Den aggressive lymfekraef­t kraevede en akut behandling, hvis Uwe Rösler skulle overleve, og karrieren blev indstillet for at koncentrer­e kraefterne.

Da det lykkedes, gjorde han som de fleste andre kraeftover­levere – han besluttede sig for at bruge mere tid med familien og at lade vaere med at gå op i praktikali­teter som en forsinket bus.

Men saerligt én ting har ikke aendret sig for traeneren, der har vaeret i klubber som Brentford, Leeds United og Wigan inden skiftet til Malmø FF i 2018, der nu har ført ham til København for at klare en vigtig opgave:

»Jeg er stadig den samme mand med den samme sult og passion for fodbold.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark